Resultaten na een jaar beleggen

Inmiddels zijn we ruim een jaar bezig met beleggen. We zijn voorzichtig begonnen met 150 euro per maand, maar inmiddels leggen we maandelijks zo’n 800 euro in op onze beleggingsrekeningen. Onze beleggingspot begint inmiddels leuke vormen aan te nemen. Hoog tijd voor een update van de resultaten na een jaar beleggen.

Let op, wij geven géén beleggingsadvies maar delen alleen onze eigen ervaringen.

Huidige stand beleggingen

Maandelijks zetten wij de waarde van onze beleggingen af tegen de inleg die wij hebben gedaan. Op 1 augustus 2018 zijn onze beleggingen € 285 meer waard dan we hebben ingelegd. Op het moment van schrijven is dat € 330. De waarde schommelt dagelijks, dus op 1 september kan dat goed weer minder zijn. In onderstaande grafiek zie je het verloop van onze beleggingen; de waarde heeft ook regelmatig onder de inleg gelegen.

Reesultaten na een jaar beleggen


Onze portefeuille

Wij beleggen via DeGiro en Brand New Day. Via DeGiro beleggen we momenteel voornamelijk in ETF’s. We hebben een keer een paar losse aandelen Ahold gekocht toen deze op iets meer dan € 15 stonden. Dit was een probeersel wat goed is uitgepakt, inmiddels staan ze op ruim € 20. Verder beleggen we niet in losse aandelen maar in ETF’s (tegenwoordig voornamelijk Vanguard FTSE all-world).

We letten er op om alleen ETF’s uit de kernselectie te kopen. In het begin hebben we dit wel eens over het hoofd gezien, wat ons direct flinke transactiekosten op heeft geleverd. Kosten zijn killing voor je rendement!

Gerelateerd: Beleggen voor beginners

Via Brand New Day wordt onze inleg automatisch afgeschreven en geïnvesteerd. Onze inleg wordt als volgt verdeeld: 10% obligatiefondsen, 70% BND Wereld Indexfonds Hedged, 10% BND Wereld Indexfonds Unhedged en 10% BND Duurzaam Wereld Indexfonds. Brand New Day kost ons iets meer dan DeGiro omdat we 0,5% aankoopkosten betalen over iedere storting.

Resultaten beleggen

Wat als de markt inzakt?

We hebben het geluk dat onze beleggingen tot nu toe in waarde zijn toegenomen. Het kan natuurlijk ook zomaar voorkomen dat de markt binnenkort daalt, waardoor onze beleggingen minder waard worden dan onze inleg. Blijven we dan doorgaan met beleggen?

Samen hebben we besloten dat we dan blijven doorgaan met dezelfde maandelijkse inleg. Het is natuurlijk nog maar even wachten of de emotie op zo’n moment niet de overhand krijgt, maar het voordeel is dat we het samen doen dus dat we op elkaar in kunnen praten om door te gaan.

In inspirerend verhaal wat ons hierbij helpt is dat van Bob, de slechtste markttimer ter wereld. Bob liet zich leiden door emotie en legde alleen geld in op momenten dat de markt flink steeg. Dit betekende dat hij, door zijn slechte timing, telkens inlegde op de pieken van de markt, net voor flinke dalingen. Hij kocht in totaal voor € 184.000 aan aandelen. Bob verkocht zijn aandelen nooit, ook niet nadat hij een groot deel van zijn inleg zag verdampen.

Uiteindelijk heeft Bob 1,1 miljoen aan beleggingen. Omdat hij nooit verkocht heeft en meer dan 40 jaar heeft ingelegd, heeft compound interest (rente op rente) zijn werk gedaan. Tijd in de markt is belangrijker dan timing van de markt.

Wat als Bob zich niet liet had laten leiden door emoties? Dan was hij ook tijdens de dalende perioden blijven inleggen, wat betekende dat hij met 2,3 miljoen aan beleggingen zou eindigen (in plaats van 1,1 miljoen). De belangrijkste lessen van Bob zijn:

  • Geld verliezen hoort erbij als je belegt. Het gaat er om hoe je op deze momenten reageert. Onthoud dat je in geval van een dalende koers alleen daadwerkelijk geld verliest als je je aandelen op dat moment verkoopt! Dan realiseer je je verlies.
  • Meer sparen, langetermijndenken en het rente-op-rente effect zijn werk laten doen helpt je bij de opbouw van je vermogen.

Dit verhaal pakken we er weer bij op momenten dat het slecht gaat en we misschien zenuwachtig worden. Ik kan me voorstellen dat we op die momenten denken, “redden wat er te redden valt!”. Ik denk dat dat ook is wat veel mensen hebben gedaan.

Door nu alleen te beleggen met geld wat we de komende 20-30 jaar niet verwachten nodig te hebben hopen we dat we inderdaad ook in mindere tijden wat relaxter met onze beleggingen om kunnen gaan.

Houd jij je ook bezig met beleggen? Wat zijn jouw ervaringen met beleggen?

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk


4 Replies to “Resultaten na een jaar beleggen”

  1. Ik beleg sinds 2000. En het is precies zoals je zegt, verlies hoort er ook bij. Het is niet alleen maar een stijgende lijn. Maar over de gehele linie is dat het wel als je het over een lange periode van pakweg 30 jaar bekijkt. Wat ik geleerd heb is dat je vooral niet om dagelijks of wekelijks moet kijken naar de waarde van je beleggingen. Dat word je alleen maar onrustig van. Gewoon structureel inleggen en niet meer (veel) naar kijken. Dat werkt voor mij in elk geval het beste.

  2. Ome Bob was inderdaad niet goed bezig 😉
    Overigens: “Onthoud dat je alleen daadwerkelijk geld verliest als je je aandelen op dat moment verkoopt!” deze gaat niet altijd op. Als een bedrijf failliet gaat (denk SNS, ENRON, IMTECH, etc.) kan je wel niet verkopen, maar je geld be je wel echt kwijt. Maar met een ETF is dat risico gelukkig beperkt.
    Lekker bezig jullie, en vooral zo doorgaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.