Savings rate verhogen

Een van mijn favoriete kengetallen is onze savings rate – of spaarratio. Dit percentage geeft maandelijks weer welk deel van ons inkomen wij gebruiken voor vermogensopbouw. Met je savings rate kun je bepalen hoe lang het duurt tot je financieel onafhankelijk bent (let op: voor een aanpassing naar de Nederlandse situatie moet je hier zijn. Met een hogere savings rate ben je dus eerder financieel onafhankelijk. Hoe kun je je savings rate verhogen?

Savings rate berekenen

Je savings rate kun je als volgt berekenen:

Spaarbedrag / inkomen = savings rate


Wanneer jouw netto inkomen € 2.000 bedraagt en je € 1.000 spaart/belegt/(extra) aflost is jouw savings rate dus € 1.000 / € 2.000 = 50%.

Het is aan jou om te beslissen wat je meeneemt in deze berekening. Wij nemen de reguliere aflossing op de hypotheek bijvoorbeeld niet mee in onze berekening. Ik weet dat sommigen dit wel doen. De reguliere aflossing is immers ook een deel vermogensopbouw. Wij hebben er bewust voor gekozen om dit niet te doen. De maandelijkse afschrijving zien wij volledig als last. We moeten dit immers verplicht voldoen. Een extra aflossing nemen we wel mee omdat we hier zelf voor kiezen. Dit geld is wel over en kunnen we ook op een spaarrekening zetten of beleggen.

Savings rate verhogen

Als je bovenstaande formule begrijpt zie je je savings rate kunt verhogen door de verhouding spaarbedrag ten opzichte van inkomen te laten stijgen. Je zult dus een groter deel van je inkomen moeten sparen/beleggen/(extra) aflossen.

Hoe kun je dit bereiken?

 • Je uitgaven verlagen en het verschil gebruiken voor extra vermogensopbouw.
 • Je salaris verhogen en het verschil gebruiken voor vermogensopbouw.
 • Extra inkomen genereren en dit gebruiken voor vermogensopbouw

Als je pas net begint met besparen en vermogen opbouwen kun je meestal je savings rate het gemakkelijkste kunt verhogen door je uitgaven te verlagen. Op een gegeven moment zul je een punt bereiken dat je zoveel hebt gesneden in je uitgaven als je kunt of wilt. Wil je daarna je savings rate nog verder verhogen? Dan is het een kwestie van zorgen dat er meer geld binnenkomt, wat je gebruikt voor vermogensopbouw.

Hoe verhogen wij onze savings rate?

Onze gemiddelde savings rate over 2018 (januari t/m september) is op dit moment 34,96%. In 2017 was dit gemiddeld 20,23%. We hebben dus al een grote verbetering weten te realiseren. We hebben dit als volgt bereikt:

 • Allebei begonnen bij een nieuwe werkgever, waar we aanzienlijk meer zijn gaan verdienen. Op basis van ons gezamenlijk netto inkomen betekende dit voor 2018 een stijging van 36,5%. Dit heeft de grootste invloed gehad op de stijging van onze savings rate.
 • Actief besparen. We beheren ons budget heel strak. Maandelijks kijken we of er nog zaken zijn die goedkoper kunnen. Zo vergelijken we jaarlijks de prijzen van verzekeringen en abonnementen, zeggen we abonnementen die we toch niet zoveel gebruiken op en proberen we zo min mogelijk geld uit te geven aan dingen die we niet echt nodig hebben (behalve als we er echt gelukkig van worden).
 • Inmiddels zijn we op het punt gekomen dat we zoveel hebben bespaard als we willen besparen. Grote besparingen die nog zouden kunnen leiden tot een hogere savings rate zijn het wegdoen van de auto, schoonmaakster opzeggen, niet meer uit eten of dagjes weg gaan en minder (of goedkoper) op vakantie. De invloed van deze besparen zouden als volgt zijn:

  • Auto: niet te zeggen. Daarvoor is een uitgebreidere analyse nodig. De extra kosten van OV/huurauto moet verrekend worden met de besparing van ongeveer € 300,- per maand (reservering onderhoud/afschrijving, benzine, verzekering en MRB) die we zouden kunnen realiseren.
  • Schoonmaakster: toename savings rate van 2 %
  • Niet meer uit eten/uit gaan: toename savings rate van 4%
  • Niet meer op vakantie: toename savings rate van 6%

  De luxe keuzes die we maken kosten ons dus meer dan 12% van ons netto maandinkomen. Dit betekent dat wij hier samen ongeveer een halve dag per week voor werken. Best veel!

  Houd jij je savings rate bij? Weet jij welke uitgave de grootste impact heeft op jouw savings rate?

  Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Savings rate verhogen”

 1. Ik had deze term nog niet eerder voorbij zien komen. Heb ook geen idee van wat mijn savings rate is op dit moment. Wel dat deze sinds dit jaar een stuk hoger is dan vorig jaar, dus dat gaat de goede kant op. Interessante blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.