Je inkomen verhogen door meer salaris

Een van de manieren om meer te kunnen sparen of overhouden is het verhogen van je inkomen. Er zijn tal van manieren om extra geld te verdienen, zo schreven we al eens over een aantal manieren om snel geld te verdienen. Je kunt echter ook eens bekijken of het mogelijk is om meer te salaris te krijgen. Vandaag delen we drie manieren om je inkomen te verhogen door meer salaris te gaan verdienen.

Vragen om loonsverhoging

De makkelijkste manier is om te vragen om een loonsverhoging. Natuurlijk beseffen wij ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Misschien zit je al aan het eind van je schaal en krijg je alleen jaarlijks een inflatieverhoging. Maar als je er nog nooit over nagedacht of onderhandeld hebt, kan deze manier je zeker helpen.

Het vragen om een loonsverhoging is waarschijnlijk heel spannend. Onderstaande tips kunnen je helpen:


 • Bedenk op welk moment je wil vragen om een loonsverhoging. Doe dit zo tactisch mogelijk. Als er bij je werkgever gereorganiseerd is omdat er bespaard moet worden is het niet verstandig te vragen om een loonsverhoging. Een goed moment om te vragen om een loonsverhoging is bijvoorbeeld tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Een ander goed moment kan zijn nadat je een uitzonderlijke prestatie hebt geleverd op je werk.
 • Bedenk hoeveel je wil gaan verdienen. Als je gaat onderhandelen is het belangrijk om vooraf voor jezelf helder te hebben wat je wilt bereiken. Zet altijd iets hoger in dan het bedrag waar je uiteindelijk op uit wil komen. Zo creëer je onderhandelingsruimte. Zorg dat het bedrag waar je om vraagt realistisch is. Vergelijk je salaris bijvoorbeeld met gemiddelden in je branche.
 • Bedenk waarom je meer wil gaan verdienen. Het is belangrijk om je leidinggevende te overtuigen van het feit dat je een salarisverhoging hebt verdiend. Heb je uitzonderlijke prestaties verricht? Heb je de afgelopen tijd meer verantwoordelijkheden gekregen? Schrijf voor jezelf op wáárom je een salarisverhoging verdient.
 • Bereid je voor op een nee. Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen salarisverhoging ontvangt. Je kunt deze nee gebruiken om in de toekomst wel een salarisverhoging te krijgen. Vraag aan je leidinggevende waarom er geen salarisverhoging in zit en wat je hier eventueel zelf aan kan doen. Op deze manier weet je wat er van je verwacht wordt om het salaris waar je om hebt gevraagd te ontvangen. Hier kun je jezelf de komende tijd op richten.
 • Bereid het gesprek goed voor. Als je bovenstaande punten voor jezelf hebt opgeschreven weet je wat je wilt vragen en waarom. Probeer ook de verschillende reacties die je kan verwachten voor te bereiden, zodat je met een gepast antwoord komt.

Door altijd hard te werken en te laten zien dat je jezelf wil ontwikkelen zal het makkelijker zijn om een loonsverhoging te onderhandelen.

Een andere baan zoeken

Afhankelijk van de branche waarin je werkt kan een overstap naar een andere werkgever ook een grote salarisstap betekenen. Belangrijk hierbij is om niet alleen naar je bruto salaris maar ook naar de overige arbeidsvoorwaarden te kijken. Bij het overstappen naar een andere werkgever zal het onderhandelen over het salaris op een natuurlijkere manier gebeuren. Het is namelijk vast onderdeel van de sollicitatieprocedure. Toch is het voor veel mensen ook op dit moment moeilijk om te onderhandelen over het salaris.

Hierbij is het belangrijk om je te realiseren dat het salaris waarmee je binnenkomt de basis is voor wat je in de toekomst gaat verdienen. Als iemand op eenzelfde functie start, maar € 200 bruto per maand meer verdient, is de kans groot dat deze persoon altijd meer zal blijven verdienen dan jij.

Bij het onderhandelen over het salaris tijdens een sollicatieprocedure kun je de volgende tips gebruiken:

 • Begin niet te vroeg over het salaris. Hierdoor loop je het risico dat je de indruk geeft dat je de baan alleen wilt voor het geld.
 • Zoek uit wat je waard bent. Online zijn er veel vacatures te vinden waarbij een salarisindicatie is afgegeven. Ga op zoek naar vergelijkbare vacatures. Als je weet dat het bedrijf waar je solliciteert een bepaalde CAO toepast wordt het nog makkelijker. Probeer deze CAO online te vinden en probeer te achterhalen in welke salarisschaal de functie waarop je solliciteert valt. Op deze manier heb je inzicht in de marge die het bedrijf heeft, dit kun je gebruiken in je onderhandelingen.
 • Ook hier is het belangrijk om onderhandelingsruimte te creëren. Zet dus iets hoger in dan het bedrag waarop je uit wilt komen. Bedenk ook goed wat het minimum salaris is dat je wilt ontvangen.
 • Lieg niet over je huidige salaris. Het komt wel eens voor dat er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar je huidige salaris. Het kan dan heel verleidelijk zijn om hier wat bij op te tellen. Als je werkgever dan in de buurt van je huidige salaris gaat zitten kom je altijd hoger uit. Doe dit niet! Het is namelijk mogelijk dat er op een later moment in de procedure wordt gevraagd om een salarisstrook van je huidige werkgever. Als je je huidige salaris te laag vindt kun je het bedrag beter niet noemen, maar iets antwoorden in de trant van: “Ik vind mijn huidige salaris niet relevant, omdat … Het bedrag dat ik wil verdienen is …”.

Promotie maken

Het maken van promotie is ook een manier om meer te verdienen. De kans is groot dat je hier wat meer tijd voor uit moet trekken dan voor de bovenstaande opties. Hierbij is het van belang om te onderzoeken wat je moet ontwikkelen om in aanmerking te komen voor de hogere functie. Dit is iets wat je met je leidinggevende kunt bespreken. Het is sowieso verstandig om je leidinggevende op de hoogte te stellen van je ambitie. Mocht er dan ruimte ontstaan is de kans groot dat er aan je gedacht wordt.

Je zal dus actief aan de slag moeten om bepaalde punten te ontwikkelen. Dit kan zijn het volgen van een opleiding of het tonen van initiatief om meer verantwoordelijkheden te krijgen. Het is belangrijk om je te realiseren dat je hier zelf werk van moet maken. Ook moet je bij jezelf nagaan of je de hogere functie wel ziet zitten. Alleen promotie maken om meer te gaan verdienen, terwijl je de hogere functie minder leuk vindt, is natuurlijk geen goed idee.

Ben jij wel eens actief bezig geweest met het verhogen van je salaris? Heb je nog aanvullende tips?

Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

2 Replies to “Je inkomen verhogen door meer salaris”

 1. Leuke tips!
  Ik heb zelf geregeld salarisverhogingen gehad door intern door te stromen naar andere functies. Je zou ook over je salaris kunnen onderhandelen wanneer je voor de werkgever een opleiding volgt en je er daardoor andere werkzaamheden bij krijgt.
  Zeker in tijden waarin goed personeel moeilijk te vinden is, kan een ontspannen gesprekje over salaris goed uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *