Impulsaankopen voorkomen: 6 vragen om jezelf te stellen voordat je iets koopt

impuls aankopen
En toen ging het bijna fout. Wéér bijna iets gekocht voor het kopen, terwijl we het helemaal niet nodig hebben (en waarschijnlijk ook niet veel zouden gaan gebruiken).

Gister waren B en ik samen een cadeau aan het kopen. Terwijl we het cadeau aan het uitzoeken waren, zag ik iets wat me ook wel leuk leek. Vooraf had ik helemaal niet bedacht dat ik het wilde hebben. Maar toen ik het eenmaal in mijn handen had in de winkel, moest en zou ik het kopen.

Gek is dat. Ben je zo bewust bezig met het opruimen van je huis en het bewust uitgeven van geld. Steekt soms toch dat gevoel van hebzucht weer op. Kopen om het kopen, geld uitgeven om het uitgeven. Op het moment dat je het koopt ben je enorm blij met je aanschaf. Zodra je thuis bent ook nog wel een paar uur, misschien een week. Daarna is het al weer normaal dat je dit hebt en voelt het niet meer speciaal.

Gelukkig was B er bij. Een van de voordelen van samen bewust bezig zijn met geld besparen is dat je elkaar kunt helpen geen nutteloze uitgaven te doen. Wat B hier altijd goed doet is het stellen van vragen. Wanneer ik deze beantwoord zie ik in dat het nutteloos is dit te kopen en leg ik het terug. Als ik alleen ben probeer ik mezelf ook vragen te stellen die voorkomen dat ik nutteloos geld uitgeef.


6 vragen om jezelf te stellen voordat je iets koopt:

 1. Waarom wil ik dit hebben? Denk ik al langer na over deze aanschaf?
 2. Heb ik het nodig?
 3. Hoe lang ga ik dit gebruiken?
 4. Waar ga ik het laten? Is daar nog genoeg plek of ga ik hiermee iets anders vervangen?
 5. Ga ik dit over een jaar weer wegdoen bij een volgende grote schoonmaak?
 6. Hoe lang moet ik werken om dit te kunnen betalen?

Aanschaf uitdrukken in gewerkte uren

Deze laatste vraag heeft mij enorm geholpen bij het snijden in onze vaste lasten. Dit kun je ook gebruiken om impulsaankopen te voorkomen. Door je netto uurloon te berekenen kun je elke aanschaf uitdrukken in werktijd. Vervolgens is het heel makkelijk om te beoordelen of jij deze aankoop belangrijk genoeg vind om daar zo veel voor te werken.

Ik heb mijn netto uurloon berekend door mijn netto maandloon te verminderen met de kosten voor onze auto (die we alleen écht nodig hebben voor mij werk). Dit deel ik door 180 uur (inschatting gewerkte uren per maand).

Stel je nettosalaris is € 1.500. De kosten voor je auto die je hebt moeten aanschaffen voor je werk kost je maandelijks € 250 euro. Dit betekent dat je netto uurloon (€ 1.500 – € 250) / 180 = € 6,95 bedraagt. Voor een aanschaf van € 25 moet je dus (25 / 6,95 =) 3,6 uur werken.

Kom op een later moment terug

Mocht je na het beantwoorden van de 6 vragen nog steeds twijfelen over je aankoop kun je het beste de winkel verlaten. Denk nog een week na over deze aankoop. Wil je het dan nog steeds graag hebben en heb je er je gewerkte uren voor over? Dan heb je er heel goed over nagedacht en is de kans dat je spijt krijgt van je impulsaankoop een stuk kleiner!

Hoe ga jij om met impulsaankopen? Denk jij er goed over na of koop je iets leuks meteen als je het wil hebben?


Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Impulsaankopen voorkomen: 6 vragen om jezelf te stellen voordat je iets koopt”

 1. Tip: kijk eens goed naar de uren die je spendeert aan werken. Reistijd hoort daar ook bij, hè?

  En als je een represe tarief beroep hebt, dan kost je werk je misschien ook wel investering in kleding en kapper?

  1. Dit is een fijne tip, zo lopen de kosten inderdaad nog hoger op, wat leidt tot een nog lager netto uurloon. Moet je nóg langer werken voor een bepaalde aankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.