Je telefoon minimalistisch inrichten

Twintig appjes, vijf nieuwe e-mails en nog drie meldingen op je social media account. Wordt jij ook wel eens gestresst als je je telefoon ontgrendelt? Ik merk dat ik er soms gek van wordt, die smartphone. Wanneer ik onder werktijd mijn telefoon hoor trillen ben ik tóch weer even afgeleid en kan ik het meestal niet laten om even snel te kijken. Sinds ik mijn telefoon minimalistisch heb ingericht heb ik hier geen last meer van. Hoe kun je je telefoon minimalistisch inrichten?

Gerelateerd: We gaan het anders doen

1. Apps verwijderen

De eerste stap die ik heb genomen is het verwijderen van apps die ik niet, of maar heel af en toe, gebruik. Wanneer ik een app hooguit twee keer per jaar nodig heb hoeft deze niet standaard op mijn telefoon te staan. Deze is zo weer opnieuw gedownload op het moment dat ik deze nodig heb.


Wat mij hier bij heeft geholpen is niet per app beoordelen of ik deze wel gebruik. Ik heb het andersom aangepakt: eerst voor mezelf opgeschreven welke apps ik daadwerkelijk gebruik.

Het nadeel vind ik dat ik systeemapps niet kan verwijderen. Ik heb er zoveel mogelijk uitgeschakeld zodat ze ook niet in het menu het alle apps zichtbaar zijn. Helaas lukt dit niet met alle apps.

2. Meldingen uitzetten

Standaard krijg je enorm veel meldingen van alle verschillende apps die op je telefoon staan. Dit kun je allemaal zelf uitzetten. Ik heb alle meldingen van alle apps uitgezet. Het enige wat ik momenteel nog aan heb staan zijn:

 • Trilstand als ik gebeld wordt.
 • Stille melding van een Whatsapp bericht. Alleen een vermelding bij het Whatsapp icoontje van een nieuw bericht.

Het uitzetten van meldingen heeft me enorm veel rust gegeven. We denken allemaal dat het zo belangrijk is om continu bereikbaar te zijn. Hierdoor hebben we het gevoel alsof we het altijd enorm druk hebben. Uiteindelijk doen we het onszelf aan. Wanneer iemand me direct nodig heeft kan diegene me bereiken door te bellen.

3. Hoofdscherm(en) inrichten

De inrichting van mijn telefoon heb ik onlangs verbeterd. De eerste stap die ik een tijd geleden al had genomen was het plaatsen van apps die ik dagelijks gebruik op mijn hoofdscherm. Ik merkte dat ik hierdoor toch nog vaak onbewust apps open klikte, terwijl ik helemaal niet naar iets op zoek was. De oplossing die ik hier voor heb gevonden is een nieuwe inrichting van mijn hoofdschermen. Inmiddels ziet de inrichting van mijn telefoon er als volgt uit:

Het hoofdscherm bevat alleen de tijd, het weer, het belicoontje en het Whatsapp icoontje. In principe zijn dit mijn “basis” apps.

Omdat ik mijn telefoon nog voor veel meer gebruik dan bellen en Whatsappen heb ik op mijn rechterscherm de meest gebruikte apps geplaatst. Deze heb ik per doel gebundeld. Hierdoor voorkom ik dat ik een scherm vol heb staan met icoontjes.

Een ander belangrijk onderdeel waarvoor ik mijn telefoon gebruik is de agenda. De enige agenda die ik standaard in de widget, op het linkerhoofdscherm, heb staan is de gezamenlijke privé agenda van B en mij. Mijn werkagenda kan ik via deze app (Business Calendar) handmatig aan en uitzetten. Deze staat standaard uit. Het is wel handig deze beschikbaar te hebben wanneer ik niet achter mijn werkcomputer zit en toch een zakelijke afspraak moet kunnen maken.

Apps die ik sporadisch gebruik raadpleeg ik via het menu. Dit zijn apps die ik te vaak gebruik om ze van mijn telefoon te gooien. Toch gebruik ik ze niet regelmatig en daarom staan ze niet op mijn hoofdscherm. Voorbeelden hiervan zijn de camera, Google Maps en Parkmobile.

Voordelen van minimalisme op je smartphone

Wanneer je bovenstaande stappen toepast zul je verschillende voordelen merken:

 • Je wordt minder afgeleid door je telefoon
 • De batterij van je telefoon gaat langer mee
 • Je gebruikt je telefoon minder waardoor je misschien wel een goedkoper abonnement met minder data kunt afsluiten

Heb jij jouw telefoon bewust ingericht? Wat staat er allemaal op jouw hoofdscherm(en)?

Dit vind je misschien ook leuk


6 Replies to “Je telefoon minimalistisch inrichten”

 1. ‘Haha nou ik ben helemaal simpel met mijn smartphone, heb er gewoon geen internet op genomen. Als ze me willen spreken kunnen ze bellen of smsen en anders wachten tot ik thuis ben en me pc aan heb gedaan… leven kan zo simpel zijn 😉

 2. Ik ben wel fan van Gmail’s automatische indeling van emails in primair, reclame, sociaal en updates. Alleen voor primaire emails krijg ik een notificatie op m’n telefoon, en als ik m’n email open hoef ik niet door allerlei reclame mailtjes te zoeken.

  Overigens is dat ook nog een goede tip: bekijk wat er in een maand aan reclame en nieuwsbrieven bij je binnenkomt. Als je merkt dat je ze bijna nooit leest, scroll dan naar de onderkant van het mailtje om op de uitschrijf knop te drukken.

  1. Dat is inderdaad een goede tip! Ik schrijf me ook altijd meteen uit van nieuwsbrieven die ik ontvang, maar die ik niet interessant vind. Scheelt een hoop e-mails.

 3. bij gebrek aan collega’s (ik werk thuis) vind ik het wel fijn.. wat contact met de buitenwereld :p spreek op t schoolplein wat moeders en de ouders even als ze hun kinderen hier brengen of halen, maar meer niet. lees op fb vaak leuke artikelen over zaken die me interesseren (fire, besparen, kinderen, opvoeding, trainingen etc)
  whatsapp gebruik ik ook zakelijk (opvangtijden doorgeven, wijzigingen, fotos doorsturen, berichtjes als een ouder eerder of later komt brengen/halen) maar ook voor mededelingen van school (toch wel handig om te weten dat t speelgoeddag is zodat opvangkindje en zoontje speelgoed mee hadden ipv verdrieting zijn dat ik t niet wist (staat op t bord naast de deur, maar we mogen groep 3 niet meer naar binnen brengen dus zie t nut van dat bord niet in 😉 maar dus ook altijd wel een berichtje via de whatsappgroep )

  ik heb juist niet t gevoel dat ik heel de dag druk ben door mn mobiel, maar juist als ontspanning wat om de tijd te vullen met iets wat je makkelijk weg kan leggen (een boek kan ik juist weer niet wegleggen dus ik lees bewust niet op t moment :p ) gebruik t wel te veel soms maar is een stukje mezelf bezig houden.. niet altijd goed
  meldingen heb ik wel standaard uit staan.. van mail, fb, groepsapps, alles. alleen normale whatsapp staat t geluid van aan (overdag.. snachts staat standaard alles uit behalve voor belangrijke personen ) en bellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.