Sollicitatie: een goede voorbereiding is het halve werk

Wij zijn de afgelopen maanden allebei op zoek geweest naar een nieuwe baan. M omdat ze graag iets anders wilde gaan doen, ik omdat mijn functie sowieso maar voor een aantal jaar vaststond.
Ik wist dus al dat ik naar een andere baan op zoek zou moeten.

We hebben met een aantal recruiters gepraat, en ook direct met een paar bedrijven. Telkens ging dat ongeveer via het zelfde proces. Je kunt jezelf dus best goed voorbereiden op een sollicitatie. Omdat we er allebei veel mee bezig zijn geweest willen we graag onze tips delen.

Gerelateerd: Een nieuwe baan

Omdat we veel verschillende tips hebben zal het artikel uit twee delen bestaan. Vandaag de tips over de sollicitatiebrief en alles wat je kunt doen voordat je je eerste gesprek hebt. Volgende week gaan we verder met het gesprek en alles wat daarna volgt.


Vacatures zoeken

Om bij een bedrijf binnen te komen is de meest voor de hand liggende manier reageren op een vacature. Je kunt vacatures zoeken op alle bekende vacaturesites, via Linkedin of via de website van bedrijven zelf.

Recruiters en detacheerders

Als eerste stap hebben wij gepraat met recruiters. Een recruiter heeft contact met verschillende bedrijven en zoekt naar kandidaten die bij alle vacatures passen. Vaak heeft een recruiter mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in bepaalde vakgebieden, zodat ze ook echt weten waar ze het over hebben. Bij een detacheerder werk je bij een bedrijf, maar blijf je in dienst van de detacheerder. Dat kan een mooie kans zijn om in een korte tijd voor veel verschillende bedrijven te werken. Toch wilde ik graag zonder tussenkomst van een recruiter solliciteren omdat ik het niet nodig vond dat die 20% van je jaarsalaris uitbetaald krijgen door het bedrijf waar je gaat werken.

Waarom praten met een recruiter?

Alhoewel ik zelf dacht dat ik ook wel zelf bij een bedrijf binnen zou kunnen komen, ben ik toch eerst met een recruiter gaan praten. Het was een goede manier om er achter te komen wat ik belangrijk zou vinden in een baan. Door te praten met een recruiter kon ik daar achter komen, ze hebben een breed aanbod van verschillende vacatures en hebben een idee wat de verschillende vacatures inhouden.
Op die manier hoefde ik ook niet meteen de bedrijven waar ik graag zou willen werken aan te schrijven zonder dat ik zelf wist wat ik precies wilde gaan doen.

Het kan een goede keuze zijn om te solliciteren via een recruiter of detacheerder. Ze nemen een groot deel van de sollicitatieprocedure over en bieden vaak zelf extra opleidingen aan.

Open sollicitatie

Als je wel weet bij welk bedrijf je graag zou werken, maar ze geen vacatures hebben die bij je passen kun je ook een open sollicitatie doen. Daarin geef je zelf aan waar je ongeveer in het bedrijf zou passen. Ik heb bij drie verschillende bedrijven een open sollicitatie gedaan. Ik wist wel dat de bedrijven op zoek zouden zijn naar iemand met mijn achtergrond, maar ze hadden geen specifieke vacatures die ik goed vond passen.

Je CV opstellen

Nadat je een vacature hebt gevonden waar je graag op zou solliciteren kun je beginnen met het opstellen van een CV. De belangrijkste punten waar je op moet letten zijn: wat zet je er in, hoe ziet het er uit, en staan er geen fouten in?

Wat zet je in je CV?

Wat je in je CV moet zetten kun je overal op internet vinden. Het belangrijkste is dat je je meest relevante en recente ervaring er in zet. Het is beter je bijbaantje van 5 jaar geleden te schrappen, zodat de echt relevante ervaring meer opvalt. Een CV moet meestal niet langer dan twee kantjes zijn. Het beste is als je de inhoud van je CV aanpast op de vacature waarop je solliciteert. Vragen ze bijvoorbeeld om ervaring met bepaalde software? Zet die dan bovenaan in je lijstje.

Opmaak van je CV

Om een mooie opmaak van je CV te krijgen kun je verschillende templates vinden voor Word. Daarmee heeft M een mooi CV gemaakt. Ik heb online gezocht en heb uiteindelijk via een website een CV gemaakt met een mooie opmaak. Door een template of website te gebruiken heb je meestal meteen een uniforme opmaak.

Controleren van je CV

Met een typefout in je CV geef je natuurlijk geen goede eerste indruk. Daarom hebben we onze CVs zelf, en van elkaar, heel goed gecheckt. Zelfs als je je CV digitaal moet inleveren is het een goed idee het te printen, en het op papier te controleren. Zo hebben we er toch fouten uit gehaald die je op je scherm snel over het hoofd ziet.

Als je je CV digitaal op wilt sturen is het goed om het als pdf bestand op te slaan. Het ziet er professioneler uit en degene die het ontvangt kan het ook niet zomaar aanpassen.

De motivatiebrief

Naast je CV wordt ook vaak gevraagd om een motivatiebrief. Hieronder staat een voorbeeld van de indeling van een motivatiebrief.


voorbeeld motivatiebrief sollicitatie

Het belangrijkste in de brief is dat je aangeeft waarom je op de functie gesolliciteerd hebt, en waarom je denkt dat je goed bij de functie én bij het bedrijf zou passen. Verder kun je in de motivatiebrief benadrukken op welke punten je CV overeenkomt met wat in de vacature gevraagd wordt.

Eventuele opvolging

Als je alles opgestuurd hebt kun je een dag later bellen of het goed ontvangen is. Dat geeft in ieder geval aan dat je geïnteresseerd bent. Verder controleer je dan meteen of alles goed is gegaan. Bij één sollicitatie die ik had gedaan was mijn sollicitatie niet aangekomen omdat de website niet goed werkte. Een ander voordeel van het nabellen is dat je meestal ook sneller een gesprek ingepland krijgt.

De rest van de sollicitatieprocedure

De rest van de procedure bestaat meestal uit het voeren van één of meerdere sollicitatiegesprekken, waaronder eventueel een gesprek met een HR-medewerker en een arbeidsvoorwaardengesprek. Volgende week volgen de tips die je kunt gebruiken bij het vervolg van de sollicitatieprocedure.


Dit vind je misschien ook leuk

Deel viaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

2 Replies to “Sollicitatie: een goede voorbereiding is het halve werk”

    1. Via LinkedIn kun je recruiters vinden. Soms word je zelf benaderd via LinkedIn door een recruiter, afhankelijk van de branche waar je in werkt. Of anders natuurlijk via Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *