Hoe blijf je gemotiveerd?

We zijn al weer even bezig met onze goede voornemens voor 2018. Minder geld uitgeven dan er binnenkomt en het verschil sparen, aflossen of beleggen. Als je het zo leest lijkt het heel makkelijk. De basis is makkelijk, maar volhouden is toch iets moeilijker! Je wordt continu verleid om geld uit te geven door reclames of mensen om je heen. Hoe blijf je gemotiveerd zodat je je financiële doelen kunt bereiken?

1. Zet je doelen op papier

Misschien heb je dit al gedaan, maar mochten je doelen nog niet op papier staan; doe dit dan direct! Wanneer je er even doorheen zit of toch in de verleiding komt die dure vakantie te boeken pak je je doelen er bij. Hierdoor wordt je herinnerd aan waarom je geld apart zet. Zijn je doelen niet belangrijker dan die dure vakantie of dat paar nieuwe schoenen?

Gerelateerd: Financieel plan 2018


2. Visualiseer je vooruitgang

Het werken aan je financiële doelen duurt doorgangs vrij lang. Je hebt nou eenmaal niet binnen een halfjaar al je schulden afgelost. Het is dan ook logisch dat je af en toe het gevoel hebt dat het totaal niet opschiet. Hierbij kan het helpen om je vooruitgang te visualiseren. Wij doen dit op de volgende manieren:

  • Bijhouden nettowaarde – In Excel zet ik maandelijks al onze bezittingen en schulden op een rij. Het geeft zo veel voldoening om een stijgende lijn te zien! Soms zit ik er doorheen en dan pak ik even snel het grafiekje erbij. Zo zie ik waar we begonnen zijn en dat we het toch wel goed doen. Dit geeft weer een extra dosis motivatie.
  • Vullen van een schuldenmeter – Ik heb van al onze schulden (hypotheek, studieschuld B en studieschuld van mijzelf) een meter gemaakt. De totale schuld heb ik verdeeld in blokjes (hypotheek in blokjes van € 500, studieschulden in blokjes van € 100). Elke maand kunnen we een of meerdere blokjes inkleuren. Het klinkt heel kinderlijk, maar toch krijg je hierdoor een extra dosis motivatie! Hierdoor is het ook makkelijker om een impulsaankoop niet te doen, omdat ik liever een extra vakje vul in de meter.

Onze schuldenmeter van de hypotheek

Gerelateerd: Impulsaankopen voorkomen: 6 vragen om jezelf te stellen voordat je iets koopt

Er zijn tal van mogelijkheden te vinden om je vooruitgang te visualiseren.

3. Lees motiverende verhalen

Het lezen van succesverhalen kan een enorme motiverende boost geven! Door te lezen hoe anderen hun doel bereikt hebben, realiseer je je dat ook jij het moet kunnen. Ik ben continu op zoek naar succesverhalen over het aflossen van schulden of het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Deze verhalen bevatten vaak tips die je kunt overnemen voor het bereiken van je eigen doelen. Daarnaast zie je dat het niet onmogelijk is om je doelen te bereiken.

Een leuke serie met Nederlandse succesverhalen: En toen ging de knop om, van Meergeldminderstress.nl.

4. Geef niet te snel op

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. We zullen onze doelen nou eenmaal niet in één keer bereiken. Dit zal met vallen en opstaan gaan. Geef dus niet meteen op als je een keer te veel geld hebt uitgegeven. Dit betekent niet dat je je doelen nooit zult gaan halen. Leg je er bij neer, leer van de situatie en ga weer verder.

bron foto

5. Zoek een partner

Zorg dat je iemand hebt waarmee je je proces kan delen. Dit kan je partner zijn, maar ook een vriend of vriendin of een familielid. Deel je doelen met iemand en zorg dat je op momenten dat het even tegenzit bij deze persoon terecht kan. Zo kun je je successen delen of even klagen als het tegen zit!

6. Maak subdoelen en vier het bereiken hiervan

Stel jouw financiële doel is het aflossen van je hypotheek. Als je begint met € 200.000 is het heel makkelijk om na een paar maanden gedemotiveerd te raken. Die extra aflossing van een paar honderd euro per maand lijkt geen effect te hebben. Hierbij kan het creëren van subdoelen helpen! Bij dit voorbeeld kun je je hypotheek in stukken van € 5.000 knippen. Bij het aflossen van de eerste € 5.000 maak je hier een speciaal moment van. Je kunt het bijvoorbeeld vieren met wat lekkers. Alleen al het stilstaan bij het feit dat dit je gelukt is zal je motiveren om de volgende € 5.000 aan te pakken!

Wat zorgt er voor dat jij gemotiveerd blijft? Heb jij nog aanvullende tips?

Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Hoe blijf je gemotiveerd?”

  1. Wij lossen de hypotheek (aflossingsvrije) versnelt af. Hoe door per maand eerst te betalen aan de rekening waar de aflossing van af gaat, dan nog een deel sparen op een spaarrekening, verder vaste lasten er af en dan per dag uitrekenen wat je mag uitgeven. Dit per dag uitrekenen is een extra motivatie. Namelijk je probeert daar onder te zitten. Dus als er weer een redelijk bedrag over is gaat dit ook weer apart. Heel stimuleren en heel snel sparend. In twee jaar tijd 33000 euro afgelost. Als we dit nog 3 jaar volhouden is de hypotheek volledig afgelost……… Verder rekenen we uit hoeveel de hypotheek kost als je het niet aflost. Ook dit bedrag hebben we altijd keurig naar de hypotheek rekening gedaan. Hoewel we nu veel geld besteden aan de hypotheek namelijk 1500 euro per maand (incl. extra aflossing) heeft dit ook als voordeel dat we gemakkelijk met minder geld om kunnen gaan. Immers we geven bijna 1 maandsalaris uit aan hypotheek en extra aflossing. Stopt een salaris dan doen we het niet meer en hoeven we maar 88 euro per maand te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.