Beneden je stand leven

Als je graag wil sparen, of misschien wel financiële onafhankelijkheid wil bereiken, is het belangrijk om beneden je stand te leven. Hierdoor hou je namelijk maandelijks geld over. Geld wat je kunt gebruiken voor een onbezorgde financiële toekomst.


beneden je stand leven

Wat betekent dat: beneden je stand leven?

Beneden je stand leven betekent dat je minder uitgeeft dan je uit zou kúnnen geven. Bij heel veel mensen houden de uitgaven verband met de inkomsten. Als de inkomsten stijgen, wordt er ook meer geld uitgegeven.

Doordat mensen om je heen (collega’s, vrienden, familie) bepaalde keuzes maken is het heel verleidelijk om dezelfde keuzes te maken. Om ook die nieuwe iPhone te kopen. Of om ook drie keer per jaar een verre reis te maken, omdat al je Facebook vrienden dat ook lijken te doen en jij niet wilt achter blijven.


Als je er bewust voor kiest om minder uit te geven dan je uit kúnt geven, leef je beneden je stand.

Wat zijn de voordelen?

Het leven beneden je stand kent een belangrijk voordeel: je houdt geld over. Dit geld kun je gebruiken voor jouw financiële doelen. Je kunt hierdoor maandelijks sparen, beleggen of (extra) aflossen op je schulden.

Een ander groot voordeel is dat je geen schulden aangaat. Wanneer je een schuld aangaat betekent het dat je iets niet kunt betalen. Je gaat iets kopen waarvoor je geld moet lenen, dit geld heb je dus helemaal niet. Als je een product op afbetaling koopt of geld leent voor een vakantie leef je dus boven je stand. Op alle leningen betaal je rente. Door geen leningen aan te gaan vermijdt je deze kosten.

Hoe kun je hiermee beginnen?

Het is belangrijk om je te realiseren dat je uitgaven niet afhankelijk moeten zijn van je inkomsten. Natuurlijk is het belangrijk om genoeg inkomsten te hebben om je kosten te kunnen betalen. Maar je moet voorkomen dat je meer gaat uitgeven, elke keer als je een financiële meevaller hebt. Ontvang je een bonus? Geef dit bedrag niet meteen uit aan een vakantie of nieuwe tv, maar zet dit op je spaarrekening/beleg dit/gebruik dit bedrag voor een aflossing. Het maakt niet uit voor welk financieel doel je dit gebruikt. Als je het maar gebruikt voor een doel wat je voor jezelf hebt gedefinieerd.

De volgende stappen kunnen je helpen om beneden je stand te gaan leven:

1. Bedenk welke uitgaven echt nodig zijn

Op sommige uitgaven kun je niet besparen. We moeten allemaal huur of hypotheek betalen. Eten hebben we ook allemaal nodig. Bedenk voor jezelf welke uitgaven écht noodzakelijk zijn.

2. Bedenk van welke extra uitgaven jij héél gelukkig wordt

Beneden je stand leven betekent niet dat je alleen maar geld uitgeeft aan zaken die moeten. Het is wel belangrijk dat je bewust bent van de uitgaven die je doet. Bedenk dus welke uitgaven niet direct noodzakelijk zijn, maar voor jou wel heel belangrijk zijn. Misschien is dit een maandelijkse datenight. Maar het kan ook zo zijn dat je graag naar de schoonheidsspecialiste gaat. Dit is voor iedereen anders.

3. Vergelijk dit met je werkelijke uitgaven

De uitgaven die echt moeten en uitgaven waar jij heel gelukkig van wordt, zijn de uitgaven die in je budget thuishoren. Vergelijk de uitgaven die je werkelijk doet met de bovenstaande uitgaven. Onlangs een nieuwe telefoon gekocht, terwijl je oude het nog deed? Is ‘de nieuwste telefoon hebben’ opgenomen in de categorie ‘uitgave die moet’ of ‘uitgave waar je écht gelukkig van wordt’? Als dit niet het geval is betekent dit dat je dit soort uitgaves voortaan moet schrappen om beneden je stand te gaan leven.

Als je al het geld wat je maandelijks overhoudt opmaakt, zul je nooit echt geld overhouden. Het gaat dan namelijk toch altijd op.

Hoe leven wij beneden onze stand?

Wij houden maandelijks geld over wat we gebruiken voor sparen en reserveren, beleggen en extra aflossen. Dit bedrag is bijna gelijk aan een van onze twee netto-inkomens. Ik durf dus te zeggen dat wij beneden onze stand leven. Wij hebben dit bereikt door een aantal keuzes te maken:

 • We hebben een woning gekocht die qua aanschaf ruim onder ons maximaal te lenen hypotheekbedrag valt.
 • We hebben onszelf een maandelijks budget gegeven voor uitjes/etentjes. Uit eten gaan vinden we heel leuk, maar door dit maandelijkse budget voorkomen we dat de kosten hiervan gigantisch oplopen.
 • We hebben onszelf een jaarlijks budget gegeven voor reizen. Maandelijks storten wij een vast bedrag in een spaarpot speciaal voor vakanties. Daarnaast hebben we besloten dat we 50% van ons vakantiegeld hiervoor beschikbaar willen stellen, als dat nodig is. Reizen is ook iets wat heel erg graag doen. Toch vinden we het ook belangrijk om geld over te houden voor andere dingen. We zouden veel meer geld aan reizen uit kunnen geven, maar kiezen er bewust voor om dat niet te doen door onszelf een budget te geven.
 • We zijn kritisch op onze maandelijkse uitgaven en geven geen geld uit aan onnodige dingen. Zo hebben we bijvoorbeeld geen tv-abonnement. We gebruiken dit niet en er zijn genoeg alternatieven om gratis of goedkoop programma’s en films te kijken. Voor ons is het dus onnodig om geld uit te geven aan zo’n standaard uitgave.
 • We hebben financiële doelen opgesteld en monitoren deze.

Conclusie

Om beneden je stand te leven is het belangrijk om op al je uitgaven te letten. Wij beseffen ons heel goed dat niet iedereen de luxe heeft om beneden zijn of haar stand te leven. Als je het hard te halen hebt om de ‘uitgaven die moeten’ elke maand weer te kunnen betalen, hou je natuurlijk geen geld over om te sparen of te beleggen.

Als wij alleen al in onze omgeving kijken zien we dat er ook genoeg mensen zijn die wel bewuster met hun geld om kunnen gaan. Als je elke maand net genoeg geld hebt, terwijl je een prima salaris hebt, is het zeker nuttig om eens te kijken of je niet te veel geld uitgeeft om het uitgeven.

Leef jij bewust beneden je stand? Welke keuzes heb jij daarvoor gemaakt?


Dit vind je misschien ook leuk


10 Replies to “Beneden je stand leven”

 1. Ik woon in een grote stad en heb vrijwel nooit een auto echt nodig. Daarom heb ik er ook geen, ook al kan ik dat wel goed betalen. Ik zou de auto te weinig gebruiken, of gebruiken voor dingen die ook makkelijk met de trein of fiets kunnen. Dat vind ik zonde.

 2. Ik leef ook ver beneden mijn stand. Koop zoveel mogelijk tweedehands (kleding , meubels, keukenspullen, boeken etc.)
  Niet zozeer om het geld (is natuurlijk mooi meegenomen) maar vooral om het milieu te ontzien! Mijn voet-afdruk op deze aarde is al veel te groot ivm regelmatige reizen naar kinderen en kleinkinderen down under.

 3. Ik zou wel meer beneden mijn stand kunnen leven. Ik studeer nog en zou veel slimmer boodschappen kunnen doen, door naar de markt te gaan. Dit kost alleen meer moeite dan naar een supermarkt te fietsen. Voor mij zou het denk ik slim zijn om zo’n schriftje te kopen waar ik al mijn uitgaven in bijhoud. Dan word ik mij een keer bewust van al deze uitgaven, want vaak denk ik “oh dit is ‘maar’ 2 euro”. Al die kleine bedragen vormen samen uiteindelijk een groot bedrag.

 4. Ik leef niet heel erg beneden mijn stand moet ik eerlijk bekennen. Sparen heeft wel mijn prioriteit, maar leuke dingen doen zoals naar de film gaan ook. Dit doe ik dan wel weer op een goedkope manier, met een abonnement. Elke maand een paar honderd euro sparen lukt vaak wel, maar een heel maandsalaris apart zetten niet hoor. Ik zou meer kunnen werken, maar ik vind mijn vrije tijd nu ook al heel fijn. Dat is eigenlijk een dilemma, want ik wil vrije tijd en een leuk inkomen. Dat blijft zoeken naar de juiste balans.

 5. Onder: mijn uitgaven zijn minder dan de helft van mijn salaris (incl vakantiegeld, ik krijg geen toeslagen). Ik heb de afgelopen jaren m’n auto weggedaan, ben gestopt met roken en drinken, bewuster gezonde boodschappen gaan doen, cadeautjes zelf maken, niet op vakantie, dagjes weg met museumjaarkaart en Kruidvattreinkaartjes, naar gratis lunchconcerten i.p.v. dure avondvoorstellingen en ik koop kleding en spullen nu bijna altijd tweedehands. Ik werk 32 uur en dat is een bewuste keuze, zodat ik tijd over houd voor hobby’s en vrijwilligerswerk. Het spaargeld beleg ik deels en wil ik deels gaan gebruiken om binnen enkele jaren met een lage hypotheek erbij een flatje te kopen.
  Mijn familie vindt het erg raar dat ik vrijwillig ‘weinig werk’ en ‘beneden mijn stand’ leef, maar ik ben nu toch echt een stuk gelukkiger dan toen ik meer dan 40 uur werkte in een stressvolle baan met auto en een hoop sociale druk.

 6. Als ik boodschappen doe bedenk ik mij heb ik dat werkelijk nodig ? Meestal kijk ik wat ik die dag eet vries veel in als ik wat over hou .
  Brood haal in s’morgens uit de diepvries.Heb nooit geen oud brood.Doe veel op de fiets heerlijk die buitenlucht.
  Veel zelf maken kleding .
  Thermostaat graatje lager.korter douchen .enz.enz.Die allernieuwste telefoon maak die echt gelukkig.Die grote t.v.omdat de buurman die ook heeft.
  Nee dat maakt mij niet gelukkig.Een oude dame fe straat over helpen omdat ze dat niet durft .Die kleine dingen maken mij gelukkig.

 7. Ik geloof dat ik een beetje beneden mijn leef.
  Bewust geen auto (niet nodig, ik heb een fiets en maak gebruik van het OV).
  Bewust een klein appartement gekocht waarvoor ik maar 50% van de hypotheek nodig had (waar ik met mijn inkomen recht op had, want werken voor de hypotheek omdat ik groter wil wonen dan nodig is, doe ik niet aan – dat is onnodig). Alleen daardoor al zijn mijn vaste lasten laag!
  Ik ben dol op Ikea, struinen bij Kringloopwinkels en winkelfolders scannen voor aanbiedingen 😀 lol
  Maar…. ik heb wél meerdere abonnementen: Spotify, Netflix, Videoland, Storytel, sportschool.
  Dat ga ik ook niet veranderen – bij elkaar rond de €70, maar ik maak er dagelijks gebruik van en die dingen bieden mij ontspanning.
  Stappen, bios, cafébezoek vind ik allemaal leuk, maar doe ik niet of sporadisch. Het scheelt geloof ik ook nog eens enorm als je einzelgänger bent 😉
  Kleding kopen doe ik alleen als ik iets nodig. Dat mensen dat maandelijks doen, heb ik nooit begrepen. Hoeveel kan je nodig hebben? Hoe enorm gevuld moet je kast zijn en waarom?

  Ik kan weken, soms maanden (serieus…) twijfelen of ik een luxeartikel wel of niet zal kopen. Vorige week heb ik zo’n knoop doorgehakt en heb ik mezelf de nieuwste Philips wake-up lamp kado gedaan.
  Impulsaankopen zijn dan ook niet aan mij besteed – niet met boodschappen en ook niet met luxeartikelen.

 8. Wij leven ook ver beneden onze stand. We leven op 100 euro na van 1 inkomen en ik ben de hypotheek aan het aflossen. Over een paar jaar zn we daar vanaf en houden we nog meer over. En dat terwijl we allebei een bescheiden baan hebben haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.