Een goede balans tussen werk en privé

Soms heb je het gevoel dat je altijd maar met je werk bezig bent en daardoor geen tijd meer hebt voor je eigen leven. Thuis (extra) werken is leuk en kan je helpen met het combineren van je privé leven met je baan. Het flexibele werken kan er ook voor zorgen dat je de balans tussen werk en privé kwijtraakt. Welke tips kunnen jou helpen bij het creëren van een goede balans tussen werk en privé?

1. Genoeg is genoeg

Ben jij perfectionistisch aangelegd? Dit is een mooie eigenschap die je kan helpen om goed werk af te leveren. Wanneer je perfectionistisch bent ingesteld kun je echter ook te hoge eisen aan jezelf stellen. Zelf heb ik hier een hele tijd mee geworsteld. Ik wilde geen fouten maken, deadlines (zelfs als het er onredelijk veel zijn) halen en het liefst boven verwachting presteren!

Het is belangrijk om te beseffen dat het een keer genoeg is. Heb je een rapport opgesteld dat alle belangrijke punten behandeld? Lever het dan gewoon in zonder het nog 100 keer na te lezen en bij te schaven. Natuurlijk moet je geen half werk afleveren, maar je kunt ook te veel van jezelf eisen.


Besef ook goed dat er slechts zoveel is dat je kunt doen. Er zitten 8 uren in een werkdag en daarin kun je een bepaalde hoeveelheid werk verrichten. Als er onredelijke verwachtingen worden geschept moet je dit aangeven. Het volgende punt is hierbij erg belangrijk.

2. Stel duidelijke grenzen op

Het allereerste wat ik leerde van de bedrijfsarts toen ik een tijdje thuis zat: grenzen zijn enorm belangrijk. Durf nee te zeggen. Kom voor jezelf op. Er is niemand op de werkvloer die in de gaten houdt of je het nog wel allemaal aankunt. Zeker niet wanneer jij jezelf groothoudt en steeds meer werk aanneemt. Collega’s verwachten dat jij het allemaal aankunt omdat je er in meegaat en niet aangeeft dat iets niet gaat.

Zorg dus dat je duidelijke grenzen voor jezelf stelt. Moet er ineens iets af terwijl je al een deadline hebt staan? En is het niet haalbaar om binnen de beschikbare tijd beide werkzaamheden uit te voeren? Geef dit dan aan. Er zullen dan prioriteiten gesteld moeten worden.

Natuurlijk kun je ook wel een keer wat extra meters maken. Overwerken is niet erg, maar standaard 60 uur per week werken omdat je geen nee durft te zeggen ga je niet lang trekken.

3. Bereikbaarheid

Heb jij je werktelefoon altijd bij de hand en staat jouw laptop ’s avonds ook nog regelmatig open? Ook hier is het belangrijk om duidelijke grenzen voor jezelf te stellen. Maak duidelijk wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Besef jezelf dat je je telefoon om half 11 ’s avonds echt niet meer op hoeft te nemen. Mailtjes en appjes hoeven ook niet persé binnen 5 minuten beantwoord te worden.

Het verschilt natuurlijk per functie en werkgever hoe onmisbaar je bent. Wanneer ik een vrije dag of vakantie heb weten collega’s dat ze mij niet hoeven te bellen. Alleen bij échte spoed (en de situaties waarbij dit zich voor kan doen zijn binnen een jaar op één hand te tellen) wil ik bereikbaar zijn. Wat mij hierbij helpt is een goede overdracht. Bij een vrije dag draag ik de werkzaamheden waarbinnen echt belangrijke vragen verwacht kunnen worden over aan een collega. Ook stel ik altijd een automatisch antwoord in bij afwezigheid waarin ik vermeld welke collega tijdens mijn afwezigheid beschikbaar is voor vragen.

4. Pak je rust

Nog iets wat de bedrijfsarts (slimme man was dat!) me heeft geleerd: we moeten herstellen van ons werk. Pauzes zijn er niet voor niks. Ik weet dat het enorm verleidend kan zijn om “even snel door te werken”. Deed ik ook altijd. Uiteindelijk schiet je er niks mee op, want doordat je je rustmoment halverwege de dag niet pakt heeft je productiviteit er in de middag onder te leiden.

Ga even achter die computer vandaan. Eet gezellig je lunch in de kantine met collega’s of maak een wandeling. In een halfuur kun je een mooie ronde maken. Die 30 minuten maken echt niet zo veel verschil. Of je moet om 14.00 uur een deadline hebben. Vooruit, werk dan om half 12 even door en hou om 2 uur pauze nadat de documenten zijn ingeleverd.

5. Ga er op tijd tussenuit

Deze tip ligt in het verlengde van het vorige. Neem af en toe eens vakantie. Laatst hoorde ik een verhaal van iemand die in een jaar tijd alleen een weekendje weg ging want ze had “geen tijd voor vakantie”. Een paar maanden later zat deze zelfde persoon thuis met een burn out. We praten het onszelf vaak aan dat we onmisbaar zijn. Wat mij altijd helpt is om te bedenken: als ik morgen met 40 graden koorts in bed lig wordt er toch ook een oplossing gevonden?

Het is onzin dat je een heel jaar lang geen tijd hebt om vakantie op te nemen. Je hoeft van mij niet persé drie weken naar de andere kant van de wereld. Maar af en toe even vrij nemen en weer tot jezelf komen doet ons allemaal goed.

6. Vraag om hulp

De laatste tip die ik mee wil geven is dat het helemaal niet erg is om om hulp te vragen. Jij helpt een collega toch ook graag als deze het drukker heeft dan jou? Andersom is dat dus zeer waarschijnlijk net zo! Vraag jouw collega dus gewoon of deze een taak over wil nemen. Uiteindelijk werk je allemaal aan een gezamenlijk doel en zul je er samen voor moeten zorgen dat het werk gedaan wordt.

Aan welke tip heb je denk je het meest? Heb je zelf nog een aanvullende tip die bijdraagt aan een goede werk-privé balans?

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Een goede balans tussen werk en privé”

  1. Bij mij is de balans in de loop der jaren verschoven naar meer vrije tijd en ben ik mijn werkuren gaan afbouwen.. Ben nu net 55 en vanaf komende week werk ik nog (maar) 16 uur p.w . Een (financieel) bewuste keuze, ik wil meer genieten van mijn of onze vrijheid samen met partner.
    Het werk wordt steeds jachtiger en zakelijker en meer en meer op geld gericht (ten koste van het menselijke aspect) merk ik, iets waaraan ik steeds minder behoefte heb.
    Ik verheug me op meer vrije tijd, meer genieten van de kleine en toch zo grote dingen in t leven.

  2. Ik ben over een aantal zaken in mijn leven (nog) niet helemaal tevreden, maar werk is daar niet één van. Ja, het is hectisch als zelfstandig ondernemer, maar de vrijheid die ik ervaar, in het indelen van mijn tijd en kiezen van opdrachtgevers, is heel veel waard. Ik werk met langere contracten en gelukkig wordt dit ook geaccepteerd. Die geven me precies de juiste hoeveelheid vastigheid en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.