Goedkoop en milieubewust

Naast dat wij graag geld willen besparen en vermogen op willen bouwen, vinden wij het ook belangrijk om een milieubewust leven te zijn. Sinds we begonnen zijn met consuminderen zijn we ons er steeds meer van bewust hoeveel impact spullen hebben ons leven, en ook dat van anderen. Gelukkig gaan goedkoop en milieubewust leven goed samen. Vandaag een aantal tips die wij toepassen.

De kooppiramide

Tijdens een Pinterest rondje ben ik een plaatje tegengekomen die veel leek op onderstaande afbeelding. Ik heb deze helaas niet meer terug kunnen vinden, dus ik heb deze nagemaakt. Ik noem het maar even de ‘kooppiramide’.


Minimalisme en consuminderen heeft ons al doen beseffen dat we minder spullen nodig hebben en daardoor ook minder kopen. We stellen elkaar tegenwoordig bewust een aantal vragen op het moment dat we denken iets nodig te hebben:

 1. Hebben wij al iets anders in huis wat we hiervoor kunnen gebruiken?
 2. Kunnen we dit van iemand lenen? Zo had ik laatst het idee om te beginnen met haken. In plaats van hier direct zelf spullen voor aan te schaffen heb ik een haaknaald en wat wol mogen lenen. Op deze manier kan ik zonder geld uit te geven proberen of deze nieuwe hobby iets voor me is.
 3. Kunnen we dit tweedehands kopen via bijvoorbeeld Marktplaats of de kringloopwinkel? Zo heeft B toen we een dressoir zochten voor de woonkamer een mooie kast van de kringloop zelf opgeknapt. Ook hebben we voor 30 cent een tweedehands notenkraker aangeschaft toen we deze nodig hadden.
 4. Als bovenstaande opties niet mogelijk zijn en we iets echt nodig hebben kopen we het nieuw. We proberen dit tegenwoordig zo veel mogelijk te voorkomen.

  Verspilling tegengaan

  Voordat wij bewuster zijn gaan leven hebben wij ons ook schuldig gemaakt aan de nodige verspilling. Vooral op het gebied van voedsel deden wij het als studenten erg slecht. We kochten in het weekend boodschappen voor de hele week. Vaak kwam er dan toch weer iets tussen waardoor we niet de geplande maaltijd aten. Hierdoor is er helaas veel voedsel bedorven wat we weg hebben moeten gooien.

  Daarnaast ben ik ook altijd gevoelig geweest voor nieuwe spullen. Uit de ‘kooppiramide’ blijkt dat we tegenwoordig zo min mogelijk nieuw proberen aan te schaffen. Drie jaar geleden was dit nog niet zo. Ik was gevoelig voor mijn omgeving en wilde bijvoorbeeld ook de nieuwste iPhone.

  Nu vind ik andere dingen belangrijker en hierdoor ben ik bewust om zo min mogelijk te verspillen. Boodschappen doen we tegenwoordig dagelijks (lopend of op de fiets) zodat we alleen kopen wat we nodig hebben. Ook koop ik tegenwoordig alleen spullen ter vervanging van dingen die we daadwerkelijk gebruiken en kapot zijn gegaan.

  Continu bewust zijn

  Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk geld te besparen, maar daarnaast vind ik het ook belangrijk om me bewust te zijn van de invloed die ik heb op de aarde. De goedkoopste keuze is niet altijd de beste keuze voor het milieu. Ik probeer dan ook continu de beste afweging te maken tussen goedkoop en milieubewust. Dit is een continu proces waar ik, door veel informatie op te zoeken, dagelijks veel van leer.

  Ben jij je bewust van de effecten op het milieu van de dingen waar jij geld aan uitgeeft? En vind jij het soms ook lastig om de beste keus te maken?

  Dit vind je misschien ook leuk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.