Hoe wij besparen en tijd overhouden door minimalisme

Een paar weken geleden keken we op Netflix een documentaire over twee mannen die, op één koffer na, al hun bezittingen weg gedaan hadden. Ze reisden door heel Amerika om hun boek over minimalisme te promoten. Om al onze spullen weg te doen, en uit een koffer te gaan leven leek ons geen goed idee. Het heeft ons wel aan het denken gezet.

Wat is minimalisme

De meeste mensen hebben veel te veel spullen, zoveel dat de meeste spullen die ze hebben geen waarde voor ze hebben, of juist alleen maar tijd of geld kosten. Het idee achter minimalisme is niet dat je met zo min mogelijk spullen leeft, maar dat je alleen tijd, geld, en moeite steekt in dingen die echt iets waard zijn voor je. Wil je bijvoorbeeld wel in een groot huis wonen, of vind je het ook prima in een kleiner huis te wonen, en daardoor tijd en geld over te houden voor andere dingen? Heb je écht een verzameling van honderden boeken in je kast nodig, of lees je boeken toch maar één keer en kun je ze daarna beter weggeven of verkopen?

De basis van minimalistisch leven is dat je over al je aankopen bewust nadenkt. Alle rommel in ons huis kostte alleen maar meer tijd om schoon te maken, moeite om te verplaatsen als het in de weg stond, en stress omdat je constant spullen ziet waar je nog ‘ooit iets mee moet doen’. Het verbaasde ons uiteindelijk hoeveel we weg konden doen, en wat dat uiteindelijk opbracht.


Geld verdienen en opruimen

We zijn eerst begonnen een rommelkamer op te ruimen. Veel dingen konden direct de prullenbak in, andere spullen hebben we naar een kringloopwinkel gebracht, en alles wat nog veel geld waard was zetten we op marktplaats. We verkochten wat boeken, een gitaar waar ik nooit op speelde, twee oude laptops, en nog meer dingen die uiteindelijk nog geld waard bleken te zijn. Uiteindelijk hebben we daar een opgeruimde kamer en een paar honderd euro aan over gehouden.

Minimalisme in de badkamer

Daarna hebben we de badkamer aangepakt en hebben we alles wat we niet dagelijks gebruikten weggegooid of opgeborgen. Natuurlijk kon er bijna een hele vuilniszak aan tubes, flesjes en andere dingen weg. Dat waren dingen die we nooit gebruikten, maar alles bij elkaar meer dan honderd euro gekost hebben. Wat we weggooiden waren bijvoorbeeld medicijnen die over de datum waren, make-up die maar één keer gebruikt was en deodorant die eigenlijk niet lekker rook. Vanaf nu is de wastafel altijd opgeruimd, en kunnen we alles wat we echt nodig hebben snel pakken zonder dat we het moeten zoeken tussen tientallen potjes die we toch niet gebruiken. Ook het schoonmaken van de badkamer is een stuk makkelijker geworden.

Minimalisme in de keuken

We hebben geen hele ruime keuken, dus alle kastjes zaten altijd vol. Allereerst hebben we een grote schoonmaak gehouden en een hele vuilniszak aan dingen die we nooit meer zouden gebruiken weggegooid. Daar zaten vooral verpakkingen van houdbare etenswaren bij die half leeg waren, en heel veel keukengereedschap uit de welbekende rommella. Daarna hebben we een groot deel van de glazen en kopjes opgeborgen in de rommelkamer. Nu staan alle glazen en kopjes die we alleen voor een feestje nodig hebben de rest van het jaar niet meer n de weg. Daardoor zijn de keukenkastjes nu een stuk leger en is het makkelijker te pakken wat je nodig hebt.

Financiën en minimalisme

Uiteindelijk hebben we ook de financiën aangepakt. Het idee van minimalisme sluit daar goed op aan. Van elk van onze maandelijkse uitgaven keken we kritisch of we het konden weglaten of verminderen. Waar wil je echt je geld aan uitgeven? We hebben veel abonnementen en andere terugkomende uitgaven stopgezet. We stopten bijvoorbeeld ons tv-abonnement wat bijna 40 euro per maand kostte op. Dat levert bijna 480 euro op, wat we liever bij een leuke vakantie leggen. Wat we wel belangrijk vinden is af en toe lekker uit eten gaan. We hadden al een budget van 100 euro per maand voor etentjes. Nu hebben we besloten in plaats van twee keer ergens naar een eetcafé te gaan we één keer per maand luxer uit eten gaan. Omdat het dan specialer is genieten we er meer van.

Na de grote schoonmaak hebben we een opgeruimd en rustig ingericht huis, en hebben we ook op de maandelijkse uitgaven wat bespaard. Om dat zo te houden moeten we natuurlijk geen onnodige dingen bijkopen, wat misschien wel moeilijker is dan het opruimen.

Welke dingen die eigenlijk te weinig waarde voor je hebben geef jij geld aan uit?


Dit vind je misschien ook leuk


4 Replies to “Hoe wij besparen en tijd overhouden door minimalisme”

    1. Thanks! Ja het is soms zo moeilijk om afscheid te nemen van dingen, dat merken wij ook. En ik ben soms ook weer zo eigenwijs dat ik perse iets nieuws wil wat eigenlijk nergens op slaat. Gelukkig kan B me vaak wat redelijkheid bijbrengen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.