Je passie vinden

Doe jij dagelijks waar jij echt gelukkig van wordt? Geeft jouw werk je veel energie? Dan ben je waarschijnlijk een van de gelukkige mensen die zijn of haar passie heeft gevonden. Zelf ben ik de afgelopen periode druk bezig geweest met mijn ontdekkingstocht naar mijn passie. Dit stappenplan kan jou helpen om je passie te vinden.

je passie vinden

1. Waar ben je goed in?

Maak een lijst met alle dingen waar je goed in bent. Je kunt bij het opstellen van deze lijst ook hulp vragen aan vrienden, familie of collega’s. Het kan moeilijk zijn om iets te benoemen, maar het kan van alles zijn. Voorbeelden van dingen waar je goed in kunt zijn: mensen helpen, schilderen, schrijven, studeren, mensen dingen leren.

2. Waar liggen je interesses?

Maak ook een lijst van alle dingen die jou interesseren. Dit kunnen hobby’s zijn, maar dat hoeft niet persé. Kijk breder dan dat. Welke zaken lees of bekijk je graag? Wat voor artikelen klik je aan op social media?


3. Waar overlappen deze twee?

Mogelijk zijn er hele duidelijke combinaties zichtbaar in bovenstaande lijsten. Ik vind bijvoorbeeld persoonlijke financiën en mensen helpen interessant. Dit is iets waar ik energie uit haal en blij van word. Ik combineer dit met schrijven op TwoPennies.nl.

Misschien hoor jij van collega’s dat je heel goed dingen uit kan leggen. Als jouw interesses bijvoorbeeld liggen in het bakken van taarten is het geven van bakworkshops misschien wel iets waar jouw hart ligt.

4. Stel jezelf voor als 95-jarige

Probeer jezelf voor te stellen als iemand van 95 jaar oud. Het gaat hier niet om hoe jij denkt dat je er uit ziet als je 95 jaar oud bent. Wat wel belangrijk is, is dat je jezelf probeert voor te stellen hoe jij op 95-jarige leeftijd terug wilt kijken op je leven. Waar zou jij op dat moment trots op zijn?

Er zijn geen antwoorden goed of fout. Misschien word je gelukkig als je altijd heel veel gewerkt en gespaard hebt, zodat je wat hebt om achter te kunnen laten. Maar misschien kom je wel tot de conclusie dat je geld helemaal niet zo belangrijk vind, en wil je juist veel tijd doorgebracht hebben met familieleden. Of misschien wil je een eigen bedrijf hebben opgebouwd waar je op dat moment met een trots gevoel op terugkijkt.

5. Hoe ziet jouw ideale dag er uit?

Probeer je huidige leven eens helemaal los te laten. Vergeet even wat je nu elke dag doet, en stel een dagschema op van jouw ideale dag. Dit kan er ook weer helemaal uitzien zoals jij dat wilt. Misschien ga je uitgebreid ontbijten, of wil jij graag dagelijks een lange wandeling maken. Het gaat om jouw perfecte dag.

6. Waar wil je dat mensen jou om herinneren?

Beantwoord deze vraag voor jezelf. Door op te schrijven waar jij om herinnerd wil worden, realiseer je je wat je belangrijk vind in het leven.

Combineren van bovenstaande punten

Als je bovenstaande vragen hebt uitgewerkt ga je op zoek naar patronen. Waarschijnlijk heb je tijdens het beantwoorden van de vragen al ideeën gekregen. Misschien zie jij wel mogelijkheden om een eigen bedrijfje op te richten, omdat je goed bent in zaken waarvan je overtuigd bent dat je ze ook op de markt kunt zetten. Of misschien ben je er achter gekomen dat je met veel plezier je huidige baan uitvoert, maar realiseer je nu dat je in je vrije tijd veel meer tijd met familie door wil brengen.

Als je weet wat je passie is kun je plannen maken om daar naartoe te werken. Wil jij een eigen bedrijf opzetten? Zoek dan uit wat je daarvoor nodig hebt en ga daarmee aan de slag! Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, maar je kunt hier ook in je vrije uren aan werken en dit langzaam uitbouwen.

Heb jij jouw passie al gevonden? Denk jij dat bovenstaand stappenplan jou kan helpen bij het vinden van je passie?


Dit vind je misschien ook leuk


4 Replies to “Je passie vinden”

  1. Bedankt voor dit mooie stappenplan. Ik ben zelf op dit moment een beetje zoekende. Het werk wat ik op dit moment doe is begonnen vanuit een passie, maar ik merk dat ik uitdaging mis. Die uitdaging vind ik gelukkig weer terug in mijn blog. Hopelijk kan ik mijn blog laten groeien en daar (deels) werk van maken.

  2. Hoi! Leuk dat je dit bericht hebt gepost. Heb je nu ook je passie gevonden? Daar ben ik wel erg benieuwd naar. Ik ben ook een beetje op zoek naar mijn eigen passie en heb hierover ook geschreven. Echter heb ik helemaal geen stappenplan en ben ik nog enorm zoekende. Maar ik kreeg als advies mee op mijn blog om te stoppen met zoeken (aardig advies). En ik kon me hier enigzins in vinden omdat een zoektocht naar iets soms niks oplevert (zoals opzoek naar liefde). Ik ben dus gewoon benieuwd wat de zoektocht jou heeft opgeleverd.

    1. Bedankt voor je reactie! De vragen hebben mij enorm geholpen. Zo hebben deze vragen mij geholpen bij het switchen van baan. Ik weet dat ik goed ben in het vakgebied waarin ik werk, maar de organisatie en omgeving waar ik nu werk komen veel meer overeen met mijn persoonlijke waarden. Hierdoor zit ik veel meer op mijn plek.

      Het voorstellen van mezelf als 95-jarige en bedenken waarom ik herinnerd wil worden heeft me doen beseffen dat ik vooral familie heel belangrijk vind. Hier maak ik tegenwoordig dus veel bewuster tijd voor vrij. Ook hebben bovenstaande vragen me de stap doen zetten om eindelijk actie te ondernemen in de zoektocht naar vrijwilligerswerk (iets waarvan ik al heel lang roep dat ik het wil, maar de stap nooit heb gezet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.