Sparen voor een dure reis

Sparen voor een dure reis

Hier en daar hebben we al eens door laten schemeren dat wij binnenkort een dure reis gaan maken. Zodra we de knoop qua bestemming hadden doorgehakt zijn wij begonnen met het opzetten van een spaarplan. Vandaag delen we onze tips (incl. handige Excel tool) hoe je het best kunt sparen voor een dure reis.

Reisbudget

Hoeveel verwacht je uit te geven voor je reis? Het maken van een spaarplan heeft geen zin als je niet weet hoeveel geld je bij elkaar moet sparen. Je begint dus met het opzetten van een verwacht budget. Maak van de volgende categorieën een inschatting van je verwachte uitgaven:

  • Reiskosten: denk aan benzinekosten, kosten van de vlucht, etc. Deze kosten zijn vooraf goed in te schatten, de prijzen van je ticket kun je opzoeken en benzinekosten kun je inschatten op basis van je verwachte aantal kilometers. Vergeet bijvoorbeeld niet de kosten van het vervoer van en naar het vliegveld.
  • Verblijfskosten: de kosten van hotels, campings of andere accommodaties. Deze kosten kun je vooraf opzoeken en dus goed inschatten.
  • Kosten van eten en drinken. Deze kosten zijn lastiger in te schatten. Om de kosten voor eten en drinken in te schatten maak ik altijd gebruik van mijn beste vriend Google. Er zijn online heel veel interessante travel blogs te vinden die de kosten van een reis delen. Vergelijk een paar artikelen over jouw bestemming met elkaar en maak op basis van de gemiddelde uitgaven per dag een inschatting van je verwachte kosten.
  • Bezienswaardigheden. De kosten voor bezienswaardigheden kun je ook vooraf opzoeken en zijn dus goed in te schatten. Als je een strakke dagplanning hebt kan het zelfs lonen om de bezienswaardigheden al vooraf te boeken, vaak bespaar je wat op de entreekosten door de kaarten online te kopen!
  • Souvenirs. De kans is groot dat je tijdens je reis een leuke souvenir mee naar huis wil nemen. De kosten hiervan kunnen enorm verschillen. Zo nemen wij tijdens elke reis een magneet van een paar euro mee, maar er zijn ook mensen die een cultureel kunststuk van hun bestemming mee naar huis willen nemen. Je kent jezelf het best dus probeer op basis van jouw wensen een zo goed mogelijke inschatting te maken!

Sparen voor droomreis


Spaarplan

Nu je weet hoeveel geld je verwacht uit te geven is het natuurlijk ook belangrijk dat je dit geld daadwerkelijk hebt zodra je op reis gaat! Sommige kosten zoals eventuele vliegtickets zul je al eerder moeten betalen dus daar zul je misschien al wat spaargeld voor nodig hebben.

Om te zorgen dat je onbezorgd, met voldoende geld op zak, op reis gaat is het handig om een spaarplan op te stellen. Een spaarplan stel je op door simpelweg de uitgaven die je verwacht te voldoen te verdelen over het aantal maanden dat je nog hebt tot vertrek.

Zelf heeft het ons 7 maanden gekost om te sparen voor onze reis. Het hebben van een gestructureerd spaarplan geeft rust, voor vertrek heb je namelijk het benodigde geld al apart staan!

Excel tool

Mocht je het nou handig vinden om je budget en spaarplan gestructureerd op te zetten kun je gebruik maken van deze download. De download ziet er als volgt uit:

Reisbudget

Reis spaarplan

Heb jij nog aanvullende tips om te sparen voor een dure reis?

Onbezorgd op reis

Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Sparen voor een dure reis”

    1. Fijn dat het als handvat kan bieden! Wij proberen een budget vooraf altijd redelijk gedetailleerd op te stellen, geeft houvast bij het sparen (en leuk om al te dromen wat je op reis ongeveer wil gaan doen!) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.