Wat kost een goedkoop kopje koffie?

Elke dag drink ik één of twee kopjes koffie. Zelf hebben we een Nespresso apparaat in de keuken staan.
De originele cups kosten tussen de 36 en 40 cent per kopje. Als je daarvan veel drinkt lopen de kosten dus aardig op. Er zijn natuurlijk meer manieren van koffie zetten, maar welke is de goedkoopste?

Manieren om thuis koffie te zetten

Er zijn verschillende manieren van koffie zetten. De populairste zijn:

 • Filterkoffie: met het welbekende apparaat waar koffiefilters en gemalen koffie in gaat. Je kunt zelf de sterkte bepalen door de hoeveelheid en soort koffie die je gebruikt.
 • Espresso machines: heermee maak je van gemalen of hele bonen een koffie. Meestal kun je zelf de sterkte en hoeveelheid instellen.
 • Senseo: hiermee kun je koffie zetten uit koffiepads. De sterkte van de koffie hangt af van het type pads wat je gebruikt.
 • Nespresso: hierin gaan plastic of metalen cups met koffie. Hiervoor bestaan cups met verschillende soorten en sterktes koffie.
 • Dolce Gusto: hierin gaan plastic cups. Voor de Dolce Gusto zijn veel cups met extra smaken of om bijvoorbeeld cappucino te zetten.

Vergelijking kosten koffie

In dit artikel zal ik berekenen wat het ongeveer kost om een jaar lang twee kopjes koffie te drinken met de verschillende machines. We kijken naar de A-merk versie en een budget versie van de koffie, cups of pads die in elk apparaat moet.


De kosten per kopje koffie, en de kosten van een jaar lang elke dag twee kopjes koffie, inclusief afschrijving van het apparaat staan hieronder. Hoe de bedragen in de tabel berekend zijn staat onderin dit artikel

Type apparaat
A-merk
per kopje
A-merk
per jaar
Budget
per kopje
Budget
per jaar
Filterkoffiezetapparaat
14,7 ct€ 110,235,9 ct€ 45,80
Espresso machine
13,8 ct€ 129,577,9 ct€ 89,42
Senseo
11,9 ct€ 92,875,4 ct€ 45,63
Nespresso
38 ct€ 285,3012,4 ct€ 98,63
Dolce Gusto
30,5 ct€ 231,0526 ct€ 198,20

Welk kopje koffie is het goedkoopst?

De budgetkeuzes van de filterkoffie en de Senseo zijn het goedkoopste, waarbij je voor ongeveer 45 euro per jaar twee kopjes koffie per dag kunt drinken. De goedkoopste pads voor de Senseo komen van de HEMA, waar je er 46 kunt kopen voor € 2,50. Het is verrassend dat de normale filterkoffie niet veruit de goedkoopste is. Zelfs Nespresso met budget koffie komt in de buurt van de prijs van de filterkoffie.

Bij de A-merken is Nespresso het duurste per kopje, gevolgd door Dolce Gusto. Het voordeel van Nespresso is dat er veel goedkope alternatieve cups beschikbaar zijn. Voor Dolce Gusto lijkt dat niet het geval.

Met twee kopjes Nespresso per dag zou ik zelf dus uitkomen op kosten van in totaal € 285,30 per jaar. Dat haal ik gelukkig niet. Ik drink op doordeweekse dagen lekker gratis koffie op mijn werk.
In het weekend zetten we de budget koffie van de Aldi. Die smaakt misschien net iets minder dan de Nespresso cups, maar is ook drie keer zo goedkoop. Hieronder kun je nog lezen hoe de getallen in de tabel zijn berekend.

Hebben jullie nog tips om goedkoop een lekkere espresso te maken?

Berekening van de kosten

Voor de berekening van de prijs per kopje zijn we uitgegaan van 12 gram koffie per kopje of van één cup of capsule. Daarbij houden we ook rekening met de prijs van de filters voor de filterkoffie, maar die is eigenlijk verwaarloosbaar.

Voor de aanschafkosten van de verschillende soorten apparaten kijken we op Bol.com naar de basisversie van elk soort apparaat. Voor de prijs per jaar zijn we uitgegaan van de prijs van 730 kopjes koffie, plus 1/10de van de aanschafprijs van het apparaat.

De prijzen waar we vanuit gegaan zijn:

 • Filterkoffie
  • A-merk: 500 gram DE Aroma rood € 5,75 + AH koffie filters 80 stuks voor 75 ct
  • Budget: 500 gram van Lidl: € 2,39 + AH basic filters 100 stuks voor 45 ct
 • Espresso machine
  • A-merk: 500 gram DE Aroma rood € 5,75
  • Budget: 500 gram van Aldi: € 3,49
 • Senseo
  • A-merk: 36 stuks Senseo koffiepads € 4,29
  • Budget: 46 stuks HEMA koffiepads: € 2,50
 • Nespresso
  • A-merk: 10 capsules Nespresso voor € 3,80
  • Budget: 16 capsules Aldi voor € 1,99
 • Dolce Gusto
  • A-merk: 16 capsules Dolce Gusto voor € 4,89
  • Budget: 12 capsules AH Perla voor € 2,99

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.
Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

4 Replies to “Wat kost een goedkoop kopje koffie?”

 1. Wat apart dat senso koffie inmiddels goedkoper is dan filterkoffie! Dat had ik niet verwacht. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf geen koffiedrink en geen idee heb van de prijzen. Zouden er bij thee ook zulke grote verschillen zijn?

 2. Wij zetten espresso met een percolator. Zo’n kannetje dat je op het vuur zet. Ik koop de espresso alleen als deze in de aanbieding is, dat is elke maand bij de AH. Ik betaal dan gemiddeld 2,90 per pak. Wij doen ongeveer een week met een pak. Op jaarbasis is dat 151 euro. Dat is 41 cent per dag. Gemiddeld, soms werkt de man thuis, soms niet.
  Een percolator is niet duur, voor 50 euro heb je een Bialetti die levenslang meegaat. Wel moet ik af en toe de rubberen ring vervangen.
  De percolators die voor rond de 20 euro te koop zijn bij de HEMA gaan maar een paar jaar mee.

 3. Ik koop onze koffiecups (ook voor de Nespresso machine) altijd in de aanbieding bij de Lidl. 2 pakken van 10 stuks voor € 2,50. Dat is € 0,125 cent per kopje.
  Deze aanbieding is er eens per 2-3 maanden. Ik koop dan ook meteen een flinke voorraad in zodat we heel lang voor heel weinig kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie.

  1. Laatst was ik bij de AH, en daar zijn de voordeelverpakkingen van Perla cups 2,79 voor 22 stuks. Dat is iets minder dan 13 cent per kopje. Het is een vaste prijs, dus zelfs bij de AH kun je tegenwoordig goedkope cups halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *