9 Leuke programma’s en documentaires over geld

Onze financiën zijn uitgegroeid tot een hobby. We vinden het leuk om samen op zoek te gaan naar besparingsmogelijkheden, te discussiëren over onze toekomst en natuurlijk om erover te bloggen. Hierdoor lezen we ook enorm veel over financiële zaken én vind ik het leuk om programma’s en documentaires over geldzaken te kijken. Vandaag deel ik een aantal leuke programma’s en documentaires over geld met je.

Gratis of goedkoop te kijken

We vertelden laatst al dat wij geen tv-abonnement hebben. Alle programma’s die we vandaag met je delen hebben wij dus gratis of goedkoop kunnen kijken. Je leert wat over financiën en het kost je nog bijna niks ook. Win-win dus!

1. Arm in Nederland? Eigen schuld!

Deze kleine serie van 4 afleveringen gaat over armoede in Nederland. De deelnemers van dit programma hebben heel uiteenlopende meningen over armoede in Nederland. Tijdens deze afleveringen maken ze kennis met mensen die in armoede leven en gaan ze ook zelf ondervinden hoe het is om in armoede te leven.


Je kijkt deze afleveringen gratis via de NPO app.

Ook kun je een online test doen waar je zelf in de rol stapt van iemand die in armoede leeft.

2. Schuldig

Schuldig: wie betaalt de rekening? Geeft je een kijkje in de Vogelbuurt van Amsterdam-Noord. In deze buurt kampen veel mensen met schulden. Ik vond het een interessante serie, omdat je een beeld krijgt van mensen waar schulden een grote rol in hun leven spelen. Aan sommige situaties in de serie kan ik me wel ergeren. Twee televisies in huis met daarvoor een duur abonnement vind ik bijvoorbeeld echt geen noodzakelijke uitgave. Zo zou er al meteen een maandelijkse besparing gerealiseerd kunnen worden, die mensen zelf niet als dusdanig zien.

Deze afleveringen zijn ook gratis te kijken via de NPO app.

3. 2doc: Vergeef me mijn schulden

Deze documentaire geeft een kijkje in de wet schuldsanering. Je ziet mensen die voor de rechter verschijnen en hun verhaal doen, waarna de rechter moet beslissen of ze mogen worden toegelaten tot de wet schuldsanering. Heel interessant en dit laat ook wel zien voor wat voor moeilijke keuzes een rechter soms staat.

Deze documentaire is gratis te kijken via de NPO app.

4. Ons Goeie Geld

Ons Goeie Geld geeft met 8 afleveringen een kijkje in de portemonnee van 16 stellen. Je ziet hoeveel ze verdienen en waar ze hun geld aan uitgeven. Volgens mij zijn we stiekem allemaal nieuwsgierig naar wat een ander met z’n geld doet.

Deze afleveringen zijn gratis te kijken via de NPO app.

5. Een dubbeltje op zijn kant

Volgens mij is Een dubbeltje op zijn kant een van de meest populaire tv-programma’s over geld. In elke aflevering zie je mensen die te maken hebben met geldproblemen. Zelf komen ze hier niet meer uit dus krijgen ze via Een dubbeltje op zijn kant hulp. Er wordt inzicht gegeven in de inkomsten en uitgaven, en mensen moeten zelf aan de slag met een kasboekje en een weekbudget.

Een dubbeltje op zijn kant kun je kijken via rtl XL. De afleveringen zijn een week nadat ze op televisie zijn uitgezonden gratis te kijken. De oude afleveringen zijn terug te kijken met een Premium abonnement (dit kost € 4,99 voor een maand).

6. Steenrijk, straatarm

In steenrijk, straatarm wisselen een rijk en een arm gezin een week van leven. Ze gaan in elkaars huis wonen en krijgen elkaars weekbudget om een week van te leven. Je ziet dus hoe rijke mensen omgaan met een klein weekbudget. Voor de arme mensen is ineens alles mogelijk.

Momenteel zijn er 6 afleveringen gratis te kijken via de KIJK app.

7. Hoeveel ben je waard?

Weet jij hoeveel je waard bent? Dit programma keek ik een tijd terug. Dit was ook de inspiratie voor ons om onze eigen nettowaarde bij te gaan houden. Mensen geven vooraf aan hoeveel ze denken waard te zijn. Vervolgens worden al hun bezittingen bij elkaar opgeteld en de schulden er vanaf gehaald. Ik vond het leuk om te zien of mensen vooraf in de goede richting zaten!

Hoeveel ben je waard? Is ook gratis te kijken via de KIJK app.

8. The Ultimate Guide To Penny Pinching

Deze documentaire is te kijken op Netflix en volgt diverse mensen die op (extreme) manieren proberen geld te besparen. Altijd al willen zien hoeveel je kunt besparen met extreme couponing? Of hoe je een enorme budget bruiloft kunt geven?

Ik vond deze documentaire leuk ter vermaak, maar ik werd er niet direct door geïnspireerd om bepaalde zaken ook zo te gaan doen.

9. Living on one dollar

Nog een documentaire die op Netflix te zien is: Living on one dollar. In deze documentaire gaan vier studenten naar Guatemale. Hier moeten ze van 1 dollar per dag rond zien te komen. Ze ervaren armoede op dezelfde manier zoals de lokale bewoners dat doen.

Ik vond deze documentaire erg inspirerend. Het experiment was in mijn ogen wat te kort om een echt goed beeld te geven. Maar toch heb ik het idee dat ik een goede indruk heb gekregen hoe het is om in Guatemale in armoede te leven.

Heb jij deze programma’s en documentaires al gezien? Of heb je nog leuke aanvullingen op deze lijst?

Dit vind je misschien ook leuk


11 Replies to “9 Leuke programma’s en documentaires over geld”

 1. Bedankt voor de leuke kijktips! Ik ken ‘Vergeef me mijn schulden’ nog niet. Die ga ik binnenkort eens kijken. Vooral de documentaire ‘Schuldig’ vond ik interessant om te kijken. Het is mooi in beeld gebracht vind ik en het is goed dat er veel aandacht voor de documentaire is.

 2. Bedankt voor jullie leuke tips. Een aantal heb ik nog niet gezien en ga ik zeker nog bekijken.
  Zelf vind ik de serie ‘hoeveel ben je waard’ erg goed; het laat zien dat er maar heel weinig mensen zijn die een goed beeld van hun financiën hebben.

 3. Hallo M,

  Ik vind het super leuk om meer documentaires te zien over besparen. En ik ben blij verrast dat ik de eerste vier van deze lijst nog niet heb gezien.

  Een dubbeltje op zijn kant vind ik toch nog steeds wel de leukste serie om te zien.

 4. Er zou een tv programma aankomen over Oninbare geld-schulden.
  Ik heb ooit een behoorlijk bedrag uitgeleend aan een goede vriend van mij die in de problemen zat. Geld is nooit terugbetaald en die “ vriend” is met de Noorderzon verdwenen. Ik weet het, mijn eigen domme fout, maar het is nu eenmaal zo. Weten jullie of dat programma er daadwerkelijk aan zit te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.