Financiële checklist 2018

Het einde van het jaar is weer in zicht. Een goed moment om je complete financiën eens langs te lopen met een checklist. Bij ons gaat komend jaar op financieel gebied veel veranderen. Wij hebben allebei een nieuwe baan, met een wat hoger salaris. Aan het einde van het jaar moet er nog een studieschuld afgelost worden, maar daarna kunnen we in 2018 als het goed is meer aan vermogensopbouw doen dan het afgelopen jaar. Aan de hand van het volgende overzicht kun je je financiële situatie weer helemaal up-to-date krijgen.

Veranderingen in inkomsten

Ten eerste kun je kijken naar je inkomsten. Blijven je inkomsten volgend jaar gelijk? Blijf je volgend jaar even veel uren werken, of ben je van plan een dag in de week minder te gaan werken? Krijg je een loonsverhoging in de vorm van een inflatiecorrectie, of misschien ga je wel omhoog binnen je salarisschaal?

Wij gaan er volgend jaar allebei op vooruit qua salaris omdat we allebei aan een andere baan beginnen. Dat houdt in dat we op dit moment nog niet precies weten hoeveel er volgend jaar netto gaat binnenkomen.


Verder kun je kijken naar de toeslagen die je nu ontvangt. Blijven die nog bestaan volgend jaar, of worden ze vervangen door andere? Zo gaat de zorgtoeslag in 2018 voor sommigen met meer dan 100 euro per jaar omhoog.

Veranderingen in je uitgaven

Kijk ook of alle uitgaven die je in je huidige maandoverzicht hebt staan volgend jaar ook nog geldig zijn. Zijn de tarieven van de abonnementen die je hebt nog correct, of zijn ze ondertussen verhoogd?

Komen er volgend jaar misschien nog kosten bij? De studieschuld van M moet vanaf volgend jaar afbetaald gaan worden, wat voor ons een extra uitgave is waar we rekening mee moeten houden.

Wat zijn de kosten van de zorgverzekering die je volgend jaar hebt? Na eerdere berichten dat de verzekeringen tientallen euro’s per maand omhoog zouden gaan lijkt het nu toch mee te vallen. Neem de tijd om een zorgverzekering uit te kiezen die past bij je behoeften. Kijk verder ook welke verzekeringen je echt nodig hebt, en welke kosten je ook zelf kunt dragen. Als je gemiddeld één keer per jaar een gaatje hebt is het meestal goedkoper om geen extra verzekeringen voor tandartskosten te nemen, en zelf voor de kosten te sparen. Omdat we allebei ergens anders gaan werken kunnen we komend jaar niet meer gebruik maken van de collectiviteitskorting die we hadden. Dit betekent dat wij sowieso overgestapt zijn, omdat onze huidige verzekeringen te duur worden.

Bij sommige zorgverzekeringen kun je de verzekering voor een heel jaar in één keer betalen. Dat kan een paar procent in de kosten schelen. Omdat de spaarrente zo laag is dit het overwegen waard. Zo hebben wij 2% korting gekregen door de premie in één keer te betalen.

Besparen op abonnementen

Als je wilt besparen zijn abonnementen het eerste waar je naar kunt kijken. Maak een lijstje van alle maandelijks afgeschreven kosten, en ga na of je echt gebruik maakt van de abonnementen. Kijk eerst welke abonnementen je op zou kunnen zeggen. Heb je bijvoorbeeld echt een tv-pakket nodig met 80 zenders, of kijk je toch altijd alleen maar naar series op Netflix?

Kijk dan op welke abonnementen je zou kunnen besparen. Op alle abonnementen die je hebt kun je mogelijk besparen. Vaak loont het om gewoon de leverancier te bellen en te vragen om korting.

Check of bijvoorbeeld het contract bij je energieleverancier al opzegbaar is, en of je kunt overstappen naar een andere leverancier die je een korting geeft. Zelf heb ik dat laatst gedaan. Ik kwam er achter dat ik bij mijn huidige leverancier onmiddellijk 50 euro korting zou kunnen krijgen. Ook zou ik over kunnen stappen naar een andere leverancier waar ik veel korting zou krijgen, alleen moest ik dan bij mijn huidige een boete betalen vanwege het voortijdig opzeggen van mijn contract. Dat leverde dus niet direct geld op, maar ik weet nu wel op welke datum mijn abonnement afloopt, en wanneer ik dus op zoek kan naar een leverancier die korting geeft. Check meteen de energiekosten die je maandelijks betaalt, kloppen die of zit je met je maandbedrag boven je echte verbruik?

Besparen op verzekeringen

Naast abonnementen kun je ook je verzekeringen nakijken. Kijk ten eerste of je geen dubbele dekking hebt, en of de dekking nog aansluit. Bijvoorbeeld, klopt je inboedelverzekering nog, of heb je inmiddels veel meer waardevolle spullen in je huis staan. Controleer ook van elke verzekering of je hem nog nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld vorig jaar een doorlopende reisverzekering afgesloten en ben je dit jaar niet meer van plan om reis te gaan?

Bij de verzekeringen hebben we onlangs de verzekering van de auto verlaagd van allrisk naar WA+. Dit scheelt ongeveer 15 euro in de maand. Bedenk van tevoren of je een allrisk verzekering wel wilt gebruiken. Zo hadden we een jaar geleden ongeveer een schade die we via de verzekering zouden kunnen laten repareren. Daardoor ging wel je premie omhoog omdat je schadevrije jaren minder zouden worden. We hebben toen gekozen om het niet via de verzekering laten repareren omdat dat dat op de lange termijn duurder zou zijn.

Verder hebben we de rechtsbijstandsverzekering opgezegd. Het is een vrij dure verzekering. Na wat zoeken op internet kwamen we er achter dat er ook rechtshulp ‘on demand’ is. Dat kost dan wel in één keer een paar honderd euro, maar dat kost een paar jaar premie betalen ook.

Maandbudget en lange termijn doelen nagaan

Als je een overzicht hebt de veranderingen in je in- en uitgaven voor volgend jaar is de volgende stap je maandbudget aanpassen. De vaste lasten zullen altijd betaald moeten worden, maar bedenken wat je moet doen met het geld dat overblijft is het moeilijkste.

Hierbij kun je ook kijken naar je lange termijn doelen. Wij hebben verschillende potjes waar we vermogen in op willen bouwen of schulden op af willen betalen. Dat zijn bijvoorbeeld de spaarrekening, beleggingen, studieschulden en de hypotheek. Afhankelijk van hoe je maandbudget uitkomt kun je kiezen in welke potjes je het overgebleven geld gaat verdelen. Hoe je dat doet hangt weer af van het verwachte rendement van elk potje, dus ga eens na of dat nog steeds is wat je verwacht. Bij mij gaat bijvoorbeeld de rente op mijn studieschuld met bijna 1% omhoog, dus volgend jaar gaan we daar iets meer op afbetalen.

Veranderingen die we zelf verwachten

De belangrijkste veranderingen die we zelf verwachten voor 2018 is een stijging van onze salarissen. De kosten van de zorgverzekering zullen gaan afnemen, omdat we voor een goedkopere verzekering gaan.

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Financiële checklist 2018”

  1. Handige checklist. Ik doe die dingen vaak toch wel automatisch, onbewust.
    Ik ben ook benieuwd naar wat de nieuwe netto salarissen zullen worden voor volgend jaar. Elk jaar is het weer iets anders merk ik aan de belastingen etc.

    Ook voor de toeslagen ben ik benieuwd. Binnenkort maar weer eens kijken naar de kinderopvangtoeslag en dat finetunen. (meer toeslagen hebben we niet)

    Gaan jullie extra sparen voor zorgkosten als je een meer uitgeklede polis neemt? Of haal je dat gewoon uit je buffer?

  2. Ja veel dingen gaan er automatisch elke maand af. Dus ééns in het jaar checken heeft wel nut.

    We hebben nu de zorgtoeslag in één keer betaald. Komend jaar sparen we elke maand genoeg om volgend jaar weer in één keer te kunnen betalen, plus een beetje extra. Mochten we toch geld nodig hebben voor zorg dan kan dat uit dat potje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.