Je financiën samenvoegen

Je gaat samenwonen, leuk! Maar hoe ga je dat financieel doen? Nu hebben jullie allebei je eigen bankrekeningen en je wil graag samen een gezamenlijke rekening openen. Er zijn verschillende manieren om je financiën in te richten als je gaat samenwonen. Welke manier het beste bij jouw situatie past hangt vooral af van jullie gezamenlijke voorkeuren. Wij beschrijven een aantal opties voor het samenvoegen van je financiën en de voor- en nadelen per optie.

Alles op een hoop

Je kunt er voor kiezen om de financiën samen op een grote hoop te doen. Dit betekent dat je al jullie inkomsten en uitgaven als gezamenlijk geld ziet. Wij hebben voor deze methode gekozen. Dit betekent voor ons dat onze salarissen op dezelfde rekening worden gestort en dat van daaruit uit alle uitgaven, beleggingen en spaarbedragen worden betaald.

Wij hebben voor deze methode gekozen omdat we graag alles gezamenlijk op wilden bouwen. We waren 20 en 24 jaar oud toen we gingen samenwonen en studeerden allebei nog. Deze methode werkt goed voor ons omdat we dezelfde financiële doelen nastreven. Ons uitgavepatroon ligt ook redelijk in lijn. Ik geef bijvoorbeeld meer uit aan etentjes met vriendinnen. B gaat daarentegen vaker zonder mij op reis, waar hij dan wat extra geld uitgeeft.


Deze methode kent zowel voor- als nadelen. De voordelen zijn:

 • Al jullie geld is van jullie samen. De een heeft dus niet minder geld tot zijn/haar beschikking omdat hij/zij toevallig minder verdient.
 • Doordat jullie geld van jullie samen is kun je elkaar op het ‘rechte pad houden’. Je kunt je partner er dus op aanspreken wanneer je vindt dat hij/zij teveel uitgeeft.

Bovenstaande punten kunnen, afhankelijk van je gevoel, ook juist nadelen zijn:

 • Je verdient meer dan je partner en vindt het geen fijn gevoel dat de ander het geld besteedt waar jij voor hebt gewerkt.
 • Wanneer de een veel zuiniger is dan de ander kan deze methode juist zorgen voor irritatie. Deze methode werkt alleen als jullie uitgavepatronen redelijk vergelijkbaar zijn of als je het niet erg vindt dat de ander meer of minder uitgeeft dan jij.

Ieder de helft

Je kunt er ook voor kiezen om je financiën van elkaar gescheiden te houden en alleen de gezamenlijke kosten te delen. Dit kun je doen door maandelijks ieder de helft van jullie totale gezamenlijke kosten te storten op jullie gezamenlijke rekening. Wat je overhoudt kun je besteden voor je eigen uitgaven en spaardoelen.

De voordelen van deze methode zijn als volgt:

 • Je gebruikt ieder de helft van bijvoorbeeld jullie woning en boodschappen en betaalt dus wat je gebruikt. Doordat je jullie overige, niet gezamenlijke, uitgaven van elkaar gescheiden houdt betaal je ieder alleen je eigen kosten.
 • Je kunt je eigen financiële doelen nastreven. Wanneer je partner liever geld uitgeeft en jij liever spaart hoeft dit dus geen irritatie te veroorzaken. Jullie beslissen zelf wat je met het geld doet wat je overhoudt na overboeking van jouw bijdrage aan de gezamenlijke lasten.

Deze methode kent ook nadelen. Het grootste nadeel ontstaat wanneer jullie inkomens erg van elkaar verschillen. Stel jij verdient € 1.000 netto per maand en jouw partner verdient € 2.000 netto per maand. Jullie gezamenlijke uitgaven bedragen totaal € 1.500, wat betekent dat jullie ieder € 750 bijdragen. Voor jou is dit 75% van je inkomen terwijl je partner slechts 37,5% van zijn/haar inkomen kwijt is aan gezamenlijke lasten. Het kan zijn dat je dit oneerlijk vindt, bijvoorbeeld omdat je allebei even hard werkt of omdat een van de partner minder werkt om bijvoorbeeld meer voor het huishouden of eventuele kinderen te zorgen.

Gezamenlijke kosten naar rato inkomen

Deze laatste methode is een mooie optie als je niet alles op een grote hoop wil gooien, maar het ook niet eerlijk vindt als de een naar verhouding veel meer kwijt is aan gezamenlijke lasten dan de ander. Je kiest er in dit geval voor om allebei naar rato van je inkomen bij te dragen aan de gezamenlijke lasten.

Stel dat we bovenstaand rekenvoorbeeld weer gebruiken. Jij verdient € 1.000 en jouw partner € 2.000 netto per maand. Jullie totale netto inkomsten zijn € 3.000. De totale gezamenlijke uitgaven bedragen € 1.500 per maand. Je kunt de bijdrage aan de gezamenlijke lasten als volgt berekenen:

 • Jouw deel: € 1.500 x € 1.000 / € 3.000 = € 500. Dit is 50% van jouw netto inkomen.
 • Partners deel: € 1.500 x € 2.000 / € 3.000 = € 1.000. Dit is 50% van jouw partners inkomen.

In dit geval houden jullie allebei de helft van wat jullie verdienen over voor jezelf.

Waar moet je nog meer aan denken als je gaat samenwonen?

Wanneer je hebt besloten hoe je het financieel wil regelen ben je al een heel eind. Er zijn nog meer zaken waar je aan kunt denken wanneer je gaat samenwonen. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen door te beoordelen of jullie nu geen dubbele verzekeringen of abonnementen hebben.

Ook is het belangrijk om na te denken hoe je zaken formeel wilt regelen. Je kunt bijvoorbeeld bovenstaande afspraken vastleggen in een samenlevingscontract. In dit contract kun je nog meer belangrijke zaken regelen zoals de verdeling van (gezamenlijke) bezittingen als je ooit uit elkaar gaat of wat er gebeurt als een van jullie twee overlijdt.

Zoals je leest is het samenvoegen van je financiën niet het meest romantische aspect wanneer je gaat samenwonen. Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit kan in de toekomst mogelijke irritaties of ruzies voorkomen!

Heb je na het lezen van bovenstaande tips een idee hoe je het samenvoegen van jullie financiën wilt samenvoegen? Of mocht je al samenwonen: hoe hebben jullie het geregeld?

Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Je financiën samenvoegen”

 1. Wij doen de verdeling 50/50, maar onze inkomens liggen ook erg dicht bij elkaar. Dit vonden we allebei de eerlijkste en fijnste optie, maar we hebben wel besproken dat we deze manier moeten heroverwegen als er een groter verschil in inkomsten ontstaat. Wanneer dat dan zou gelden hebben we het nog niet over gehad, misschien goed om dat maar eens te bespreken 🙂
  Allerbelangrijkste vind ik in ieder geval dat beide partners eerlijk zijn over geld, zodat de keuzes ook gemaakt worden op basis van alle informatie. Wij zijn altijd allebei heel open geweest en dat heeft het proces heel makkelijk gemaakt, gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.