Introductie in vastgoed: ons bezoek aan Real Estate Con 2018

Gisteren waren we aanwezig bij Real Estate Con in Utrecht. Dit werd georganiseerd door Geenbaanmeer en Stathe vastgoed. Een middag lang hebben we een grondige introductie gehad in investeren in vastgoed. Het programma bestond uit drie presentaties van een uur. Eerst een introductie, waarin de basis van het aankopen en beheren van vastgoed werd uitgelegd, dan een case studie, waarin een voorbeeld inclusief de financiële kant van een aankoop werd besproken, en als laatste een sessie over alternatieve manieren van het financieren en rendement verhogen op je investering.Onze plannen en verwachtingen vooraf

Op dit moment hebben we, naast ons eigen huis, nog niet geïnvesteerd in vastgoed. Het afgelopen jaar hebben we daar al wel eens over nagedacht. Een van onze ideeën is het kopen van een appartementje voor de verhuur, wat dan na 30 jaar afbetaald zou zijn door de huurinkomsten. Daarbij hadden we nog heel veel vragen. Hoe krijg je zoiets gefinancierd? Welke wetgeving is er rond particuliere verhuur? Maar ook: hoe pak je zoiets aan vanuit de niet-technische kant: hoe kies je bijvoorbeeld een goede huurder? Ons doel bij het bezoeken van Real Estate Con was dan ook voornamelijk het opdoen van inspiratie en kijken of het investeren in vastgoed iets is wat we in de toekomst zouden willen.

Wat we er geleerd hebben

We hebben heel veel informatie gekregen in deze middag, mede ook door veel nuttige vragen en discussies tijdens de presentaties. Wat ik heb geleerd over de financiering is dat het ook mogelijk is om zonder veel eigen geld te beginnen met het investeren in vastgoed. Naast het afsluiten van een hypotheek, voor een deel van de aankoop, zijn er nog veel andere constructies om een pand aan te kunnen kopen. Een goede afweging van de risico’s is daarbij natuurlijk wel belangrijk.


Over wetgeving, verzekeringen en belastingregels hebben we ook veel gehoord. Daarvan heb ik geleerd dat er een paar valkuilen zijn waar je voor op moet passen. Vooral de regelgeving rond de puntentelling voor sociale huurwoningen en of de investering in box 1 of box 3 wordt belast. Verder zijn er heel veel details die je allemaal uit kunt zoeken. Voor het idee om een enkel appartement aan te kopen en dat te verhuren is het allemaal goed te overzien.

Uit de case studies kreeg ik het idee dat het aankopen van vastgoed wat direct te verhuren is op dit moment een laag rendement oplevert vanwege de hoge aanschafprijzen van vastgoed. Voor een hoog rendement zul je op één of andere manier zelf waarde moeten toevoegen aan het pand wat je koopt. Voor ons betekent dit dat we zullen wachten totdat er een kans voorbij gaat komen waar we met een relatief lage inspanning toch een mooi rendement kunnen halen.

Ook zijn de mogelijkheden om op andere manieren te investeren in vastgoed aan bod gekomen. Een toegankelijkere methode waar wij ons nu in gaan verdiepen is het investeren in Real Estate Investment Trusts (REITs).

Wat we nu gaan doen

Door de case studies hebben we inspiratie gekregen om een eigen berekeningsmodel op te zetten waarmee we het rendement van verschillende investeringen kunnen doorrekenen. Voorlopig blijven we bij ons plan om een spaarpot op te bouwen en in een tijd waarin de huizenprijzen wat toegankelijker zijn misschien een appartement te kopen voor de verhuur. In ons financiële plan voor 2019 gaan we bekijken of het investeren in REIT’s een manier is om nu al wat meer blootgesteld te zijn aan vastgoed binnen onze portefeuille.

Een aanrader

Vooraf waren we benieuwd of de dag ons veel zou brengen, voornamelijk omdat we zelf nog helemaal niet geïnvesteerd hebben in vastgoed. We kunnen nu zeggen dat deze dag ook voor beginners een aanrader is! We zijn boordevol inspiratie naar huis gereden.

Dit vind je misschien ook leuk


One Reply to “Introductie in vastgoed: ons bezoek aan Real Estate Con 2018”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.