Besparen op stookkosten

De winter komt er weer aan, bij ons is de kachel al weer voor het eerst aan geweest. Afgelopen weekend was dus een goed moment om te kijken naar de isolatie van onze woning. Elke maand betalen we gemiddeld 50 euro voor het verbruik van gas. Alles wat we daarop kunnen besparen is mooi meegenomen. Bij het isoleren, of op andere manieren besparen op de energiekosten, ligt het aan je huis wat de beste mogelijkheden zijn. Op de website van Milieu Centraal kun je een overzicht vinden van de mogelijke besparingen per deel van je huis.

Buisisolatie

Zelf hebben een berging die niet verwarmd hoeft te worden, waar de CV ketel hangt. Vorige winter was het er toch lekker warm, omdat er 22 meter verwarmingsbuis door loopt. Op deze website
is veel informatie te vinden over wat de besparingen op de stookkosten zijn wanneer je verwarmingsbuizen isoleert. Door buizen van zacht schuim om de verwarmingsbuizen te plaatsen zorg je ervoor dat er geen warmte meer afgegeven wordt aan de lucht die langs de buizen stroomt. Bij 22 meter buis kwam ik omgerekend op een besparing van ongeveer 18 euro per jaar. De buisisolatie, inclusief tape die daarvoor speciaal bedoeld was, kostte iets meer dan 20 euro. Deze investering heeft dus een heel hoog rendement op jaarbasis! Het aanbrengen van de isolatie van de buizen was nog leuk ook. Door ze precies goed af te snijden kon je een soort puzzel maken waarmee je zoveel mogelijk van de bochten en verbindingsstukjes kon isoleren. Met dit hele klusje ben ik ongeveer 2,5 uur bezig geweest, waarvan wel 2 uur met de bochten en t-stukken.

Radiatoren

Een tweede punt wat we aangepakt hebben zijn de radiatoren. De meeste zijn in ons huis tegen een koude buitenmuur geplaatst. De helft van stralingswarmte van de radiator gaat dus direct de koude muur in en naar buiten. Bij de bouwmarkt kocht ik ook voor ongeveer 2 euro per meter rollen met dun schuim met daarop reflecterende folie. Deze kun je achter de radiator tegen de muur plakken, met de reflecterende kant naar de radiator. De folie reflecteert dan 90% van de stralingswarmte. Hoeveel je er mee kunt besparen hangt af van de muur die achter de radiatoren zit. Het opplakken van de folie achter zeven radiatoren kostte iets meer dan een uur.


Allebei deze soorten van isolatie zorgen er niet alleen voor dat de stookkosten omlaag gaan,
maar wanneer de verwarming aanslaat zal het ook sneller warm worden. Bovendien is de verminderde CO2 uitstoot door het bespaarde gas ook nog eens beter voor het milieu.

Welke tips hebben jullie nog om te besparen op stookkosten?


Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Besparen op stookkosten”

 1. Lastig om te bepalen zonder kennis van jullie woning, maar enkele dooddoeners:

  ‘s avonds sneller gordijnen/zonwering dicht. Belangrijk dat ze niet over de verwarming hangen.
  Deuren en radiatoren sluiten van ongebruikte kamers.
  Thermostaat een uurtje eerder omlaag.
  Met een extra dekentje, extra vest et ecetera op de bank
  Dikke sokken: warme voeten zijn belangrijk voor je interne thermostaat.

  Naast alle isolerende investesteringen aan de woning eventueel een pelletkachel aanschaffen.

 2. Dankjewel voor de verdere tips. De gordijnen hebben we inderdaad al snel dicht als het ‘s avonds donker wordt. Misschien kunnen we een keer de gordijnen inkorten, want in de slaapkamer hangen die wel over de verwarming.

 3. Je CV inregelen en op een lagere temperatuur stoken. Door de watertemperatuur te verlagen gaat het rendement van je ketel omhoog! Je kunt het laten doen maar je kunt ook in stapjes je temperatuur verlagen net zo lang totdat je het te lang vind duren voordat het warm is in huis, dan gooi je ‘m weer iets omhoog 😉

  Afhankelijk van je ketel kan je ook de CV pomp minder hard laten draaien; dit scheelt stroom maar doordat het water minder hard rond gepompt wordt kan er meer warmte afgegeven worden aan de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.