Financieel plan maken

Jaarlijks stellen wij een financieel plan voor onszelf op. Bijna een jaar geleden deelden we ons financieel plan 2018. Momenteel zijn we weer druk bezig met het opstellen van ons persoonlijke financiële plan voor 2019. We delen graag een aantal stappen die jou helpen bij het maken van een financieel plan.

Inhoud financieel plan

Leuk hoor, zo’n financieel plan. Maar wat zet je daar nou eigenlijk in? Het mooie van persoonlijke financiën is dat het persoonlijk is. Jouw persoonlijke financiële plan kun je aansluiten bij jouw situatie en behoeften. De inhoud van dit plan kun je dus ook helemaal zelf bepalen. Er zijn wel een aantal onderdelen waarvan het handig is dat je deze opneemt in je financiële plan.

Een financieel plan helpt jou bij het bereiken van jouw gewenste financiële situatie. Neem daarom de volgende onderwerpen op in je plan:


  • Je financiële wensen en doelen
  • Je financiële ruimte
  • Haalbare stappen om je doelen te behalen

1. Je financiële wensen en doelen bepalen

Een financieel plan helpt bij het bereiken van je financiële doelen. Hierdoor is het handig om bij het opstellen van je financiële plan ook jouw doelen op papier te zetten. Wat wil jij graag? Misschien wil je sparen voor een grote vakantie, extra aflossen op je hypotheek of gewoon bouwen aan jouw financiële toekomst. Deze wensen en doelen zijn voor iedereen anders.

Wij hebben een jaar geleden bijvoorbeeld de volgende financiële doelen bepaald: extra aflossen op onze studieschulden, geld beschikbaar maken voor leuke dingen, werken aan vermogensopbouw en voldoende reserveren voor grote uitgaven.

2. Je financiële ruimte bepalen

Nu weet je weet wat je wil bereiken is het ook fijn dat je weet welke middelen je beschikbaar hebt om hier aan te werken. Nu kom het echte financiële gedeelte van jouw financiële plan om de hoek kijken: het opstellen of actualiseren van je budget. Zet je verwachte inkomsten en uitgaven per maand op papier (of in Excel) en reken uit wat je per maand uit kunt geven aan je financiële doelen.

Ik maakte al eens een overzicht in Excel wat jou hier bij kan helpen. Klik hier om dit bestand te downloaden. Vul het bestand met jouw inkomsten en uitgaven en zie per maand wat je overhoudt om te besteden aan je financiële doelen. Tijdens de laatste stap ga je bepalen waar je dit geld voor gaat inzetten.

3. Extra ruimte creëren

Het mooie van een budget is dat je in één overzicht ziet hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Wil je meer geld beschikbaar hebben voor jouw financiële doelen zul je dus moeten zorgen dat er meer geld overblijft. Dit kun je doen door je inkomsten te verhogen of je uitgaven te verlagen.

Neem de posten in het overzicht wat je tijdens de vorige stap hebt opgesteld kritisch door. Geef je maandelijks geld uit aan zaken die je eigenlijk niet zoveel interesseren? Kijk dan of je deze uitgaven kunt schrappen. Hierdoor komt er extra geld beschikbaar om te gebruiken voor jouw doelen.

4. Haalbare stappen om je doelen te behalen

Pak je financiële wensen en doelen er weer bij. Als het goed is heb je voor jezelf nu een goed beeld van wat jij belangrijk vind, en dus waar jij het geld wat je over hebt aan wilt besteden.

Maak de doelen die je hebt opgesteld nu SMART; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden. Een voorbeeld van een SMART doel is: € 3.000 extra aflossen op mijn hypotheek in 2019. Dit is realistisch als je maandelijks € 250 over hebt. Als het goed is heb je door de vorige twee stappen inzicht in hoeveel je maandelijks over hebt.

Een voorbeeld:
Je hebt jezelf drie financiële doelen gesteld: sparen voor een vakantie, het verhogen van je algemene buffer en beginnen met beleggen.

Uit jouw budget blijkt dat je elke maand € 450 over hebt. Je kunt er voor kiezen om 1/3e deel van dit bedrag, € 150 te gebruiken per doel. Je weet hierdoor dat het haalbaar is om jezelf het volgende doel te stellen: Eind 2019 wil ik € 1.800 hebben ingelegd op een beleggingsrekening.

Je kunt ook stappen opnemen in je plan die niet direct in cijfers zijn uit te drukken, maar jou wel kunnen helpen bij het bereiken van je doelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Maandelijks bekijken of ik nog op schema lig, of;
  • Leren hoe beleggen werkt

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en de antwoorden hebt samengevoegd heb je een uitgebreid financieel plan voor jezelf opgesteld. Als het goed is weet je nu wat je wilt bereiken hoe je dit wilt gaan doen.

Wat heb jij opgenomen in jouw financiële plan? Ik ben benieuwd naar goede tips of aanvullingen!

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Financieel plan maken”

  1. Ik maak wel een soort plan en doelen Maar omdat mijn inkomen onzeker is en elke maand wisselend en mn mans inkomen ook wisselend door overuren(maar hij heeft wel een soort basissalaris) is t lastig om inkomen te bepalen voor een jaar. Ik ben er aan gewend en vind het niet vervelend (er komt meer dan genoeg binnen dus sparen lukt goed) maar dus geen smart doelen hier of erg minimaal

  2. Leuk om te lezen, hier ook alweer een plan gemaakt, maar nog niet helemaal uitgewerkt. Grotendeels wel. Maar de details moeten nog even wat beter uitgewerkt worden, dat ga ik dit weekend doen. Zodat ik zeker weet dat ik niks vergeet, ook de kleinere bedragen niet! Want ook dat moet ergens vandaan komen natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.