Beleggen voor beginners

Met beleggen kun je veel geld verdienen, maar daarvoor moet je eerst de basisbeginselen snappen. De afgelopen jaren staat de spaarrente erg laag, dus al je geld op een spaarrekening zetten levert weinig op. Omdat we elke maand wat geld overhebben zijn we gaan uitzoeken wat we daar het beste mee kunnen doen. Tegenover de 0.05% spaarrente staat een gemiddeld rendement van beleggingen van 7% per jaar. Maar die 7% zijn een gemiddelde over tientallen jaren, en zijn natuurlijk nooit gegarandeerd. De beleggingen kunnen sterk van waarde wisselen.

We hebben voor onszelf een beleggingsplan gemaakt. Hoewel we nog beginners zijn in het beleggen kunnen we wel vertellen wat we er tot nu toe van geleerd hebben. We geven dus géén beleggingsadvies, maar delen enkel onze eigen ervaringen.

Hoe werkt geld verdienen met aandelen?

Iedereen weet dat je in aandelen kunt beleggen. Aandelen zijn een bewijs van deelname van een deel van een bedrijf. Door aandelen te verkopen kan een bedrijf geld binnenhalen om te groeien. De fysieke aandelen worden door een centrale effectenbewaarinstelling bewaard. Deze instelling regelt ook de administratie over wie eigenaar is van de aandelen. Als het bedrijf veel winst maakt hebben de aandeelhouders recht op een deel van die winst door het uitbetalen van dividend (net zoals in monopoly). Verder kun je winst maken met aandelen doordat het bedrijf in waarde toeneemt.
De aandelen worden daardoor meer waard, zodat je ze voor meer geld kunt doorverkopen.

Hoe werkt geld verdienen met obligaties?

Obligaties zijn een soort leningen die vaak door overheden of bedrijven worden gedaan. Je betaalt bijvoorbeeld 1000 euro, en op het moment dat de lening afloopt krijg je een vaste rente van zo’n 5%. De obligaties zelf zijn ook te verhandelen. Een voordeel van obligaties ten opzichte van aandelen is dat het bedrag wat uitgekeerd wordt vaststaat, dus er zit minder risico achter. Alhoewel de uigever van de obligaties natuurlijk ook failliet kan gaan, waardoor je investing alsnog verloren gaat. Op dit moment is het rendement op obligaties lager dan het rendement op aandelen.


Hoe kun je zelf meedoen met beleggen?

Nu je weet waarom je geld kunt verdienen met beleggen is de vraag, hoe kun je daar zelf aan meedoen?
Drie basismanieren van beleggen die je als particulier kunt doen is het kopen van aandelen, het beleggen via fondsen en het beleggen via indextrackers.

Kopen van aandelen

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij beleggen is het kopen van aandelen. Dit kun je doen via zogenaamde brokers. Je kunt tegenwoordig eenvoudig een online account aanmaken, bijvoorbeeld bij DeGiro, en zo de aandelen kopen die je wilt. Maar je moet altijd bedenken dat de prijs die je voor een aandeel betaalt dezelfde prijs is als waarvoor de tegenpartij het aandeel verkoopt. Het blijkt erg moeilijk te zijn om door het uitzoeken van aandelen een hoger rendement te halen dan het gemiddelde van de markt. Als je van plan bent zelf losse aandelen aan te schaffen zul veel onderzoek moeten doen naar bedrijven die in de toekomst in waarde toe gaan nemen. Maar, zodra er meer investeerders zijn die weten dat een bedrijf in de toekomst in waarde gaat toenemen zal ook de prijs van het aandeel omhoog gaan. Ervaren beleggers zeggen daarom vaak dat het niet loont voor particuliere beleggers om zelf aandelen uit te zoeken.

Beleggen via beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen gaan opzoek naar aandelen die verwacht worden een goed rendement op te leveren. Verschillende fondsen kunnen verschillende methodes of categorieën hebben om te handelen. Er zijn fondsen die alleen aandelen hebben, alleen obligaties, of een mix daarvan. Verder zijn er fondsen die vooral beleggen in aandelen die veel dividend uitkeren. De fondsen rekenen kosten voor het uitzoeken van de aandelenportefeuille. Je kunt een deelname in het fonds kopen, en zo profiteren van het rendement wat het fonds maakt.

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat er meerdere aandelen in een fonds kunnen zitten, en je zo het risico spreidt. Mocht één aandeel opeens totaal inzakken ben je niet meteen al je geld kwijt. Een nadeel van beleggingsfondsen is dat ze kosten rekenen voor het beheren van de fondsen. Deze liggen tussen de 0.4% en 2.5% van je inleg op jaarbasis, afhankelijk van hoe actief er in het fonds gehandeld wordt. Verder komen er kosten bij voor het aan- en verkopen van aandelen.

Beleggen via indextrackers

Door het selecteren van aandelen op basis van hun verwachtte groei is het bijna onmogelijk om het beter te doen dan het gemiddelde van de beurs. Daarbij komt nog dat actief beheerde fondsen allerlei extra kosten hebben. Een alternatief voor deze actief beheerde fondsen is daarom beleggen in indextrackers. Dit zijn eigenlijk ook fondsen, maar er wordt weinig geld gestoken in het selecteren van de aandelen die in de fondsen zitten.

Wat indextrackers doen is het volgen van een ‘index’ bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500. Ze doen dat door aandelen van alle bedrijven in een bepaalde index te kopen, in de zelfde verhouding als ze in de index zitten. Als een index bijvoorbeeld uit 10 aandelen A bestaat, en 20 aandelen B, kan een indextracker van deze index 1 aandeel A en 2 aandelen B bevatten. Omdat de samenstelling van de tracker eenvoudig is levert het ook geen kosten op. Verder worden vaak de transactiekosten laag gehouden door ééns per maand de inhoud van de tracker aan te passen aan de index. De kosten van de indextrackers liggen tussen 0.15% en 0.7% op jaarbasis.

Hoe kun je zelf succesvol beleggen?

Ondertussen weet je dat je geld kunt verdienen aan aandelen en obligaties, en hoe je die kunt kopen. Nu is de vraag nog: wat kun je dan het beste kopen?

Spreiden van investeringen

Wanneer je al je geld in één aandeel steekt heb je veel onzekerheid over het rendement wat je gaat halen. Door een breed portfolio te maken, bijvoorbeeld door te investeren in beleggingsfondsen of indextrackers, spreid je het risico over meerdere aandelen en bedrijven. Hoe breder je portfolio van investeringen is, hoe minder risico je loopt een groot deel kwijt te raken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spreiding over aandelen en obligaties, spreiding tussen investeringen in verschillende markten,
en spreidingen in investeringen over verschillende delen van de wereld.

Laag houden van kosten

De kosten van je beleggingen kunnen op de lange termijn een groot verschil in het behaalde rendement betekenen. Dit komt omdat je rendement op je eerdere rendement haalt. Een rekenvoorbeeld: stel je legt 30 jaar lang 250 euro per maand in. In het ene geval haal je 7% rendement, en is je eindkapitaal 294 016. Stel je hebt 1% extra kosten, dan is je eindkapitaal maar 244 814, een verschil van bijna 50 000 euro. Daarom is het belangrijk de kosten van het beleggen laag te houden.

Wat wij tot nu toe geleerd hebben van beleggen

We zijn zelf begonnen met beleggen bij DeGiro. Daar kun je aandelen, fondsen en obligaties kopen op veel verschillende beurzen. Ons eerste plan was om elke week een stuk of vijf verschillende fondsen of trackers te kopen. Wel elke keer dezelfde vijf. Zo wilden we risico spreiden.

Hierdoor zijn we achter een aantal dingen gekomen:

 • Je betaalt per transactie
  Elke keer dat we een aandeel kochten betaalden we 2 euro transactiekosten. Wanneer we drie dezelfde aandelen kochten betaalden we 2 euro en 1 cent transactiekosten. Het is dus beter om meerdere dezelfde aandelen in één keer te kopen. Bij DeGiro, en waarschijnlijk ook bij andere brokers, worden deze kosten niet op het moment van aankoop aangegeven. Je ziet ze later alleen terug in de afgeschreven kosten. Vanaf nu gaan we dus per week meerdere aandelen van dezelfde soort kopen.
 • Je betaalt aansluitkosten per beurs
  Per beurs waarvan je aandelen bezit betaal je maandelijks ongeveer 30 cent aansluitkosten. Het is dus beter om maar op één of twee beurzen te handelen als je niet veel vermogen in je aandelen hebt zitten.
 • Je betaalt ook voor het verkopen van de aandelen
  Niet alleen bij het kopen, maar ook bij het verkopen betaal je transactiekosten. Het levert dus meestal niet veel op om een paar aandelen te kopen die je snel weer wilt verkopen.
 • Een groot deel van de aandelen en trackers zijn in dollars
  De meeste aandelen of fondsen die je kunt kopen worden in dollars verhandeld. Zelfs als de beurzen omlaag gingen hadden we op sommige dagen een positief resultaat. Door een groot deel van je aandelen in dollars te hebben loop je een valutarisico. Wanneer de dollar minder waard wordt verlies je ook een groot deel van de waarde van je aandelen. Daarom hebben we er op gelet om een groot deel van de aandelen in euro’s te kopen.

In totaal hebben we al ongeveer voor 50 euro aan kosten gemaakt met aankopen van in totaal 1500 euro aan aandelen. Ondertussen hebben we het idee dat we er al meer van snappen, en dat we dat geld maar als leergeld beschouwen. We blijven de komende tijd vast nog veel bijleren. Het investeren in aandelen doen we met geld wat we niet missen. Als we alles fout zouden doen zouden we onze verliezen dus niet echt voelen.

Hebben jullie nog tips om te beleggen voor de lange termijn?


Dit vind je misschien ook leuk


7 Replies to “Beleggen voor beginners”

 1. Wat een helder artikel!
  Ik deel al jullie ervaringen, maar wil daar graag één ding aan toevoegen:
  Maak in je keuze van bijv. Etf’s gebruik van de kernselectie van DeGiro. Als je eens per maand koopt, betaal je geen aanschafkosten.

  Daarnaast zet ik ook altijd een order uit met een lager koopgedrag dan de huidige waarde. Het aandeel wordt dan dus gekocht bij een dal(letje) in de koers. Soms blijft zo’n order dus een week open staan, maar je koopt wel echt scherp in….!

  1. Fijne tips! De kernselectie van DeGiro zijn we inderdaad ook gebruiken. Heel handig hadden we niet in de gaten dat het alleen gratis is als je eens per maand koopt haha, dus hier hebben we wel 1 keer onnodig kosten aan uitgegeven. Van fouten leert men 🙂

   De order uitzetten met een lager koopbedrag is een goede tip! Dat kunnen we ook wel eens toe gaan passen.

  1. We hebben tot nu toe deze trackers gekocht:
   ISHARES STOXX EUROPE 600 UCITS ETF (in euro)
   iShares International Select Dividend ETF (in dollars)
   iShares S&P 500 UCITS ETF (Dist) (in euro)
   Daarmee hebben we wat spreiding tussen Europa, de VS en wereldwijd, en tegelijkertijd tussen euro en dollar.

   En een aantal aandelen Ahold, omdat die laag stonden.

 2. Heldere uitleg, super! Ik heb toevallig net vandaag geschreven over hoe het met mijn portefeuille tot nu toe staat. Ik ben echt van de lange termijn; ik wil er eigenlijk een jaar of 30 niet aan hoeven te zitten, omdat ik dan gewoon zeker weet (voor zover dat kan) dat ik een mooi rendement gemaakt heb. Verder kies ik vooral voor indexfondsen en relatief weinig aandelen. En handelen doe ik ook niet echt, want dat is met die transactiekosten gewoon niet heel handig. Dan geef je eventuele winst al heel snel weer weg.

  1. Daar zijn we inderdaad ook achter gekomen, dat de transactiekosten al snel oplopen als je veel handelt. Dus inderdaad is het vooral een kwestie van aankopen en lang wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.