Besparen op boodschappen: hoe wij ons boodschappenbudget met 150 euro verlaagden

Volgens het Nibud zijn de maandelijkse kosten voor een stel van onze leeftijd ongeveer 361 euro per maand. Ons boodschappenbudget was het afgelopen jaar 450 euro per maand, ruim boven het gemiddelde dus. Daar komt ook nog eens bij dat wij dit budget altijd maar net haalden. We realiseerden ons dat dit eigenlijk best belachelijk is. We hebben een paar veranderingen doorgevoerd waardoor we ons boodschappenbudget met 150 euro per maand konden verlagen. Daardoor zijn we nu rond de 300 euro per maand aan boodschappen kwijt en zitten we dus mooi onder het gemiddelde volgens het Nibud.

Verandering van supermarkt

Eigenlijk is de verlaging van onze uitgaven aan boodschappen vooral te wijten aan dat we tegenwoordig onze boodschappen bij een budget supermarkt halen. Voorheen deden we bij een ‘luxe’ supermarkt onze boodschappen. We dachten altijd dat als we hier kozen voor goedkope producten en een beetje opletten we echt niet veel meer geld kwijt zijn dan bij een budget supermarkt. Na ruim een maand blijkt dat we ongelijk hadden.
Hadden we eerst moeite om ons dagelijkse budget van 15 euro te halen, halen we nu makkelijk om onder de 10 euro per dag te blijven. Vaak zijn we op een dag maar rond de 5 euro kwijt aan boodschappen. Alleen dagen dat we producten kopen die we meerdere dagen kunnen gebruiken gaan we richting de 10 euro.

Seizoensproducten

Nu is er bij de budget supermarkt standaard al wat minder keuze in groente en fruit, waardoor deze tweede verandering eigenlijk automatisch gaan. De grootste besparing realiseren wij op groente en fruit. Wij eten gedurende de dag best veel groente en fruit als tussendoortje. De kosten lopen daarvoor dus best op. Door groente en fruit te kopen wat in de aanbieding is (vaak zijn dit seizoensproducten) besparen wij hier automatisch geld. Tweede voordeel is dat we nu niet lang hoeven na te denken over wat we willen eten. We kopen gewoon de aanbiedingen!


Afprijzingen en aanbiedingen

De derde grote besparing op onze boodschappen hebben wij gerealiseerd door heel bewust afgeprijsde producten en aanbiedingen te kopen. Zo houden wij bijvoorbeeld van een lekker speciaal biertje met vrienden. Aan het eind van de lente werd al het lentebock afgeprijsd omdat het zomerbier er aan kwam. De kortingen liepen hierdoor op tot meer dan 50%. Door hiervan een voorraadje in te slaan hebben wij vele euro’s bespaard.

Ook cash-back acties of aanbiedingen om een product te proberen kunnen aardig oplopen. Wij maken zelf af en toe gebruik van de Scoupy app voor cash-back acties. Wel letten we hierbij op dat we geen extra producten kopen die we anders niet zouden kopen. Vaak zijn deze producten ook niet erg gezond, waardoor het voor ons wat minder interessant wordt.

Minder snoepen en snacken

De laatste verandering die wij hebben doorgevoerd (wat ook een positief effect heeft op onze gezondheid) is het minderen met snoepen en snacken. Ik ben een echte zoetekauw en kan echt wel een paar keer per week genieten van een reep chocola. De kosten hiervan lopen stiekem best op. Zelf had ik dit niet zo in de gaten, maar sinds wij gestopt zijn met ongezonde snacks besparen we daarmee ook bijna 20 euro in de maand.

Hopelijk helpen deze tips jou ook om te besparen op je boodschappen. Wij vinden het echt fijn dat we op deze manier weer 150 euro in de maand over hebben die we kunnen besteden aan onze plannen om vermogen op te bouwen.

Hoeveel geef jij per maand uit aan boodschappen? Heb jij nog goede tips om te besparen op je boodschappen?


Dit vind je misschien ook leuk


17 Replies to “Besparen op boodschappen: hoe wij ons boodschappenbudget met 150 euro verlaagden”

 1. Netjes hoor, zitten aardig op dezelfde lijn qua uitgaven. Ons gemiddelde zit voor 2.5 mens ongeveer rond de €300-325 per maand voor boodschappen (inclusief kapper en persoonlijke verzorging).

 2. Mooie besparing!! En helemaal als je dan kijkt per jaar!

  Hier een budget van 50 per week wat neerkomt op 217€/maand. Voor alle boodschappen, verzorgingsartikelen en wasmiddel, kinderkleding, babyspullen, cadeautjes, haren knippen en autowassen. Oja, voor 4 personen, 2 volwassenen en 2 kids van 4 en 1 jaar. En het is inclusief gastvrijheid. Op jaarbasis verwelkomen we zeker 300-400 mensen in ons huis waarvan nog de helft mee blijft eten.

  1. Dat is helemaal netjes! Wij zullen ook actief blijven in het nog verder doorvoeren van besparingen 🙂 Want er is bij ons dan zeker nog wel wat ruimte, als ik het vergelijk met jullie situatie.

 3. Wij hebben als budget ook €300. Daar komen we in principe makkelijk mee uit, ware het niet dat ik meestal ook andere extra kosten (verjaardagscadeautjes, pizza bestellen, uit eten) zoveel mogelijk uit het boodschappenbudget haalt. Daardoor moet ik af en toe toch een beetje bij storten van de spaarrekening. Maar goed, dat moest anders natuurlijk ook.

 4. Mijn boodschappenbudget (eten, drinken, schoonmaak- en verzorgingsproducten) is €150 per maand.
  Tip om nog verder te besparen: let niet alleen op de inkoop maar ook op wat ‘eruit gaat’. Zo kocht ik zelf nog wel eens producten vanwege een aanbieding wat ik eigenlijk niet lekker vond, dat gaf ik dan weg (bij fris, koek, snoep enz). Of het bleef zo lang liggen dat het vanzelf uit de koelkast naar de vuilnisbak kon lopen… (gesneden groentenmix of bloemkool – een hele bloemkool is echt teveel voor 1 persoon 😉

 5. Mooi. Dank je wel voor het delen. Ik heb een gezin met 3 adolescenten. We zijn met 5 personen en geven zo’n 1000 euro uit aan boodschappen. Dat is dan wel écht veel in vergelijking met jullie. Een budget supermarkt zou zeker een besparing opleveren. Maar ik hoorde laatst dat het personeel daar niet zo goed behandeld zou worden. Ik wil niet besparen over de ruggen van anderen. Weten jullie daar meer over. Of hoe kijken jullie daar tegenaan?

  1. Ik werk zelf in een budget supermarkt en ik wordt prima behandeld.

   Mensen die slecht behandeld worden bij misschien andere budget supermarkten kiezen er toch zelf voor om er te werken..

 6. Met verbazing kijk ik naar jullie lage uitgaven . Zelf zitten wij 2 en onze 2 honden (mini) op gemiddeld 950,00 per maand. Wil er wel bij opmerken dat we alles biologisch kopen. Zie dus dat we behoorlijk zouden kunnen besparen, maar eenmaal de pure smaak van onbespoten eten gewend te zijn is het moeilijk hier afscheid van te nemen en proberen we te besparen op andere uitgaven. Als je tips hebt graag.

 7. Ik geef alleen aan boodschappen, eten, drinken wasmiddel enz 40-50 euro in de week uit.ik haal voor alle dagen groente, vlees in huis. Brood doe ik in de vriezer haal er uit wat ik nodig heb, nooit oud brood.
  Ik ga 1x in de week naar de supermarkt of moet iets vergeten zijn.

 8. Met twee mensen 950 euro in de maand?? Wauw… wij zijn een gezin met twee puberdochters en komen rond de 280 a 300 euro per maand uit. Ik doe 1x in de week boodschappen, dat scheelt ook. Als je elke dag boodschappen doet, neem je toch gauw dingen mee die je niet nodig hebt..

 9. Ben alleenstaand en geef P M aan eten toch gauw €300,00 uit wat ik zelf ook veel vind maar heb kat die met 2 bakken toch zeker op €10,00 komt en dan nog geen ziekte heeft dus voor mijzelf kom ik dan op ongeveer €360,00 dat is teveel moet minderen daar inkomsten niet meer worden en prijzen van zuivel groenten enz wel ook vaste lasten zijn hier en daar al verhoogd:ik houd al jaren kasboek bij en moet je eens terugkijken wat kleine beetjes doen dus ik lever al jaren in maar we hebben het goed in Nederland niet naar mensen kijken die meer hebben want geluk betekend tevreden zijn Gr Els de Jong

  1. Mooi gezegd, dat geluk tevreden zijn betekent. Daar sluit ik me volledig bij aan! Onze katten kosten stiekem ook best wel wat geld. Het helpt bij ons om grit in de aanbieding te kopen en voer in bulk online.

 10. Wij een gezin van twee volwassenen een baby (0) , 1 en 4 jaar geven we 400 euro per maand uit. Ik doe 1x in de week alle boodschappen. Brood in de vriezer en vlees invriezen. Slim inkopen. Sta me te verbazen dat sommige van jullie 1000 euro uitgeven in een maand pfff….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.