Financieel dilemma: geld of geluk?

Zoals ik hier al kort heb beschreven heb ik een tijdje thuis gezeten van mijn werk. Wat hier een grote rol bij heeft gespeeld is de continue twijfel of ik in mijn huidige baan wel op mijn plek zit. Tel daar bij op dat ik via mijn werkgever een deeltijd studie volg waarvan ik de kosten terug moet betalen als ik besluit op te stappen, en dan begrijp je misschien mijn dilemma.

Het te ver laten komen

De twijfels over of ik in mijn huidige functie op mijn plek zit heb ik al langere tijd. Doordat ik de verplichting van een 4-jarige opleiding ben aangegaan heb ik dit niet eerder toe willen geven. Terugbetalen van deze schuld was voor mij geen optie, dus ging ik net zo lang door tot het me allemaal te veel werd. Een hoge werkdruk en continue piekeren of je geen verkeerde keus hebt gemaakt is niet goed voor je energieniveau. Dit zie ik nu in. Ik had het misschien eerder aan mezelf toe moeten geven, zodat ik eerder kon kijken of er veranderingen mogelijk zijn.

Alle opties nagaan

Piekeren is iets wat ik de afgelopen tijd enorm veel heb gedaan. En ook iets waar je niet erg veel mee op schiet. Wat wel helpt is je gedachten op papier zetten. Welke situatie levert je kopzorgen op en wat kun je hier aan veranderen? In mijn geval heb ik de volgende opties:


 1. Doorgaan in mijn huidige functie en mijn opleiding afmaken. Daarbij na afronding van de opleiding nog een aantal jaar werkzaam zijn bij mijn huidige werkgever tot mijn studieschuld is afgebouwd.
 2. Overstappen naar een andere werkgever en daar dezelfde rol vervullen als bij mijn huidige werkgever. De kans is dan 99% dat mijn studieschuld wordt overgenomen, maar ik zal daardoor ook nog enkele jaren dezelfde rol moeten blijven vervullen totdat mijn studieschuld is afgebouwd.
 3. Overstappen naar een andere rol bij mijn huidige werkgever. Ik zou dan de opleiding af kunnen maken en deze af kunnen bouwen zolang ik nog een aantal jaar werkzaam blijf bij mijn huidige werkgever.
 4. Overstappen naar een andere rol bij een andere werkgever. De kans is klein dat mijn studieschuld dan wordt overgenomen. Ik zal deze dan zelf moeten financieren en aflossen.

Als je het zo opschrijft heb ik dus eigenlijk best wat opties. Het lastige is dat de laatste optie me het meeste aanspreekt, maar deze ook het zwaarste drukt op onze persoonlijke financiën.

Financieel dilemma: kiezen voor geld of geluk

Het stadium waar ik me nu in bevind is het overwegen hoeveel een overstap naar een andere baan het me waard is. We hebben aardig wat spaargeld en het resterende deel zal binnen een jaar hard aflossen afgelost kunnen zijn. Opzich hebben we dus geen probleem als ik hier voor kies. Wat me tegenstaat aan gaan voor de laatste optie is dat we door mijn verkeerde keus twee jaar achteruit gaan. In plaats van ons de komende jaren te kunnen richten op vermogen opbouwen, maken we een gigantische stap achteruit (van ca. 20.000 euro).

Daarnaast is het een probleem dat je vooraf niet weet of je nu wel de goede keus maakt. Toen ik aan mijn huidige baan en opleiding ben begonnen dacht ik namelijk ook dat ik goed zou kiezen…

Conclusie

De conclusie is dat ik op dit moment nog niet helemaal uit mijn 20k-dilemma ben. Ik ben al verder dan een halfjaar geleden, op dit moment ben ik namelijk wel bereid om de schuld zelf af te gaan lossen. Toch heb ik nog twijfels waardoor ik nog geen definitieve knoop durf door te hakken.

Heb jij ook wel eens met grote financiële dilemma’s te maken gehad? Hoe heb je toen uiteindelijk de knoop doorgehakt?

Dit vind je misschien ook leuk


12 Replies to “Financieel dilemma: geld of geluk?”

 1. Ik had ooit een studieschuld bij een vorige werkgever. Ging wel over minder geld, plm Eur 5.000,- , maar weet nog goed dat ik toen ik op ging zeggen een verbaasde blik kreeg plus de opmerking : “jij kunt toch helemaal niet weg, je hebt nog een grote studieschuld staan”. Voor mij onbegrijpelijk…ik kon en kan me niet voorstellen dat je dat geld je geluk in de weg laat staan.
  Kun je overigens dat bedrag niet als studiekosten in je belastingaangifte opvoeren zodat je netto last (fors) lager is?
  Veel succes met het afwegen en kiezen!

  1. Bedankt voor je reactie. Ik kan de studiekosten in 2017 inderdaad nog opvoeren in de belastingaangifte, dit zal netto dus rond de 6.000 schelen. Zeker de moeite waard!

 2. Mijn dilemma was stoppen met een VOF waar ik al ruim 12 jaar in zat, maar zonder echt resultaat. Struisvogelgedrag en loyaliteit naar compagnon hebben zeker 2.5 jaar geduurd en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt door eruit te stappen; het had niet zo zeer financiële consequenties maar bracht wel rust en genoegdoening in mijn hoofd en dat was het waard.

  Het klinkt een beetje alsof deze opleiding als een molensteen om je nek hangt, hoelang duurt hij nog? 20K is een flinke bak geld, maar niet onoverkomelijk.

  – Hoe lang na afronding moet je nog “blijven zitten”
  – Wat levert de opleiding jou uiteindelijk op? Betekent dit een betere functie, hoger salaris? Of misschien juist nog meer verwachtingen en een nog hogere werkdruk?
  – Hoeveel schiet je ermee op als je naar een andere werkgever gaat, krijg je daar niet dezelfde werkdruk / stress?

  Gezien je andere blogpost denk ik dat een stapje terug doen een veilige keus is; optie 3 klinkt dan het meest logisch? Je werkgever weet immers al dat je een beetje uitgeblust bent, hiermee geef je aan dat je wilt blijven werken en je studie wilt afmaken.

  Just my 2 cents.

   1. Bedankt voor je uitgebreide reactie en het meedenken. Ik zou incl. afronden van de opleiding en afbouw van de schuld nog ongeveer 5 jaar moeten blijven zitten. De opleiding geeft uitzicht op een goede functie met goede arbeidsvoorwaarden, de werkdruk wordt dan wel hoger. De verantwoordelijkheden die je dan hebt spreken me eigenlijk totaal niet meer aan.

    Ik neig op dit moment het meeste naar de overstap naar een andere werkgever. Financieel het minst verstandig, maar qua gevoel het best!

 3. FireMe geeft een goede onderbouwing. Zelf zou ik ook voor optie 3 kiezen indien optie 1 te zwaar is.

  Laat bij twijfel €20k nooit jou geluk in de weg staan. De extra schuld is tijdelijk, maar de gevolgen van een burnout kunnen veel langer doorspelen.

  1. Helemaal mee eens. Ik heb koste wat kost vastgehouden aan mijn baan, omdat ik dacht geen andere optie te hebben. Leuke verdienste, goede arbeidsvoorwaarden opgebouwd, dat gooi je toch zo niet weg? Ik was niet gelukkig en jaren geleden al weg moeten gaan, maar uiteindelijk in burn-out geraakt en zonder werk…. Het is het allemaal niet waard hoor die stomme rotcenten en schijnzekerheid. Kies voor geluk, voor jezelf.!!!!

 4. Sluit me aan bij vorige sprekers: optie 3 lijkt me de beste keuze voor jou op dit moment. Maar is er een andere functie binnen het bedrijf die jou ook echt aantrekt? Want kiezen voor “dan ga ik dat maar doen bij hetzelfde bedrijf” zal net zo goed kunnen leiden naar een burnout dat je situatie nu.
  Succes met de keuze!

  1. Dit is inderdaad een goede vraag die ik mezelf moet stellen. Van een andere functie zal ik wel positieve energie moeten krijgen waardoor ik met plezier naar m’n werk ga.

 5. Geld is maar geld. Het gaat om best veel geld begrijp ik, maar toch. Je gezondheid is onbetaalbaar. Nu valt er nog iets te kiezen. Bang zijn dat je de verkeerde keus maakt is niet relevant. Keuzes kunnen altijd bijgestuurd worden maar je moet ergens beginnen met een eerste stap zetten.
  Als ik alles over mocht doen, zou ik nooit meer kiezen voor de verplichtingen en loyaliteit naar de werkgever toe maar naar mijn eigen gevoel luisteren (zeg ik na 10 jaar ziekzijn dat met een burn out begon en is geescaleerd tot ME-CVS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.