Eerste blogpost

De eerste blogpost op Two Pennies is een feit! Waar blog je over, in zo’n eerste bericht? Laten we beginnen met hoe het komt dat het bezig zijn met onze financiën is uitgegroeid tot een hobby van ons samen.

Zoals je kunt lezen op de ‘Over ons’-pagina hebben we vorig jaar onze eerste eigen woning gekocht en zijn we getrouwd. Hierdoor hadden we het hele jaar slecht zicht op onze financiën. We spaarden wanneer er wat over bleef, maar door veel grote extra uitgaven bleef er aan het eind van de rit fors minder over dan waar we mee begonnen.

Dit is niet erg, we hebben enorm genoten van de grote uitgaven die we hebben gedaan. Maar nadat de laatste rekeningen van onze bruiloft waren betaald wilden we ons weer bewust gaan richten op onze spaarrekening (en dan voornamelijk het aanvullen daarvan). Eind 2016 bedachten we een systeem met verschillende ‘potjes’. Bij het nalopen van onze uitgaven viel namelijk op dat we ongemerkt veel geld uitgaven aan etentjes, kleding, onnodige aankopen, etc. Omdat we het zonde vinden geld uit te geven aan zaken die in de kast belanden hebben we besloten vaste bedragen per doel per maand vast te leggen. Hierdoor reserveren we automatisch maandelijks geld voor kleren, vervangen van apparaten, uitgaven voor vakantie en hebben we een apart potje waarin we sparen voor de ‘toekomst’. Dit potje mogen we niet aanraken van onszelf.

We merken dat onze valkuil is dat we met zijn tweeën meer dan ‘genoeg’ verdienen om onze vaste lasten te kunnen betalen. Daardoor kwamen er, ondanks dat we hadden besloten onze spaarrekening aan te vullen, toch weer veel extra maandelijkse uitgaven bij. Een duur tv-abonnement, schoonheidsspecialiste, etc. Ondanks dat onze potjes maandelijks aangevuld werden, hadden we allebei het idee dat we meer uit ons geld konden halen.


Eind mei hebben we een grote schoonmaak gehouden. Zowel in ons financiële maandoverzicht als in ons huis. Gevolg is dat we veel onnodige abonnementen hebben opgezegd en daardoor meer kunnen sparen. Ook zijn we begonnen met het nalopen van alle spullen in ons huis. De vraag die we onszelf hierbij stellen is: Gebruiken we dit en worden we er gelukkig van dat we dit hebben? Het antwoord bleek heel vaak ‘nee’ te zijn. Het resultaat is dat we een aantal half lege kasten in huis hebben staan, inmiddels ruim 500 euro aan ‘Marktplaatsomzet’ hebben gegenereerd en veel spullen weggeven.

Tijdens het kritisch bekijken van onze uitgaven en spullen zijn we steeds meer na gaan denken over ons eigen leven. We werken allebei heel erg hard. Daardoor hebben we genoeg te besteden en zullen onze inkomens in de toekomst naar verwachting nog flink stijgen. Automatisch gaven we dit geld uit aan meer spullen en luxer leven, maar we zijn nu tot de conclusie gekomen dat dit ons niet gelukkiger maakt. Er is een interesse ontstaan voor financiële onafhankelijkheid, consuminderen en minimalisme.

We vinden het leuk om te kijken hoe we het maximale uit ons geld kunnen halen. Zodat we het geld wat we over houden kunnen sparen en investeren en uit kunnen geven aan zaken waar we wél gelukkig van worden (reizen). Ik merk dat het nadenken over mijn leven, waar ik écht gelukkig van word en het daarnaartoe werken me zoveel rust brengt. Deze ervaringen en tips hieruit naar boven komen willen we graag delen. Zodat anderen hopelijk iets hebben aan wat wij hier opschrijven!

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest