Grip op je geldzaken

Om te kunnen sparen is het belangrijk dat je goed grip hebt op je geldzaken. Wij zijn hier de afgelopen jaren continu mee bezig geweest. Het begon tijdens onze studietijd waarin we schrokken van hoeveel we uitgaven aan nutteloze dingen. Onze eerste stap was het maken van een “maandoverzicht” van onze financiën. Inmiddels werken we met jaarbudgetten en hebben we in Excel een hele spreadsheet met een dashboard waar we met behulp van verschillende grafieken inzicht krijgen in de ontwikkeling van onze financiële positie.

Vandaag delen we de stappen die wij gevolgd hebben, zodat jij ook grip op je geldzaken kunt krijgen.

Stap 1: Weet wat je uitgeeft

Zoals ik hierboven heb aangegeven is het beheren van onze financiën begonnen toen we schrokken van onze onnodige uitgaven. Zo hebben we in onze studententijd in een maand 700 euro uitgegeven aan extra dingen voor onszelf! En dat terwijl we leefden op bijbaantjes en studiefinanciering en amper konden sparen. Hier zijn we zo van geschrokken, voornamelijk omdat we niet het idee hadden dat we veel geld uitgaven.

Ik denk dat veel mensen die nog niet volledig grip hebben op hun geldzaken ongemerkt uitgaven doen. Heel veel kleine uitgaven kunnen in een maand oplopen tot een enorm bedrag. Ga eens alle uitgaven van de afgelopen twee maanden na. Verdeel alle uitgaven in twee categorieën (vaste lasten en extra uitgaven) en tel ze vervolgens op. Deel dit door twee en zo zie je hoeveel je de afgelopen twee maanden per maand hebt uitgegeven aan extra’s. Grote kans dat je schrikt van dit bedrag en meer grip wil krijgen op je uitgaven!

Stap 2: Stel een maandoverzicht op

Maak een overzicht waarin je je inkomsten en vaste lasten op een rij zet. Met behulp van dit overzicht zie je wat er elke maand binnen komt en uitgaat. Door je vaste lasten van je inkomsten af te halen zie je in een oogopslag wat je maandelijks over houdt voor sparen en extra uitgaven. Zaten je extra uitgaven van de voorgaande twee maanden in de buurt van dit bedrag? Dan is het niet zo gek dat je het gevoel krijgt niet te kunnen sparen.

Stap 3: Snijden in vaste lasten

Tijdens de eerste twee stappen heb je inzicht gekregen in de bedragen die elke maand weer van je rekening worden afgeschreven. Nu is het tijd om deze uitgaven kritisch te bekijken. Ben hierbij kritisch!

  1. Heb je dat dure tv-abonnement nodig? Of heb je ook genoeg aan een goedkoper abonnement met minder zenders, of is bijvoorbeeld alleen Netflix ook een optie?
  2. Vind je dat tijdschriftabonnement echt nodig? Lees je dit altijd?
  3. Zijn er goedkopere alternatieven voor verzekeringen of telefoonabonnementen?

Zo hebben wij ons tv-abonnement opgezegd omdat we genoeg hebben aan ons (gedeelde) Netflix-abonnement. Bespaart ons weer mooi 37 euro per maand.

Stap 4: Sparen

Om succesvol te sparen is het belangrijk dat je spaart voordat je gaat uitgeven, dit heb ik ook beschreven in onze tips om te beginnen met sparen.

Stel je maandelijkse spaarbedrag(en) in via een automatische overboekingen. Zo spaar je automatisch wanneer je salaris gestort is, en kun je dit geld niet meer uitgeven aan andere dingen.

Stap 5: Variabele uitgaven

Het bedrag wat over blijft kun je gebruiken voor variabele uitgaven. Wij hebben hier budgetten voor opgesteld, zo hebben we 100 euro per maand beschikbaar om samen uit eten te gaan en bedraagt ons boodschappenbudget 450 euro per maand.

Zorg dat als je budgetten instelt deze bedragen haalbaar zijn. De budgetten moeten ook niet té ruim zijn. De kans dat je te makkelijk geld uit gaat geven wordt dan namelijk groter.

Niet voor iedereen

Wij krijgen soms rare reacties als mensen merken hoe strak wij onze geldzaken in de greep hebben. Wij hebben met twee fulltime banen in goede branches genoeg te besteden. Mensen vinden het vreemd dat wij ondanks onze goede salarissen zo zuinig zijn en strakke spaardoelen hebben opgesteld. Hieruit concludeer ik dat het bovenstaande stappenplan niet voor iedereen is weggelegd. Ik denk alleen dat een groot deel van deze mensen ook schrikken als ze stap 1 uitvoeren.

Als jij het net zo belangrijk vindt als wij om je geld alleen uit te geven aan zaken waar je gelukkig van wordt raad ik je aan te beginnen met het bovenstaande stappenplan. Het is zo fijn om te weten waar de euro’s waar je hard voor hebt gewerkt naartoe gaan!

Ik heb een Excel-bestand gemaakt wat jou kan helpen bij het opstellen van je maandoverzicht. Dit bestand lijkt op een van de tabbladen die wij gebruiken voor het bijhouden van onze maandelijkse inkomsten en uitgaven. Klik hier om dit bestand te downloaden. In de kolom januari staan fictieve bedragen. Je kunt de bedragen en omschrijvingen aanpassen zodat het bestand aansluit op jouw specifieke situatie.


Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *