Met weekmenu’s geld en tijd besparen

Een paar weken geleden hebben we uitgevonden dat vaste weekmenu’s de ideale manier zijn om tijd en geld te besparen. Soms probeerden we in het weekend te plannen wat we de volgende week zouden eten. We hadden een voorraadje van recepten die we al vaker gemaakt hadden en die we allebei lekker vinden. Toch was het meestal moeilijk om voor elke dag een recept uit te zoeken. Vaak hadden we zelfs helemaal geen zin of tijd hiervoor. Daardoor aten we elke week bijna dezelfde recepten.

Werken met weekmenu’s

Een paar weken geleden hebben we een nieuw systeem bedacht. In plaats van elke week het menu voor de volgende week opnieuw te bedenken hebben we een aantal vaste menu’s bedacht. Elk weekend kiezen we dan uit één van de vaste menu’s. In elk vast menu staat wat we elke dag van de week eten. Dit is niet alleen het avondeten, maar bijvoorbeeld ook wat we als ontbijt, lunch, en tussendoortje hebben. Het idee is dat je minimaal 4 weekmenu’s maakt. Op die manier hoef je nooit twee weken achter elkaar hetzelfde te eten. Je zou menu’s kunnen maken voor zomer en winter, of een aantal basis menu’s die je per keer aanpast aan de gerechten waar je zin in hebt.

Wat zijn de voordelen?

Werken met weekmenu’s heeft twee grote voordelen: je kunt er tijd en geld mee besparen.

Tijd besparen

Het eerste voordeel is dat we tijd besparen. Het bepalen van het weekmenu in het weekend kost ons nu geen tijd en moeite meer. Voordat we de weekmenu’s hadden waren we minstens een uur per week bezig met het bedenken van recepten en het maken van een boodschappenlijstje. Omdat bij de weekmenu’s alle maaltijden vast staan kun je bij elk menu ook een vast boodschappenlijstje maken. Dat scheelt ook weer tijd. Je kunt zelfs per menu de totale kosten erbij zetten, zodat je kunt kiezen uit duurdere of goedkopere weekmenu’s. Door uit een vast menu te kiezen hoeven we er niet elke week opnieuw over na te denken, en hebben we toch altijd een afwisselend menu.


Geld besparen

Met de vaste weekmenu’s kun je ook geld besparen. Omdat je de gerechten op elkaar af kunt stemmen hoef je minder weg te gooien. Wanneer in een gerecht bijvoorbeeld een half bakje crème fraîche moet, gooiden we de andere helft vaak weg omdat dit over de datum raakte. Als de de ingrediënten die overblijven van het ene gerecht in het gerecht van de volgende dag verwerkt kunnen worden hoef je minder weg te gooien. Als tweede kun je aan het einde van de week een recept inplannen waarmee je restjes op kunt maken. Soep of een omelet zijn bijvoorbeeld recepten waar je gemakkelijk restjes in kunt verwerken. De laatste manier om geld te besparen werkt alleen als je in het weekend al je boodschappen doet. Door recepten met ingrediënten die snel bederven in het begin te plannen worden hoef je ook minder weg te gooien.

Aan de slag met weekmenu’s

Wil je ook graag je eigen weekmenu’s maken? We helpen je op weg met de template die hieronder staat:


Klik hier voor het weekmenu in pdf

Je kunt hem een aantal keer printen en er je eigen gerechten op invullen. Hier zijn een aantal tips om je op weg te helpen bij het opstellen van je eigen weekmenu’s.

 • Begin met het opstellen van een lijst van recepten die je vaak maakt, en die je lekker vindt. Deze zullen de basis worden van de weekmenu’s. Als je in de weekmenu’s ook je ontbijt en lunch in wilt plannen schijf je ook op wat je daar gewoonlijk van eet.
 • Afhankelijk van hoeveel recepten je al hebt kun je nu nog extra recepten zoeken die je in de weekmenu’s wilt verwerken. Kijk bijvoorbeeld bij onze recepten voor inspiratie.
 • Zorg ervoor dat je bij elk recept een lijstje hebt van de ingrediënten en hoeveelheden.
 • Begin met het inplannen van je ontbijt, lunch en tussendoortjes. Deze zijn meestal het makkelijkste te bedenken en kunnen ook elke dag het zelfde zijn.
 • Plan daarna je avondeten per dag in. Heb je op bepaalde vaste dagen weinig tijd om te koken? Zorg dan dat je daarop recepten kiest die snel klaar zijn. Houd ook rekening met de tips die hierboven staan. Let er bijvoorbeeld op dat als er ingrediënten van een gerecht overblijven je ze dezelfde week kunt verwerken in een ander gerecht. Let er ook op dat als je alleen in het weekend boodschappen doet je de recepten met ingrediënten die niet lang goed blijven in het begin van de week plant. Aan het einde van de week kun je een dag plannen waarin je restjes opmaakt, of eventueel een dag waarin je geen avondeten plant zodat je geen ingrediënten overhoudt als je alsnog besluit op vrijdag een frietje te bestellen.
 • Wanneer je de recepten hebt ingepland kun je per week een boodschappenlijstje opstellen.
 • Ga boodschappen doen voor de volgende week, en schijf op het menu wat de totale kosten van de boodschappen waren. Zo kun weet je dat voor de volgende keer.
 • Gebruik het weekmenu, en pas gedurende de week eventueel dingen aan die verbeterd kunnen worden.
 • De weekmenu’s kun je in een map bewaren, waar je eens in de zoveel tijd een menu aan toevoegt. Zo krijg je een steeds grotere keuze uit menu’s.

Hopelijk hebben we je zo op weg geholpen naar een goedkopere en snellere manier om je boodschappen en je eten in te plannen. Door de afwisseling in de menu’s zijn wij zelfs afwisselender gaan eten in plaats van elke week weer dezelfde standaard, goedkope recepten.

Hebben jullie nog meer tips om met weekmenu’s tijd en geld te besparen?


Dit vind je misschien ook leuk


8 Replies to “Met weekmenu’s geld en tijd besparen”

 1. Wij werken ook al jaren met een weekmenu. We eten op vaste dagen terugkerende gerechtsoorten. Bijvoorbeeld op woensdag altijd soep. Op vrijdag altijd een eenpansgerecht. Donderdag meestal pasta.
  De soort gerechten corresponderen met de drukte en agenda buitenshuis (lees: sporttrainingen).

 2. Ik eet ook wat er in de aanbieding is, daar bouw ik een gerecht omheen. Ik kook ook eigenlijk altijd voor een paar dagen tegelijk. Ik vind het niet erg om een paar dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Van invriezen wordt het niet lekkerder vind ik. Omdat ik meestal veganistische (soms vegetarisch) eet en groenten van het seizoen is koken bij mij geen dure aangelegenheid.

 3. Wel een tijd met weekmenu’s gewerkt, maar ik vond het juist te tijdrovend. Nu plannen we meestal 3 tot 4 dagen vooruit tussen de 2 boodschappen momenten per week. Dat bevalt een stuk beter.

 4. Hier maken we ook een weekmenu maar met 2 mensen die onregelmatig werken gaat vaste weekmenu’s niet werken. Een week vooruit plannen scheelt echt veel tijd & geld, en maar 1x per week boodschappen hoeven doen bevalt ook uitstekend!

 5. Oh, wat handig dat template! Ik dacht ook al langer over een weekmenu, maar ik eet minstens 3 dagen niet thuis. De ene week vaker niet thuis en de andere week vaker wel thuis. Super onregelmatig natuurlijk. Ik ga dit onthouden voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.