6 tips om ongemerkt te sparen

Geld sparen kan soms lastig zijn. Zeker wanneer je maandelijks het gevoel hebt niet veel geld over te houden, wordt sparen al gauw naar achter geschoven. Vandaag 6 tips om ongemerkt te sparen. Deze tips helpen je met het opbouwen van een financiële buffer. Hierdoor kun je financiële tegenslagen beter opvangen!

Automatische overboeking

Veel mensen sparen geld wat aan het eind van de maand over is. Wanneer je op deze manier spaart zal er toch veel geld op gaan aan ongemerkte uitgaves.

Een belangrijk principe is ‘betaal jezelf eerst’. Dit betekent dat sparen onderdeel moet worden van je maandbudget. Bereken hoe veel je maandelijks kunt sparen en stel dit in als automatische overboeking. Doe dit bij voorkeur een dag nadat je salaris is gestort. Het geld is dan direct van je lopende rekening af en kun je niet meer ongemerkt uitgeven!

Gerelateerd: Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Apps om te beleggen met wisselgeld

Beleggen is ook een vorm van sparen. Tegenwoordig begint beleggen steeds ‘hipper’ te worden. Hierdoor komen er ook producten op de markt waarmee je makkelijk geld kunt beleggen. Een voorbeeld hiervan is een app die bedragen die je pint afrondt naar boven. Op deze manier wordt je digitale wisselgeld belegd en spaar je ongemerkt.

Koopzegels

Bij veel supermarkten kun je koopzegels kopen. Deze zegels spaar je in een spaarzegelboekje, welke je in kunt leveren wanneer deze vol is. Je ontvangt altijd wat meer geld bij inlevering van het boekje dan je uit hebt gegeven aan zegels. Dit betekent dat je dus geld spaart én het je ook nog wat rendement oplevert.

Wij sparen ook koopzegels. Dit levert ons 6% rendement op per vol boekje. De boekjes gaan niet zo hard meer omdat we tegenwoordig een groot deel van onze boodschappen halen bij een budgetsupermarkt. Maar toch is het een leuke manier om ongemerkt geld te sparen.

Cash in een potje

Een andere manier om ongemerkt een spaarpotje op te bouwen is om al je contante geld in een spaarpot te stoppen. Denk aan wisselgeld maar bijvoorbeeld ook geld wat je krijgt voor je verjaardag. Een nadeel van contant geld sparen is dat het je geen rendement oplevert. Het voordeel is dat je op deze manier ongemerkt geld spaart wat na een tijdje een leuke omvang aan kan nemen.

Gerelateerd: Tips om te beginnen met sparen

Alle extra’s apart zetten

Een andere manier om ongemerkt een buffer op te bouwen is om alle extra inkomsten apart te zetten. Denk hierbij aan vakantiegeld, maar ook bonussen op je werk of verjaardagsgeld. Dit geld maakt geen onderdeel uit van je reguliere maandbudget en heb je dus eigenlijk over. Je kunt deze extra’s ook opmaken, maar door het apart te zetten bouw je een buffer op waarmee je wat meer financiële vrijheid voor jezelf creëert.

Spaarchallenge

Online zijn er veel spaarchallenges te vinden. Deze challenges kunnen je helpen om geld apart te zetten. Een voorbeeld van zo’n challenge is de 52 weken spaarchallenge. Op Simpelrijkleven.nl is daar al een leuk artikel over verschenen. Maar ook een zoektocht op Pinterest levert je veel verschillende spaarchallenges op. Deze challenges helpen je met het opbouwen van een minimale buffer. Door het te bereiken spaarbedrag in kleine stukjes te verdelen is het makkelijker te bereiken.

Voordelen ongemerkt sparen

Bovenstaande tips helpen je met het opbouwen van een leuke buffer. Wanneer je bent begonnen met sparen zul je al snel merken dat het verslavend werkt. Het geeft een enorm goed gevoel om je spaarrekening te zien stijgen en te weten dat wanneer je wasmachine stuk gaat je door je buffer direct een nieuwe kunt kopen.

Heb jij nog aanvullende tips om ongemerkt te sparen?

Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

2 Replies to “6 tips om ongemerkt te sparen”

  1. Volgens mij hebben die apps waarbij je met wisselgeld belegd wel relatief hoge kosten. Beter dan niks, maar toch slimmer om zelf maandelijks wat opzij te zetten bij een goedkopere partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *