Nettowaarde bijhouden: waarom en hoe?

Maandelijks delen wij onze financiële voortgang met behulp van een nettowaardeoverzicht. Onze nettowaarde houden we al ruim één jaar lang maandelijks bij. Vandaag delen we waarom je je nettowaarde bij zou moeten houden en hoe je dit kunt doen.

Waarom zou je je nettowaarde bijhouden?

Je nettowaarde laat zien hoeveel jij op dit moment waard bent. Deze waarde geeft namelijk de omvang van jouw bezittingen minus je schulden weer. Wanneer je je nettowaarde periodiek bijhoudt en weergeeft in een grafiek, zie je in één oogopslag je financiële vooruitgang.

Is financieel onafhankelijk worden jouw doel? Dan geeft je nettowaarde inzicht in hoe dicht je bij dat doel bent.


Hoe kun je je nettowaarde bijhouden?

Het bijhouden van je nettowaarde is persoonlijk. Zoals reeds benoemd bestaat je nettowaarde uit je bezittingen minus je schulden. De meningen zijn er over verdeeld welke elementen je allemaal meeneemt in de berekening. Wat je meeneemt aan bezittingen is mede afhankelijk van je doel; wil je weten hoeveel je op dit moment waard bent of ben je benieuwd in hoeverre je financieel onafhankelijk bent?

Wij houden op dit moment onze nettowaarde op twee verschillende manieren bij:

  • Nettowaarde inclusief reserveringen
  • Nettowaarde exclusief reserveringen

De volgende elementen worden in onze nettowaarde berekening meegenomen:
Aanschafwaarde woning: Wij kiezen er bewust voor om de aanschafwaarde in plaats van de hogere WOZ-waarde mee te nemen, zodat we onszelf niet tussentijds rijk rekeningen met onze woning.

Waarde auto: De waarde van de auto is een inschatting van de dagwaarde op 1-7-2017 (moment dat we begonnen zijn met het bijhouden van onze nettowaarde) minus een maandelijkse afschrijving.

Waarde spaarrekeningen: De waarde van onze betaalrekeningen laten we buiten beschouwing omdat hier alleen het geld op staat wat gedurende de maand nodig is voor uitgaven. De spaarrekeningen zijn gesplitst in reserveringen en toekomstsparen. In de nettowaarde exclusief reserveringen nemen we het geld in de spaarpotten voor grote uitgaven niet mee.

Waarde beleggingen: Dit betreft de waarde van de beleggingen op het moment van opstellen nettowaarde overzicht.

Omvang hypotheek: De omvang van de hypotheek op de datum waarop we het overzicht opstellen.

Omvang studieschulden: De omvang van onze beide studieschulden op de datum waarop we het overzicht opstellen. De omvang van de studieschulden wordt samen met de omvang van onze hypotheek van de waarde van onze bezittingen afgehaald.

Om de mate waarin wij financieel vrij zijn te meten houd ik ook een nettowaarde exclusief reserveringen, waarde woning en waarde auto bij. Hier doen we echter nog niet zo veel mee. De waarde is door onze hypotheek en studieschulden nog erg negatief. Een belangrijker kengetal hiervoor is op dit moment onze savings rate. Deze delen we ook in de maandelijkse update.

Opgebouwd pensioen

Beide hebben wij ook reeds pensioen opgebouwd via onze (voormalig) werkgevers. Ons opgebouwde pensioen draagt bij aan onze waarde en ook aan in hoeverre we financiële vrijheid hebben bereikt. Toch hebben we er voor gekozen deze bedragen niet mee te nemen in onze nettowaardeberekening. Bij het sturen op onze financiën zijn we redelijk conservatief. We willen ons niet rijker rekenen dan we zijn (en rekenen onszelf daardoor misschien af en toe wat armer dan we daadwerkelijk zijn). Omdat onze pensioenleeftijd nog zo ver in de toekomst is, en aan zoveel veranderingen onderhevig kan zijn, geeft dit wat ons betreft geen goed beeld van onze financiële situatie als we dit opnemen in onze nettowaarde.

Hoe kun je je nettowaarde verhogen?

Nettowaarde = Bezittingen -/- Schulden

Dit betekent dat je twee knoppen hebt om aan te draaien bij het verhogen van je nettowaarde. Je kunt er voor kiezen om je bezittingen te verhogen of je schulden te verlagen. Je strategie kan bijvoorbeeld bestaan uit geld wat je maandelijks over hebt in te zetten als extra aflossing op je hypotheek. Hierdoor verhoog je je nettowaarde en bespaar je ook nog op rentelasten.

Wij hebben er voor gekozen om de opbouw van ons vermogen te spreiden. We leggen maandelijks in op beleggingen, sparen op een spaarpot die we “toekomst” hebben genoemd en lossen (extra) af op onze hypotheek. Daarnaast draagt de maandelijkse aflossing op de studieschulden ook bij aan een verhoging van de nettowaarde. Dit valt vanwege de omvang nagenoeg weg tegen de afschrijving op onze auto.

Ervaring bijhouden nettowaarde

Het bijhouden van onze nettowaarde werkt voor ons enorm motiverend. Het is heel leuk om te zien hoe ver we zijn gekomen sinds we op 1 juli 2017 zijn begonnen met het bijhouden er van. De waarde is ook een leuk kengetal binnen ons financiële dashboard in Excel en het spelen met grafiekjes (en trendlijnen) helpt ons om gemotiveerd te blijven en vol enthousiasme door te sparen, aflossen en beleggen!

Houd jij ook je nettowaarde bij? Wat neem jij hier in mee en waarom?

Dit vind je misschien ook leuk


5 Replies to “Nettowaarde bijhouden: waarom en hoe?”

  1. Ja sinds bijna een ja r ongeveer. Per kwartaal ipv per maand. Ik reken wel met de woz waarde, omdat die nagenoeg gelijk is aan de aanschafwaarde. Marktwaarde zal nog veel hoger liggen, daar reken ik idd bewust niet mee. Auto reken ik niet mee (2e hands uit 2006).een lening aan iemand bij bezit. En idd saldo van investeringen – hypotheek en duo. Ondertussen al flink in de plus en in een jaar tijd flink gestegen

  2. Leuk artikel! Ik houd ook mijn nettowaarde maandelijks bij. Overwaarde huis en het geld dat ik op de spaarrekeningen heb staan, plus het vermogen dat ik in aandelen en indexbeleggingen heb zitten, reken ik mee in mijn nettowaarde. Geld op de betaalrekeningen, cash, auto, etc. laat ik buiten beschouwing. Opgebouwd pensioen tel ik ook niet mee.

      1. Ik reken met de aanschafwaarde van onze woning. De WOZ waarde ligt nu iets hoger, maar we gaan op korte termijn toch niet verkopen dus wil ons niet rijker rekenen dan we zijn. Op het moment dat de WOZ waarde in de toekomst ooit zakt tot onder de aanschafwaarde zal ik deze lagere WOZ waarde aanhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.