Financiële onafhankelijkheid

Tijdens onze online zoektocht naar tips om te (be)sparen kwamen wij het begrip financiële onafhankelijkheid tegen. Financiële onafhankelijkheid betekent, heel kort door de bocht, dat je genoeg vermogen hebt om van je vermogen te leven. Je bent financieel onafhankelijk omdat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Vandaag deel ik wat meer over financiële onafhankelijkheid en wat dit voor ons betekent.

Wat heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Online zijn diverse formules te vinden om te berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt om van je vermogen te kunnen leven. Deze formules kunnen best lastig zijn, en zijn ook afhankelijk van verschillende variabelen. Zo kun je je toekomstige rendement en inflatie niet voorspellen, maar deze twee variabelen zijn wel van grote invloed op de berekening van het benodigde vermogen om jezelf financieel onafhankelijk te verklaren.

Zelf ben ik nogal voorzichtig aangelegd. Ik begroot inkomsten altijd iets te laag en kosten altijd iets te hoog. Het berekenen van een vermogen, waarvan ik zéker weet dat ik zodra ik dat vermogen heb bereikt kan stoppen met werken, is dus ook eigenlijk niet voor mij weggelegd.


Er hebben al veel mensen geschreven over de hoeveel je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Zelf vond ik dit artikel erg leerzaam. Hieruit blijkt dat veel mensen bij het berekenen van hun benodigde vermogen 25 keer hun jaarlijkse uitgaven nemen als uitgangspunt van benodigd vermogen. Als je jaarlijks 20.000 euro uitgeeft betekent dit dat je 500.000 aan vermogen nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Hoezo ben je als je een groot vermogen hebt financieel onafhankelijk?

Het begrip rentenieren kent iedereen wel. Zo veel spaargeld hebben dat je van de rente kunt leven. Rentenieren is een vorm van financiële onafhankelijkheid. Je hebt via de rente zo veel inkomsten van je spaargeld dat je daarnaast niet meer hoeft te werken.

Helaas levert je spaargeld je anno 2017 niks meer op. Dan zou het toch erg jammer zijn als je volgens de formule die ik hierboven noemde 500.000 euro op je spaarrekening hebt staan, je baan opzegt en toch niet genoeg inkomsten binnenkrijgt van je spaargeld. Om financieel onafhankelijk te worden is het dan ook belangrijk om goed te beoordelen hoe jij je vermogen opbouwt, zodat je er inkomsten van gaat genieten.

Manieren om geld te verdienen met je vermogen zijn bijvoorbeeld het investeren in panden om daaruit verhuuropbrengsten te genieten of beleggen in dividendaandelen zodat je van het dividend wat uitgekeerd wordt je lasten kunt betalen. Door het creëren van verschillende vermogensbestanddelen spreid je de risico’s en creëer je verschillende inkomstenbronnen voor jezelf.
Uiteindelijk is het doel dus om via je vermogen jaarlijks genoeg inkomsten binnen te krijgen om van te leven.

Hoe bereik je dit dan?

Ik ben van mening dat het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor iedereen verschillend is. Het belangrijkste uitgangspunt is dat je je eigen financiële situatie compleet begrijpt. Wat komt er binnen, wat gaat er uit, hoeveel hou je over om vermogen op te bouwen en op welke manier wil jij vermogen opbouwen. Het opbouwen van vermogen is ook erg persoonlijk. De ene persoon neemt graag wat meer risico dan de ander. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij wat je met je geld doet. Heb jij het gevoel dat jij je eigen geldzaken nog niet begrijpt, lees dan eens dit artikel. Hier vertel ik hoe je grip op je geldzaken krijgt en kun je ook een handig model downloaden. Met dit model kun je inzicht krijgen in je jaarlijkse uitgaven door de maandelijkse uitgaven bij elkaar op te tellen.
Bedenk echter ook dat je uitgaven er ander uit kunnen zien op het moment dat je financieel onafhankelijk bent, dus deze veranderingen dien je ook mee te nemen. Als je hypotheek dan helemaal is afgelost kun je je hypotheeklasten bijvoorbeeld weglaten uit je berekening.

Wat betekent financiële onafhankelijkheid voor ons?

Zoals ik al vertelde ben ik van nature vrij risico-avers. Ik verwacht dat ik in de toekomst dus ook niet zo snel mijn inkomsten op zal zeggen om van mijn vermogen te leven, zelfs al zou ik een miljoen aan vermogen hebben (en volgens onze berekening is ons benodigde vermogen op basis van onze huidige uitgaven minus de hypotheek 577.000). Het doel waar wij naartoe leven is dan ook vooral financiële vrijheid. Wij willen door vermogen op te bouwen vrijheid creëren voor onszelf. Vrijheid om op elk moment in ons leven genoeg vermogen tot onze beschikking te hebben om grote beslissingen te maken.

We zijn op dit moment nog jong en bevinden ons allebei in de start van onze carrière. We zijn zoekende naar onze werk-privébalans, en verwachten in de toekomst ook nog grote veranderingen (in positieve zin) in onze inkomsten. Onze situatie gaat de komende 5 jaar nog enorm veranderen, en de kans is groot dat daarmee ook onze wensen en plannen daarmee veranderen.

Op dit moment betekent het bereiken van financiële vrijheid dus sparen, aflossen en beleggen, en alles in een verhouding die voor ons goed voelt. Die molensteen van een hypotheek en studieschulden willen we kwijt, maar we willen ook voldoende liquide middelen vrij tot onze beschikking hebben om bij wijze van spreken morgen te kunnen verhuizen (mochten we dat ineens willen) en ook beleggen om zo vermogen op te bouwen wat rendeert.

Ondanks dat wij op dit moment geen complete financiële onafhankelijkheid nastreven vind ik het wel leuk om een ratio bij te houden in ons maandelijkse geldoverzicht. Op dit moment zouden wij op basis van onze huidige begroting nog 31 jaar moeten werken voor financiële onafhankelijkheid. Dan zijn we 60 en 56, wat best tegenvalt. Onze berekening is alleen niet erg realistisch omdat de verwachte salarisstijgingen hier niet in meegerekend zijn. Dit doe ik weer vanuit voorzichtigheid, op deze manier valt het dus altijd mee in plaats van tegen (maar hou ik mezelf wel een beetje voor de gek, dat weet ik heel goed).

Tips voor jou om financiële onafhankelijkheid te bereiken

Mocht jij na het lezen van dit artikel nu besloten hebben dat jij wél graag financieel onafhankelijk wil worden raad ik je aan om je eigen zoektocht te starten. Er is super veel informatie over dit onderwerp te vinden. Als je de motivatie hebt om je financiën in de grip te krijgen, te snijden in je uitgaven en vermogen op te bouwen denk ik dat bijna iedereen dit moet kunnen bereiken!

Wij zullen regelmatig een update delen over onze situatie en de weg naar financiële vrijheid. Wie weet hebben we over 5 jaar besloten dat we zo hard op weg zijn dat ons doel toch complete financiële onafhankelijkheid is. Misschien hebben we allebei onze droombaan en willen we deze tot ons 80e uitvoeren!
Wat vind jij van financiële onafhankelijkheid? Ben je hier veel mee bezig?


Dit vind je misschien ook leuk


4 Replies to “Financiële onafhankelijkheid”

    1. Goede tip. Als we echt wat preciezer gaan rekenen zullen we de formules sowieso wat moeten uitbreiden. Nu reken ik heel grof en dat is leuk om een indicatie te hebben. Mochten we er echt plannen mee willen gaan maken zullen we meer aandacht aan de FO-berekeningen moeten besteden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.