Tips om goedkoop en gratis te sporten

Het is al vaak onderzocht: sporten maakt gelukkig. Maar sporten is niet goedkoop, en kost de gemiddelde Nederlander ook 350 euro per jaar. Zelf hebben we verschillende manieren waarop we sporten die ons weinig geld kosten.

Sporten zonder kosten

Je kunt ervoor kiezen om lid te worden bij een sportclub, maar als je echt goedkoop wilt sporten moet je het zelf doen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Thuis sporten

Als je lekker droog wilt zitten kun je in je eigen huis sporten. Op YouTube zijn er allerlei instructie-video’s te vinden van workouts die je thuis kunt doen. Zo kun je yoga, pilates, cardio, en nog honderden andere varianten gratis doen, zoveel je wilt. Je hebt vaak alleen een yogamatje en kleine gewichten nodig. Denk niet dat je je thuis niet moe kunt maken. Met de fitness oefeningen van bijvoorbeeld Blogilates deden al onze spieren al na tien minuten pijn.


Met wat meer sport-attributen kun je je workout leuker maken. M heeft bijvoorbeeld een hoepel. Even een muziekje opzetten en je bent zo tien minuten bezig met een workout. Als je geen onderburen hebt kun je bijvoorbeeld ook een workout doen met touwtje springen.

Sportend naar je werk

Als je alleen wilt sporten voor je gezondheid kun je zelfs vaker te voet of met de fiets naar je werk gaan. Zo bespaar je tegelijkertijd op je vervoerskosten en het is ook nog beter voor het milieu. B gaat bijvoorbeeld elke dag met de fiets op en neer naar werk. Dat is ongeveer 10 km enkele reis. Met twee keer een half uur per dag fietsen kom je ruim aan de 150 minuten per week die het voedingscentrum adviseert.

Buiten sporten

Ben je meer een buiten-mens? Dan kun je een gratis sport zoeken die je buiten kunt doen. Als je wilt gaan wandelen, wielrennen of hardlopen kun je je eigen clubje beginnen. Zo kun je elkaar gemotiveerd houden en hoef je geen contributie te betalen.

We hebben zelf al een aantal keer gebruik gemaakt van de wandelroutes van Natuurmonumenten. Tot nu toe hebben we vier routes gelopen, en allemaal waren ze super mooi. Bovendien kom je zo ook op plekken waar je normaal niet heen zou gaan.

Ook kun je buiten fitness of cardio oefeningen doen. De website playadvisor geeft een overzicht van alle plekken in Nederland waar je faciliteiten kunt vinden om buiten te sporten. Zo hebben we ook eens een trimparcours in de bossen gedaan. Het parcours zijn dan verschillende toestellen waar je oefeningen moet doen of overheen moet klimmen, en tussen de toestellen kun je dan een stuk hardlopen. Een beetje zoals in de eerste scène van The Silence of the Lambs, maar dan minder eng. Als er één in de buurt is is het zeker aan te raden het eens te proberen.

Als je gaat sporten heb je natuurlijk altijd wel wat sportartikelen nodig, al zijn het maar een paar schoenen.

Besparen op kosten van sportartikelen

Een gemiddelde sporter is zo’n 40 euro per jaar kwijt aan kleding, en nog eens 80 aan sportartikelen.
Om op deze kosten te besparen hebben we een aantal tips:

 • Probeer de sport eerst uit. Als je een nieuwe sport hebt gevonden ben je natuurlijk meteen enthousiast, en wil je het liefst alle kleding en accessoires die je nodig hebt kopen. Maar probeer de sport eerst eens uit met geleende spullen. Zo voorkom je dat na een paar keer sporten het toch tegenvalt, en je met nieuwe kleding blijft zitten die je niet gebruikt.
 • Koop tweedehands sportartikelen. Zeker als je net begint met een sport heb je soms in één keer veel nodig. Vaak zijn er op Marktplaats bijna nieuwe artikelen te vinden van mensen die tip nummer 1 niet opgevolgd hebben. Zo heb ik al tweemaal een tweedehands racefiets gekocht. Daarbij heb ik elke keer ook gratis een hoop kleding en accessoires gekregen van degene die de fiets weg deed, wat nog eens een extra besparing opleverde.
 • Bedenk of je echt de beste of duurste sportartikelen nodig hebt. Er word altijd reclame gemaakt met de beste sporters met hun blinkende tennisracket of voetbalschoenen, die voor veel te veel geld verkocht worden. Als je nieuw bent in een sport maakt het meestal nog niet uit of je een goed racket of de beste schoenen hebt. Bedenk je goed of je het waard vind extra geld uit te geven aan sportartikelen om beter te kunnen presteren, of dat je het alleen voor de lol doet. Een uitzondering zijn meestal de sportschoenen. Vooral als je gaat hardlopen is het verstandig een goed paar schoenen aan te laten meten, zodat je niet je knieën kapot loopt.

Sporten bij een club

Zelf hebben we ook weleens gesport bij verschillende sportclubs. Natuurlijk is het spelen in een team ook een belangrijk onderdeel van het sporten. We zijn weleens lid geweest van een fitnessclub, maar zullen dat nu niet meer snel doen.

Fitnessclubs

Fitnessclubs maken vaak reclame met lage tarieven om te kunnen sporten. Maar vaak zit je een half jaar of zelfs een jaar vast aan het abonnement, ook als je helemaal niet komt sporten. Begin dus, als het mogelijk is, eerst met wat losse lessen, ook al zijn die per stuk duurder. Het voordeel van een fitnessclub is wel dat je verder weinig accessoires of kleding nodig hebt.

Andere sportclubs

Hoewel fitnessclubs meestal adverteren met hun prijzen is dit bij andere sportclubs niet gewoonlijk.
De hoogte van de contributie hangt af van de faciliteiten die de sportclubs moeten hebben. Zo is de gemiddelde contributie bij wandelen of hardlopen rond de 180 euro per jaar, en bij tennis of fitness rond de 300 euro per jaar.

Vaak zit er binnen dezelfde sport een verschil in de contributie tussen de clubs. Zo is hier te zien dat tussen verschillende voetbalclubs binnen één gemeente de contributies verschillen van 126 tot 260 euro. Het kan dus de moeite waard zijn om de contributies bij verschillende clubs op te vragen voor je besluit ergens lid te worden.

Uiteindelijk is het belangrijkste aan sporten dat je er plezier in hebt, en dat je gezond blijft. Wat doen jullie om een goede conditie en een goed gevulde portemonnee te houden?

Een aantal getallen uit dit artikel zijn afkomstig uit de ING Budgetbarometer


Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Tips om goedkoop en gratis te sporten”

 1. In de zomer h eb ik een abonnement op het buitenbad. 3 maanden zwemmen voor 56 Euro. Dan kan ik el k e ochtend een uur b aantjes trekken als ik wil en twee avonden.
  Nu b en ik begonnen met start to run. Deze zaterdag ren ik mijn eerste run van 3 km. Na 7 weken trainen. Daarna wordt ik lid v an de atletiek vereniging voor 17 Euro per maand en kan ik 4 keer in de week kuezen wanneer ik wil sporten op de baan in groepsverband.ik ben 55 en lang niet de oudste die meedoet daar.

 2. Sporten kan heel goedkoop door het volgen van een workout op YouTube.

  Sport buiten door te lopen, hard te lopen of te fietsen.

  En als je het helemaal slim aanpakt sport je elke dag. Door naar je werk te fietsen bijboorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.