Wat ik geleerd heb van Amerikaanse personal finance blogs

Sinds wij serieus bezig zijn met onze persoonlijke financiën, ben ik ook begonnen met het lezen van héél veel blogs. Ook Amerikaanse personal finance blogs. Ik heb hier al veel van geleerd. Vandaag deel ik wat ik geleerd heb van Amerikaanse personal finance blogs.

Alles klinkt beter in het Engels

De allereerste les is dat alle termen die met personal finance (of in het nederlands, persoonlijke financiën) in het engels veel leuker klinken. Living below your means klinkt toch veel beter dan beneden je stand leven?

Andere termen die in het Engels heel spannend klinken zijn keeping up with the Joneses of lifestyle inflation. Ik zou over deze onderwerpen ook graag artikelen schrijven. Maar zeg nou zelf, ‘de Janssen’s bijhouden’ of ‘levensstijlinflatie’ klinkt toch niet zo spannend?


In Amerika lijkt het makkelijker

Ik ben niet bekend met het Amerikaanse belastingsysteem. Dat maakt het soms lastig. Er wordt op Amerikaanse blogs bijvoorbeeld veel geschreven over 401(k) sparen, iets wat een belangrijk onderdeel lijkt te zijn van het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Nu weet ik dat ik zelf niet aanvullend kan sparen voor mijn pensioen, vanwege het pensioen wat ik reeds bij mijn werkgever opbouw.

Daarnaast lijkt het in Amerika makkelijker om een salaris over de 100k te ontvangen. Of zouden dat toevallig net de blogs zijn die mij opvallen of bijblijven?

Creditcardschulden lijken heel normaal

Ligt het aan mij, of gaat meer dan 50% van de personal finance blogs over debt payoff, oftewel het afbetalen van schulden. Je bent volgens deze blogs debt free wanneer je geen consumer debt meer hebt. Daar worden bijvoorbeeld creditcardschulden en autofinancieringen mee bedoeld. Succesverhalen over het aflossen van deze schulden zijn er énorm veel te vinden. Ik heb het gevoel dat het in Nederland juist helemaal niet normaal is om een creditcardschuld te hebben. Maar dat dit in de regel maandelijks direct wordt voldaan (wat in Amerika juist eerder uitzondering lijkt te zijn).

Inspiratie

Ondanks bovenstaande punten, die je natuurlijk met een korreltje zout moet nemen, vind ik het lezen van Amerikaanse blogs enorm inspiratievol. Er zijn nou eenmaal meer Engelstalige blogs dan Nederlandstalige blogs over personal finance te vinden. Vooral blogs met ervaringen van mensen die financieel onafhankelijk zijn vind ik erg interessant. Een paar Engelstalige blogs/sites die ik volg:

Heb jij nog leuke aanvullende Engelstalige blogs die je volgt?

Dit vind je misschien ook leuk


5 Replies to “Wat ik geleerd heb van Amerikaanse personal finance blogs”

  1. Ik ben er zelf ook achter gekomen dat er wel verschillen bestaan tussen amerika en nederland. Dit mede door de belasting systemen (denk aan hypotheekrente aftrek enz). Het is dus af en toe wat vertalen naar europese. Ik merk dat de comments daar goed bij helpen.

    Wat ik zelf erg helder en goed vond om te lezen zijn:
    https://www.millennial-revolution.com/investworkshop/
    http://jlcollinsnh.com/stock-series/

    Daar ligt de focus meer op hoe en wat betreft beleggen enz ipv FIRE. Wat er natuurlijk zeker onderdeel van is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.