Onze maandelijkse inkomsten en uitgaven

Ik heb al eens een artikel geschreven met een stappenplan dat je kan helpen om grip op je geldzaken te krijgen. Stap 1 daarvan is een overzicht maken van al je uitgaven om inzicht te krijgen in waar al je geld naartoe gaat. Stap 2 is het opstellen van een maandoverzicht met al je vaste lasten. Vandaag deel ik onze maandelijkse inkomsten en uitgaven, te beginnen met de besparingen die we daarop hebben gedaan.

Snijden in vaste lasten

Wij hebben in juni enorm kritisch gekeken naar onze vaste lasten. We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd:

  • We hebben abonnementen die we niet gebruiken opgezegd. Een voorbeeld hiervan is Spotify. Dit gebruiken we eigenlijk alleen tijdens feestjes en op vakantie. Het abonnement van € 9,99 loopt ongemerkt automatisch door. We sluiten het abonnement nu af in de maanden dat we het nodig hebben en letten er op dat we dit tijdig opzeggen. Hiermee besparen we 9 maanden per jaar € 9,99 = € 89,91 per jaar.
  • Ik liet acryl nagels zetten. Het plan was om dit eenmalig te doen voor onze bruiloft in 2016. Het beviel me zo goed, mijn handen zagen er erg verzorgd uit. Ik besloot dit dus te blijven doen. Toen we eens kritisch naar onze maandelijkse uitgaven keken besloten we dat € 55,- per 3 weken eigenlijk belachelijk veel is. Hiermee besparen we € 953,33 per jaar. Als je het zo uitrekent ben ik héél blij dat we dit hebben opgezegd.
  • Ons tv-abonnement ging de deur uit. We hebben hier geen vervangende abonnementen voor afgesloten. Een abonnement op Netflix hadden we namelijk al. Een besparing van € 36,90 per maand = € 442,80 per jaar. Bang om je te vervelen zonder tv-abonnement? Lees hier onze tips.

Dit zijn slechts drie voorbeelden die ons geholpen hebben onze maandelijkse lasten te verlagen tot een (voor ons) minimum niveau.


Overzicht inkomsten en uitgaven

Onze maandelijkse inkomsten en uitgaven zien er, na de besparingen, als volgt uit:

Wonen
De post wonen bestaat uit de maandelijkse lasten voor onze hypotheek en g/w/e.

Boodschappen
Ons boodschappenbudget is € 300,- per maand. We proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan om hier nog wat geld van over te houden om te kunnen sparen. We hebben ons boodschappenbudget al met € 150,- weten te verlagen. Dit blijft een continue uitdaging voor ons. De afgelopen maanden hebben we het telkens net weten te redden met € 300,-.

Auto
Onze autokosten bestaan uit de verzekering, motorrijtuigenbelasting en een schatting van de benzinekosten. We proberen tegenwoordig de auto zo min mogelijk te gebruiken, en als de afstand het toelaat op de fiets te stappen. Momenteel hebben we de auto nog nodig voor mijn werk. Wanneer dat niet meer noodzakelijk is gaan we denk ik overwegen de auto de deur uit te doen.

Sparen, beleggen en (extra) aflossen
Dit betreffen de vaste maandelijkse bedragen die worden gebruikt voor sparen en reserveren, beleggingen en aflossingen van de studieschulden. Op dit moment wordt alleen afgelost op de studieschuld van B. Mijn aflosperiode gaat in 2018 in. De extra aflossingen die we momenteel doen, doen we op de hypotheek in plaats van op de studieschulden. De rente die we op onze hypotheek betalen is namelijk hoger.

Verzekeringen/abonnementen
Deze post bestaat uit de zorgverzekering van B (mijne wordt verrekend met mijn salaris), aansprakelijkheids- en WA-verzekering, doorlopende reisverzekering, bankkosten, Netflix, giften en mobiele telefoonabonnementen. Wij hebben allebei goedkope sim-only abonnementen waardoor we daar maandelijks gezamenlijk maar € 30,- per maand aan besteden. Ook hebben wij voor thuis alleen een goedkoop internetabonnement van € 23,50 per maand. Ik vind dat we het op deze post goed doen.

Onvoorzien en uitjes
Maandelijks reserveren we € 250,- voor onvoorziene uitgaven. Hier vallen ook cadeaus en dergelijke onder. Deze post is vrij groot, wat over is gaat naar de spaarrekening. Daarnaast bestaat deze post uit een maandelijks potje waarvan we uit eten mogen gaan en een bijdrage voor de jaarlijkse familiedag.

Kritisch blijven

Om onze maandelijkse uitgaven zo laag mogelijk te houden vinden we het belangrijk dat we continu kritisch blijven. Zo willen we jaarlijks de verzekeringen onder de loep nemen om te kijken of er ergens anders een goedkoper alternatief is. Ook beoordelen we periodiek of het bedrag aan extra aflossingen op de hypotheek niet ergens anders beter besteed kan worden.

Toekomstige veranderingen

Voor 2018 verwachten we een toename in onze salarissen. Daarnaast zal ik moeten beginnen met aflossen op mijn studieschuld. De kosten voor de zorgverzekeringen zullen ook veranderen. We maken nu allebei gebruik van een collectieve regeling via onze werkgevers, het is nog maar de vraag of we dat volgend jaar ook (kunnen) doen.

De toename in onze salarissen zal direct naar het onderdeel sparen, beleggen en (extra) aflossen gaan. We werken nu beide fulltime, maar we weten niet wat de toekomst ons gaat brengen. Wij vinden het verstandig om onze maandelijkse uitgaven op een minimum niveau te houden. Dit geeft ons veel keuzevrijheid met betrekking tot het geld wat we over houden. Het leven onder je stand draagt ook bij aan het sneller bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Heb jij al een overzicht opgesteld van je maandelijkse inkomsten en uitgaven? Is de verdeling in je vaste lasten vergelijkbaar met die van ons?


Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

5 Replies to “Onze maandelijkse inkomsten en uitgaven”

  1. Een mooi overzicht. Knap dat jullie al 150 euro minder aan boodschappen uitgeven. Dat is een flinke besparing. 40% sparen/aflossen vind ik ook knap, dat red ik zeker niet. Het is misschien mogelijk om je sim only nog lager te krijgen, maar dat is een klein besparing. Is een doorlopende reisverzekering nodig? Misschien dat een losse reisverzekering voordeliger is, afhankelijk van hoeveel je reist natuurlijk.

    1. We moeten inderdaad onze jaarlijkse reisplannen eens op een rij zetten en uitrekenen of een doorlopende reisverzekering nodig is. We hebben deze verzekering vorig jaar afgesloten en toen was een doorlopende goedkoper, maar dit jaar hebben we er niet meer naar gekeken.

    1. Stiekem mis ik ze soms nog steeds een beetje. Maar niet zo veel dat ik ze het geld waard vind. Het uitrekenen hoelang ik er voor moet werken heeft ook veel geholpen om de knoop door te hakken haha!

  2. Wat zijn jullie goed bezig!! Naar mijn idee zou het boodschappenbudget met nog wel €100,- omlaag kunnen, uitgaande van 2 personen. Dit kan mogelijk door wat andere keuzes te maken in merken of soort supermarkt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *