Financieel plan 2018

Nu B ook eindelijk weet wat hij volgend jaar gaat verdienen, hebben we alle informatie om te kijken naar ons financiële plan voor volgend jaar. Samen hebben we een budget meeting gehouden. Alles wat we belangrijk vinden hebben we op papier gezet; ons financieel plan 2018 is af.

Nieuw maandbudget

Het uitgangspunt van ons financiële plan is ons nieuwe maandbudget. In de financiële checklist voor 2018 stonden we er al even bij stil: de veranderingen in inkomsten en uitgaven dienen te worden doorgevoerd in je maandbudget.

Ons doel voor 2018 is om maandelijks rond te kunnen komen van 1 nettosalaris. Ons nieuwe maandbudget bevat de volgende veranderingen ten opzichte van ons maandbudget 2017:


Hogere inkomsten

Voor het inschatten van onze nieuwe nettosalarissen heb ik gebruik gemaakt van deze tool op Berekenhet.nl. Het handige aan deze tool vind ik dat je de branche kunt selecteren waardoor er ook rekening wordt gehouden met de pensioenpremie die wordt ingehouden van je salaris.

Ik schat het nettobedrag iets (een paar 10-tjes) lager in dan uit de tool komt. Het kan namelijk zo zijn dat we nog met meerdere inhoudingen te maken krijgen die we nu nog niet weten, bijvoorbeeld een bijdrage aan een cadeaufonds en personeelsvereniging.

Zorgverzekering

We zijn beide overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In 2018 hebben we allebei alleen een basisverzekering met een maximaal eigen risico. Daarnaast betalen we de premie eind 2017 in één keer, zodat we gebruik kunnen maken van de betalingskorting van 2%. In 2018 zullen we maandelijks € 100 per persoon reserveren op een aparte spaarrekening voor eventuele zorgkosten. Hopelijk is er eind 2018 voldoende gespaard om de premie dan weer in één keer te betalen.

Aflossing studieschulden

Vanaf januari 2018 moet ik beginnen met het aflossen van mijn studieschuld bij DUO. B is al een kleine 2 jaar aan het aflossen. We hebben besloten om het verplichte maandbedrag te verdubbelen. De rente op deze schulden is heel laag, als we dit bedrag in beleggingen zouden steken kunnen we meer verdienen. Dat weten we, maar de studieschulden irriteren ons en we willen niet nog 13-15 jaar vast zitten aan maandelijks verplichte aflossingen. Vandaar dat we deze uitgave iets verhogen in 2018.

Etentjes, dagjes weg, etc.

Ons budget om uit eten te gaan was in 2017 € 150 per maand. Tijdens het herstel van mijn burn-out hebben we beseft dat we het belangrijk vinden om echt tijd voor elkaar te hebben. Nu hoeft dit niet altijd geld te kosten, en zijn er tal van dingen die we samen kunnen doen die niet veel geld hoeven te kosten. Toch hebben we besloten het budget voor 2018 met € 100 per maand te verhogen. Omdat we er blij van worden om ruimte in ons budget te hebben om elk weekend samen te lunchen, of eens spontaan te besluiten een dagje naar de Efteling te gaan.

Na het doorvoeren van alle veranderingen in ons maandbudget blijkt dat we ons doel hebben gehaald. Alle vaste lasten en budgetten voor leuke dingen kunnen betaald worden van één nettosalaris. Dat betekent dat we één nettosalaris kunnen besteden aan sparen, reserveren, extra aflossen en beleggen.

Sparen en vermogensopbouw

Een belangrijk onderdeel van onze budget meeting was onze financiële toekomst. Wat willen we bereiken met ons geld en hoe zijn we van plan dat te doen? De afgelopen tijd heb ik veel artikelen gelezen over financiële onafhankelijkheid. We schreven 5 maanden geleden al wat financiële onafhankelijkheid voor ons betekent. Op dit moment is ons lange termijndoel nog steeds financiële vrijheid. De vrijheid om niet meer verplicht te hoeven werken om rond te komen, maar omdat je er bewust voor kiest dat graag te doen. Deels vind ik dat we dat op dit moment al bereikt hebben doordat we van één salaris rond kunnen komen. We kiezen er nu bewust voor om allebei fulltime te blijven werken om onze toekomst verder op te bouwen. Daar komt bij dat we allebei bewust hebben gekozen voor onze nieuwe banen, waar we enorm veel zin in hebben.

Om financiële vrijheid te bereiken hebben we beoordeeld om het maandelijkse spaarbedrag als volgt te verdelen:

Waarom hebben wij voor deze verdeling gekozen?

Reserveren

Maandelijks reserveren we een vast bedrag voor grote uitgaves die we verwachten in de toekomst. Voor elk doel hebben we een aparte spaarrekening bij Knab (ideaal dat je hier een onbeperkt aantal spaarrekeningen aan kunt maken). Deze reserveringen zijn geen onderdeel van vermogensopbouw, omdat er een moment komt dat het gespaarde geld uitgegeven wordt aan het doel. Bijvoorbeeld een grote onderhoudsbeurt aan de auto of aanschaf van een nieuw bed.

Vakantie

Maandelijks zetten we geld apart voor vakanties. Ook hiervoor hebben we een aparte spaarrekening. Eigenlijk is het sparen voor de vakantie onderdeel van de reserveringen. Omdat we genieten van reizen en daar wat meer geld voor beschikbaar willen stellen hebben we er voor gekozen om dit apart weer te geven. Dat vinden wij zelf fijner voor ons inzicht.

Toekomstsparen

Maandelijks sparen we een bedrag voor de ‘toekomst’. Een precieze bestemming hebben we hier nog niet voor. We zouden er voor kunnen kiezen dit geld te beleggen omdat dat meer rendement oplevert. Toch kiezen we er voor dit niet te doen. Naar verwachting gaat dit geld gebruik worden voor een kortere termijndoel. Een idee waar we nu mee spelen is om over een paar jaar te investeren in onroerend goed. Daar willen we dan wat cash voor beschikbaar hebben, waar deze spaarrekening voor gebruikt kan worden. Dit geld staat overigens ook gewoon op normale spaarrekening bij Knab.

Extra aflossen hypotheek

We hebben besloten om maandelijks een groot bedrag als extra aflossing in de hypotheek te steken. Deze extra aflossing gebruiken we voor het verlagen van onze maandlast. De motivatie die hier achter zit is eigenlijk hetzelfde als bij de extra aflossingen op de studieschuld: we vinden het vervelend om schulden af te lossen, en al helemaal als dat lang duurt. De reden dat we gekozen hebben voor lagere maandlasten (in plaats van verkorting van de looptijd, wat gezien onze motivatie logischer zou zijn) is een stukje veiligheid. Als we nu 5 jaar veel extra aflossen is onze maandlast al flink afgenomen. Dat betekent dat we over 5 jaar al minder inkomsten nodig hebben om maandelijks rond te komen. Hierdoor zouden we dan al kunnen beslissen minder te gaan werken, mocht dat op dat moment iets zijn wat we willen.

Beleggen

Het laatste onderdeel waar we maandelijks een vast bedrag in gaan steken zijn onze beleggingen. We beleggen zelf via Brand New Day en DEGIRO.nl. Het afgelopen jaar zijn we hier mee begonnen en hebben we al veel geleerd. Ons doel is om eind 2018 een beleggingsportefeuille van minimaal € 10.000 te bereiken.

Financieel plan 2018: voortgang bijhouden

“Meten is weten” – een gezegde die ik tijdens mijn studie enorm vaak heb gehoord. Toch is dit waar. Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het verkrijgen van inzicht in onze persoonlijke financiën. Voor 2018 willen we dit verder uitbouwen. De stappen die we daarvoor gaan nemen zijn:

Uitgaven bijhouden

Een belangrijke stap die we in 2018 willen gaan zetten is het bijhouden van onze uitgaven. B is al begonnen met het bijhouden van onze uitgaven aan boodschappen. We hebben gemerkt dat we hierdoor inzicht krijgen in onnodige uitgaven. In 2018 willen we dit voor alle uitgaven gaan doen. Hierdoor kunnen we maandelijks beoordelen of we op schema zitten.

Dashboard met kengetallen en grafieken

We hebben een aantal factoren bepaald waarvan wij de voortgang in één oogopslag willen zien. Ons Excel-bestand voor onze persoonlijke financiën zal dus een tabblad gaan bevatten met volgende grafieken:

  • Toename nettowaarde
  • Ontwikkeling toekomstsparen/beleggingen (van hieruit gaan we vanaf 2018 onze spaarratio berekenen. In 2017 hebben we de spaarratio berekend naar aanleiding van de toename van de nettowaarde. Omdat de nettowaarde ook de maandelijkse reserveringen bevat geeft dat geen goed beeld als spaarratio).
  • Beleggingen inleg vs. waarde
  • Overzicht schulden % afgelost (totaal en per schuld)

Conclusie

Op opstellen van ons financieel plan voor 2018 heeft ons veel inzicht gegeven. Door te praten over onze financiële doelen weten we dat we hetzelfde willen bereiken. We realiseren ons ook dat we het goed hebben en zijn daar dankbaar voor. We hebben het afgelopen jaar enorm veel geleerd over onze financiën en hoe deze bijdragen aan ons geluk. Hopelijk gaan we onze doelen bereiken, leren we nóg meer en kunnen we onze kennis en ervaringen blijven delen op Two Pennies.

Wat zijn jouw financiële doelen voor volgend jaar? Heb jij dit ook op papier gezet?

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Financieel plan 2018”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.