Autodilemma: auto wegdoen of niet?

Wij kochten ruim 2 jaar geleden onze eerste eigen auto. Tot die tijd deden we alles met de fiets of het openbaar vervoer. Voor mijn baan waar ik destijds aan begon was het noodzakelijk dat we een auto aanschaften. Nu ik een nieuwe baan heb, hebben wij vanaf 2018 de auto waarschijnlijk niet meer écht nodig. Vandaar ons autodilemma: willen we onze auto wegdoen of niet? En als we dit doen, wat levert het ons dan op?

Kosten van onze auto

Maandelijks hebben wij te maken met de volgende kosten voor de auto:

 • Verzekering € 63,87
 • Wegenbelasting € 19,-
 • Reservering onderhoud & afschrijving € 100,-
 • Benzine gemiddeld € 80,-

We geven dus maandelijks gemiddeld € 262,87 uit aan onze auto. Als we de auto weg zouden doen, zouden we dus direct € 262,87 per maand minder kwijt zijn. Wel zullen we dan alternatieve manieren moeten vinden voor de reisjes waar we nu de auto voor gebruiken. Dit kost ook geld.


Alternatieven voor de auto

Opzich is de fiets voor ons een heel goed alternatief voor de auto. Onze meeste vrienden en familie wonen binnen een straal van 15 kilometer. Ook mijn nieuwe baan valt binnen deze straal. Qua afstand zouden we dus eigenlijk alles prima op de fiets kunnen doen.

Nu gebruiken we de auto ook voor vakantie of dagjes weg. Dit is sporadisch, hiervoor zou ook een auto gehuurd kunnen worden. Een alternatief wat we kunnen overwegen is SnappCar.nl. Bij ons in de buurt zijn er auto’s te huur vanaf € 35,- per dag.

Boodschappen doen we vaak al te voet. Hiervoor hebben we dus geen alternatief nodig. Op het moment dat we een feestje hebben, waarvoor we veel zware boodschappen nodig hebben, kunnen we dit laten bezorgen.

Voordelen van geen auto hebben

Het grootste voordeel van de auto de deur uit doen lijkt me het besparen van de maandelijkse kosten. Daarnaast spreken de volgende voordelen van een ‘autoloos’ leven me aan:

 • Een auto is slecht voor het milieu. Hierdoor dragen we iets minder bij aan milieuvervuiling.
 • Als we geen auto hebben, móét ik wel met de fiets naar mijn werk. 10 kilometer is goed te fietsen, maar als er een auto voor de deur staat is het toch wel heel makkelijk deze te pakken als je geen zin hebt om te fietsen. Aangezien ik geen ijzeren discipline heb maak ik het mezelf gemakkelijker door de verleiding simpelweg te elimineren.

Nadelen van geen auto hebben

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen als je geen auto hebt:

 • Het is zo makkelijk om een auto te hebben. Je kunt heel spontaan dingen ondernemen, zonder afhankelijk te zijn van het weer of tijden waarop het openbaar vervoer rijdt.
 • Je kunt mensen niet meer helpen met een lift of het verhuizen van spullen.
 • Sommige plekken zijn met openbaar vervoer niet (goed) te bereiken. Wanneer je hier heen moet zul je toch een auto nodig hebben.

Wat wij gaan doen

Als we de kosten van onze auto en de voor- en nadelen naast elkaar zetten lijkt het voor ons toch heel goed mogelijk om autoloos door het leven te gaan. Toch willen we de knoop nog niet direct doorhakken. We hebben besloten om de eerste drie maanden van 2018 ons autogebruik te monitoren. Elk ritje gaan we opschrijven en evalueren. Na 3 maanden hebben we dan een duidelijk overzicht voor noodzakelijke ritten en kunnen we nagaan of het écht goedkoper is om de auto weg te doen.Als het inhuren van alternatieven maandelijks duurder is dan het gebruik van onze eigen auto, is het voor ons niet de beste keus.

Zou jij overwegen om zonder auto door het leven te gaan? Welke voor- en nadelen vind jij dat hier bij komen kijken?

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk


6 Replies to “Autodilemma: auto wegdoen of niet?”

 1. Indien je nog aan kostenreductie zou willen doen: Goedkopere verzekering, bijvoorbeeld alleen WA (en casco) Aan de wegenbelasting te zien is het een kleine auto en met een redelijke financiële buffer kan je ook voldoende problemen opvangen.

  Alleen jullie reistijd zou nog een overweging kunnen zijn om wel de auto te houden. Reken daar je uurloon vs reistijd eens van uit 😉

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb onlangs al onze verzekeringen nagelopen, en besloten dat we voor ons een WA+ verzekering ook voldoende is. Dit hebben we dus inmiddels veranderd 🙂

   Qua reistijd zal auto of fiets niet veel uitmaken, hooguit 5 tot 10 minuten. De route is met de auto vrij druk bij bepaalde kruispunten. Hier kun je wel mooi doorfietsen!

 2. Slim om het drie maanden te evalueren! Houd er wel rekening mee dat je in januari-maart misschien wat vaker extra blij bent met je auto vanwege het koudere weer.
  Ik heb mijn auto een paar jaar geleden weggedaan en de keren dat ik ‘m miste zijn op één hand te tellen:
  – wauw tof tafeltje in de kneusjeshoek bij Ikea… helaas, dat krijg ik nooit mee op de fiets (tafeltje nooit gemist)
  – verjaardagsboodschappen (Albert laten bezorgen)
  – kerstboom kopen (lopend met de fiets aan de hand en boom dwars over de fiets, veel hulp aangeboden gekregen onderweg 🙂
  – het regent écht heel hard en ik voel me niet lekker en ik moet zo een belangrijke presentatie houden (tram gepakt)
  Kortom: ik mis mijn auto niet. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen in de proefperiode!

 3. In plaats van twee auto’s rijden we nu met één auto en hebben we allemaal (gezin van 3) een elektrische fiets, twee gewone pedelecs en één speed pedelec. Waar we eerst 18.000 km per auto en 6.000 km per OV reisden is dat nu 5.000 per auto, 17.000 km per fiets en 2.000 km per OV. De besparing € 7.500 per jaar (= extra besteedbaar inkomen) en dat geld besteden we nu aan het verder energiezuinig maken van onze woning.

  Zo zorgen we dat de overheid minder gretig in ons besteedbare inkomen kan graaien en het is ook nog eens veel fijner om te fietsen. Lange ritten, vervoer van zware of grote zaken doen we met de overgebleven auto. Best of both worlds…

 4. Heel herkenbaar dit! De kosten van jullie auto is ongeveer gelijk aan die van ons. Mijn vriend en ik reizen allebei met de trein naar het werk ivm de files op de weg. Het enige verschil is dat bij ons familie en vrienden vaak wel ver weg wonen (allemaal in andere hoeken van Nederland) waardoor dit de voornaamste reden is dat we de auto houden. Maar elke maand is het bij ons weer een dilemma: houden of verkopen. Tot nu toe mocht hij nog blijven ;-). Ben benieuwd waar jullie uiteindelijk op uit zijn gekomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.