Kosten van onze bruiloft

Een gemiddelde bruiloft schijnt in Nederland € 15.000 te kosten. In de Verenigde Staten ligt dit bedrag op $ 26,720. Enorme bedragen, waar wij enorm van schrokken toen we ons net verloofd hadden. “Zo veel gaan we niet uitgeven aan onze bruiloft!”, riepen we na een rondje ‘googlen’. Ons plan was een budget bruiloft voor maximaal € 5.000. Dat is ons helaas niet gelukt. We kwamen hier niet eens bij in de buurt, ondanks dat er geen ijssculptuur of koets aan te pas is gekomen. Vandaag delen we de kosten van onze Nederlandse bruiloft.

Het plannen van een bruiloft vonden we best lastig. Wat wil je en hoeveel geld wil je er aan uitgeven? Van het idee om een budget bruiloft te houden zijn we vrij snel afgestapt. Toen we eenmaal besloten hadden om ons huwelijk de hele dag te vieren liep het budget vrij snel op. Uiteindelijk hebben wij, inclusief huwelijksreis, nét geen € 17.000 uitgegeven. De totale kosten van onze bruiloft bedroegen € 16.985.

De kosten van onze bruiloft

Wij hebben uiteindelijk niet voor de goedkoopste opties gekozen, maar we hebben ook geen gekke dure dingen gedaan. Onze bruiloft bestond uit een ceremonie, diner en feest. De gasten waren verdeeld in daggasten (35 personen) en avondgasten (95 personen incl. dag gasten). Geen overdreven aantallen dus.


De kosten, onderverdeeld naar kostensoorten, waren als volgt:

 • Gemeente € 610
 • Uiterlijk € 2.194 (pak bruidegom & haar en make-up bruid en 3 gasten)
 • Vervoer € 475
 • Feest € 6.730 (inclusief bruidstaart, eten, drank & entertainment)
 • Uitnodigingen € 130
 • Bloemen € 111
 • Trouwringen € 1.000
 • Verzekering € 96
 • Huwelijksreis € 5.639 (rondreis, kosten inclusief vlucht, verblijf & plaatselijke uitgaven)

Cadeaus

Nu hebben wij héle lieve vrienden en familie, die ons enorm verwend hebben op onze bruiloft. Misschien is heb je opgevallen dat er geen kosten voor een bruidsjurk zijn opgenomen. Deze hebben we gekregen. Ook een fotograaf hebben we niet hoeven betalen, dit was ook een cadeau. Twee zaken die vrijwel iedereen heeft op zijn bruiloft. De kosten hiervan weten wij niet. Maar hadden we dit zelf moeten betalen kwam onze bruiloft toch wel boven de gemiddelde kosten van een Nederlandse bruiloft uit.

Daarnaast hebben wij nog veel cadeaubonnen, geld en andere cadeaus gekregen. Dit hebben we niet verrekend om een duidelijk beeld te geven van de kosten.

Bezuinigen op je bruiloft

We hebben onszelf wel eens afgevraagd of we dit geld nog eens over zouden hebben voor een bruiloft. Op dit moment zou ik dit niet nog eens uitgeven voor een bruiloft, maar dat is omdat we nu de mooie herinneringen aan deze prachtige dag hebben. Uiteindelijk was alles helemaal zoals wij het wilden en heeft iedereen het naar zijn zin gehad. Omdat we er van uit gaan dat we maar een keer trouwen in ons leven hebben we geen spijt van deze grote uitgave, ook niet nu we een jaar later flink aan het (be)sparen zijn.

Er zijn heel veel mogelijkheden voor het bezuinigen op je bruiloft, waar je dag echt niet minder leuk door wordt. Een trouwpak kan natuurlijk vervangen worden door een ‘normaal’ pak, vervoer kun je misschien ergens lenen in plaats van huren en het feest kun je ook op een goedkopere locatie houden waar je zelf voor eten en drinken mag zorgen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Vooraf schrokken we van het bedrag van € 15.000. Nu vinden we het niet eens zo gek meer als we horen dat iemand € 25.000 heeft uitgegeven. Nodig 100 gasten meer uit en voeg een aantal luxere elementen toe, en je hebt dit geld zo uitgegeven. Het zijn enorme bedragen, waarvan we ons heel goed beseffen dat heel veel Nederlanders dromen om dit bedrag ooit op de spaarrekening hebben staan. En wij hebben het uitgegeven aan één dag. Het is geld waar we allebei hard voor gewerkt en gespaard hebben. Ik durf het niet aan om dit bedrag uit te drukken in gewerkte uren, maar als ik door ons trouwalbum blader vind ik het dat denk ik nóg waard!

Wat heb jij uitgegeven aan je bruiloft? Of als je niet getrouwd bent, wat zou je er maximaal aan uit willen geven?


Dit vind je misschien ook leuk


11 Replies to “Kosten van onze bruiloft”

 1. Haha bekend verhaal, we wilden het ook klein houden, maar uiteindelijk kwamen we ook op 8000 euro uit en dan kregen we de trouwpak- en jurk van onze ouders. Anders was het nog duurder geweest. Ook onze huwelijksreis zit er niet in, we gingen een half jaartje later met de kinderen naar Disneyland Parijs wat +/- 1500 euro kostten.

  1. Grappig dat het herkenbaar is. Je denkt tijdens het plannen toch al gauw “oh dat is ook leuk! En we trouwen toch maar één keer!”, tenminste dat hadden wij haha 🙂

 2. We waren, met ongeveer dezelfde aantallen mensen (25 overdag, 90 s’avonds), in total iets over €8200 kwijt. Dit was inclusief de huwelijksreis naar Hawaii van 20 dagen. Trouwen op maandag is lekker goedkoop, trouwauto geregeld via vrienden, mazzel met de locatie, live band van 6 man, geen bruidstaart (Mvr houd daar niet van, dus waren het zelf gemaakte cupcakes) een dag om nooit meer te vergeten. Zou het zo nog een keer doen.
  Moet wel zeggen dat de trouwjurk hier nog niet in zat, maar die was ongeveer €650. Trouwpak zat er ook niet in, maar die gebruik ik nog regelmatig, dus dat valt gewoon onder het kopje kleding 🙂

  1. Dat hebben jullie nog netjes gehouden dan in vergelijking met ons! 🙂 Wel handig dat je je pak nog regelmatig kan gebruiken, dan zou ik het inderdaad ook niet meetellen.

 3. In 2010 waren wij net 4000 euro kwijt aan onze trouwerij. We kwamen net terug van een wereldreis, en dus weinig te makken. Desondanks waren de belangrijkste zaken goed geregeld: kleding en feest. trouwpak man kostte 180euro. Op maat gemaakt in Vietman tijdens de reis; jurk vrouw was de grootste post: 1000euro. Het tuinfeest met BBQ was super gezellig met gelegenheid tot overnachten voor iedereen. Twerd laat;-).
  Beleving daar gaat het om; de rest is bijzaak.

 4. Wij zijn mei 2016 getrouwd en waren in totaal € 6500 kwijt. Fotografie hebben wij betaald van ons cadeaugeld. Ik wou niet meer dan € 5000 kwijt en manlief niet meer dan maximaal € 10.000. Wat over was, hebben we zonnepanelen geïnvesteerd! Huwelijksreis 2 maanden later gemaakt met ons motorbootje naar Friesland en Groningen en daar nog een trouwdienst bij kunnen wonen. Met veel DIY en 2e hands hebben wij veel kunnen besparen. Ik had geen dure jurk (€ 150 met hoepel, kwart van de winkelprijs!), maar manlief wou wel een mooi maatpak € 850. Net waar jezelf voor kiest! 16 daggasten en 100 gasten ‘s avonds op ons avondfeest. Op de feestlocatie en fotografie niet op bezuinigd. Bruidstaart voor daggasten en cc voor de avond € 250.

 5. In 2010 ongeveer 2000 euro uitgegeven aan onze bruiloft. Op maandag getrouwd (was gratis), scheelt al veel in de kosten. Jurk gekregen van mijn moeder (was 350 euro), pak manlief was 150 euro. Mijn vader is hobbyfotograaf en heeft onze foto’s gemaakt. Wij hebben verder gekozen voor een tuinfeest voor ongeveer 70 a 80 mensen en daarna een BBQ met een klein groepje dierbaren. Feestje was het duurste, verder wel haren/make up bij kapper laten doen en boeket en corsages. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij hadden het er niet voor over om heel veel geld aan 1 dag uit te geven en hebben gewoon gekeken naar wat wij wilden en wat voor ons belangrijk was.

 6. Bij ons was het ongeveer vergelijkbaar als bij Nicolette. Wij hadden overigens 66 daggasten omdat er 6 ongenodigde gasten kwamen. Anders waren we een stuk minder kwijt geweest!

 7. Wij wilden per sé trouwen op zaterdag en hadden 55 daggasten en 110 avondgasten. Standaard ceremonie, borrel, diner en feest. Alles op 1 locatie, geen rare dingen, wel een videograaf (duuraar heeeelll blij mee!). Onze bruiloft kostte ongeveer €22.000.
  Zonder de huwelijksreis, maar inclusief trouwjurk die ik van mijn ouders kreeg.

  Wat duur was bij ons: veel daggasten, trouwringen (1700), videograaf en fotograaf, dj.
  Wij hadden geen auto (alles op 1 locatie) en geen bruidstaart (maar appeltaart in de herfst, zelfgebakken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.