Je persoonlijke financiën zakelijk behandelen

Het beheren van je financiën kost best wat tijd en moeite. Wanneer je dit niet (goed) bijhoudt kun je mogelijk in de financiële problemen raken. Je mist die ene betaling omdat je niet in beeld hebt welke rekeningen je wanneer betaald hebt. Of de wasmachine gaat kapot maar je hebt geen geld apart staan om een nieuwe te kopen.

Bedrijven zijn veel tijd kwijt met het plannen en vastleggen van hun financiën. Er zijn een aantal dingen die je op dezelfde manier kunt doen als bedrijven. Hierdoor heb je meer grip op je financiën en ben je beter voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Deze manieren helpen je om je persoonlijke financiën zakelijk te behandelen.

De balans opmaken

Bedrijven maken jaarlijks de balans op. Zij doen dit door een jaarrekening op te maken die ze gebruiken voor het doen van de belastingaangifte (en in het geval van rechtspersonen: moeten publiceren bij de Kamer van Koophandel). Deze jaarrekening bevat een balans en winst-en-verliesrekening, waarvan je kunt aflezen hoe het bedrijf er financieel voor staat.


Van je persoonlijke financiën kun je ook periodiek de balans opmaken. Door dit te doen zie je regelmatig hoe je er voor staat, wat goed gaat en wat eventueel beter kan. Een manier om dit te doen is het bijhouden van je nettowaarde. Je nettowaarde is de waarde van al je bezittingen minus de waarde van je schulden.

Een overzicht van je persoonlijke nettowaarde lijkt in de basis op een balans die bedrijven opmaken. Je nettowaarde is in principe het Eigen Vermogen van een bedrijf (heel simpel gezegd, er zijn natuurlijk ook enorm veel verschillen. Zo moet een balans voldoen aan wet- en regelgeving en diverse richtlijnen).

Gerelateerd: Hoeveel zijn wij waard?

Liquiditeitsbegroting

Een liquiditeitsbegroting is eigenlijk een chique woord voor een overzicht van verwachte toekomstige inkomsten en uitgaven. Bedrijven stellen dit op om hun geldstromen te plannen. Zo kunnen ze financieringsbehoeftes vaststellen of ‘overtollige’ gelden ontdekken die ze eventueel voor langere tijd vast kunnen zetten.

Voor je eigen situatie is het ook verstandig om een begroting op te stellen. Zeker bij verwachte grote uitgaven helpt het om de situatie op papier te zetten, zodat je kunt bepalen hoe je deze uitgave gaat betalen. Wanneer bij het opstellen van je lange termijn begroting blijkt dat je veel geld overhoudt, wat je niet nodig hebt voor grote toekomstige uitgaven, kun je dit geld misschien aflossen op je hypotheek of beleggen.

Afschrijven

Wanneer bedrijven nieuwe bedrijfsmiddelen kopen, mogen ze de kosten van de aanschaf niet direct als kosten verantwoorden in hun winst-en-verliesrekening. Ze moeten deze waarde op de balans zetten. Jaarlijks verwerkt het bedrijf een deel van deze kosten als afschrijvingskosten in hun administratie.

Een voorbeeld maakt dit wat duidelijker:
Stel een bedrijf koopt een nieuwe laptop van € 1.000. Deze laptop gaat naar verwachting 5 jaar mee. Dat betekent dat het bedrijf niet op het moment van aankoop € 1.000 kosten heeft. In plaats hiervan heeft het bedrijf 5 jaar lang € 1.000 / 5 = € 200 afschrijvingskosten.

Je kunt zelf ook afschrijvingen berekenen voor je grote bezittingen. Als je deze bedragen apart zet op een spaarrekening, betekent dat dat je waarschijnlijk op het moment dat iets stuk gaat genoeg gespaard hebt om het te vervangen. Zo sparen wij zelf maandelijks voor vervanging van onze auto in de toekomst.

Gerelateerd: Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Doelen stellen en voortgang meten

Veel bedrijven hebben een missie, visie en strategie geformuleerd. Een missie en visie van een bedrijf zijn de redenen waarom zij bestaan en wat zij willen bereiken. Een strategie van een bedrijf is in principe de wijze waarop het bedrijf dit wil bereiken. De strategie geeft concreet aan wat een bedrijf gaat doen en waarom ze dat gaat doen.

De strategie wordt vaak uitgeschreven in specifieke strategische doelen. Dit zijn doelen die bedrijven meetbaar maken (SMART, specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). Door het opstellen van deze doelen kunnen bedrijven meten in hoeverre ze hun doelen bereiken.

Het stellen van doelen en het meten van de voortgang is ook enorm belangrijk voor je persoonlijke financiën. Door jouw persoonlijke doelen ook SMART op te stellen is het makkelijker om dit te meten en te realiseren. Een voorbeeld van een SMART doel is:
Ik wil over 1 jaar mijn nettowaarde € 10.000 verhoogd hebben.

Dit is beter te meten dan een doel wat niet SMART is opgesteld, namelijk:
Ik wil mijn nettowaarde verhogen.

Bovenstaande doelen willen hetzelfde bereiken. Toch kun je je voorstellen dat de eerste manier veel duidelijker richting geeft aan de stappen die je moet zetten. Het is belangrijk dat je doel realistisch is. Met ons salaris kunnen we wel zeggen dat we onze nettowaarde in 1 jaar met € 100.000 willen verhogen. Als we de loterij niet winnen gaat ons dit nooit lukken.

Conclusie

Je persoonlijke financiën hebben vrij veel overeenkomsten met de financiën van bedrijven. Het verschil is dat je voor je persoonlijke financiën vrij bent in de manier waarop je zaken bij wil houden. Je kunt dit dus zo inrichten als jij zelf fijn vind! Hopelijk hebben bovenstaande vergelijkingen je wat tips gegeven voor hoe je jouw persoonlijke administratie in kunt richten.


Dit vind je misschien ook leuk


One Reply to “Je persoonlijke financiën zakelijk behandelen”

  1. Ik hoop dat dit blogartikel massaal gelezen wordt, want je slaat de spijker op de kop!!

    Ik heb het idee dat veel mensen – vooral vrouwen – zich laten leiden door emotie en hun geldzaken te weinig zakelijk bekijken. Bijvoorbeeld door veel te hoge sommen geld te laten verpieteren op een bankspaarrekening en door met vage kleine spaarpotjes te werken. Dat is echt zo zonde…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.