Tips om te beginnen met sparen

Volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen huishoudens te weinig spaargeld achter de hand. Spaargeld is heel erg nuttig. Het is verstandig een buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast zal je misschien wat duurdere uitgaven willen doen waarvoor je wat langer moet sparen.

Wij zijn zelf ruim 5 jaar geleden begonnen om samen te sparen. B spaarde zelf al erg goed, vanaf het eerste moment dat hij een bijbaan kreeg. Ik was daarentegen degene met het gat in mijn hand. Ik kan me herinneren dat ik vroeger salaris van mijn bijbaantje gestort kreeg en daarvan direct ging shoppen. Sparen? Dat deed ik eigenlijk niet!

Sinds B en ik samen zijn hadden we het al vrij snel over samenwonen. Hiervoor hebben we samen een spaarrekening geopend zodat we maandelijks eenzelfde bedrag in konden leggen. Wel zo eerlijk.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en heeft ons spaargedrag pieken en dalen gekend. Tijdens onze studietijd konden wij niet zo veel sparen, tenminste, dat dachten we. Als ik nu terugkijk denk ik dat met de juiste tips en discipline ook toen wat meer apart konden zetten (of minder hoefden te lenen bij DUO). Vandaag deel ik graag onze tips die je helpen om te beginnen met sparen.


Tip 1: Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Je wil gaan sparen. Maar hoeveel is een redelijk bedrag voor jou? Je kunt wel roepen dat je 500 euro in de maand wil sparen, maar als dit niet overblijft na al je uitgaven wordt dat natuurlijk lastig. Door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten zie je snel wat er bij jou per maand over blijft.

Belangrijk is hierbij dat je alles op een rij zet. Ken jezelf dus ook budget toe voor variabele uitgaven die je belangrijk vind. Wij gaan bijvoorbeeld graag uit eten. Hiervoor hebben we een budget van 100 euro toegekend. Dit hebben we bij onze uitgaven geteld zodat we hier geld voor beschikbaar hebben. Het geld na al onze uitgaven (inclusief budgetten voor variabele uitgaven) blijft dus écht over en kunnen we sparen.

Tip 2: Bepaal doelen

Sparen voor een doel gaat makkelijker dan ‘in de wilde weg’-sparen. Tenminste, voor mij werkt dit heel goed. Wij hebben diverse potjes. Het geld wat wij per maand over houden hebben we onderverdeeld in verschillende doelen. Zo gaat er een vast bedrag per maand in het spaarpotje voor de auto (voor onderhoud en afschrijving), kleren, extra aankopen en vakantie. Ook hebben wij een spaarpotje gecreëerd voor ‘de toekomst’.

Het helpt om een doel (of zoals wij, verschillende doelen) te hebben en daar een spaarbedrag aan vast te hangen. Wil jij graag over een jaar die mooie reis maken? Kijk dan hoeveel je hier voor nodig hebt! Door dit bedrag te verdelen over het aantal maanden die je nog hebt voor het sparen weet je hoeveel geld je elke maand voor dit doel apart moet zetten.

Het hebben van doelen helpt ook bij het kritisch kijken naar je uitgaven. Wil je die kop koffie wel gaan halen? Of hou je het geld liever in je zak zodat je weer een paar euro dichter bij je reis bent?

Tip 3: Spaar voordat je gaat uitgeven

Een hele belangrijke tip die ons spaargedrag enorm heeft veranderd: spaar voordat je gaat uitgeven. Kijk niet pas aan het eind van de maand wat er over is om dat vervolgens over te boeken naar je spaarrekening. Je hebt je uitgaven al op een rijtje gezet en jezelf een budget toegekend voor de uitgaven die jij echt belangrijk vind voor jezelf. Je weet dus wat je per maand beschikbaar hebt om te sparen (op onvoorziene uitgaven na). Boek dit geld dan ook meteen over naar je spaarrekening! Of nog beter, stel een automatische overboeking in op de dag dat je je salaris ontvangt. Dan spaar je elke maand automatisch en hoef je hier zelf niet meer naar te kijken.

Tip 4: Vergelijk spaarrekeningen

Op dit moment gaat deze tip je helaas niet zo veel opleveren. Wij hebben zelf ons spaargeld verspreid over twee spaarrekeningen. Eén bij de bank waarbij we ook onze lopende rekening hebben. Hierop staat onze minimum buffer zodat we, mochten we dit nodig hebben, we dit direct over kunnen boeken.

De rest van ons spaargeld staat op een andere rekening waar we een hogere rente krijgen. Het renteverschil is op dit moment helaas maar 0,4% (de rente die we ontvangen is 0,55% tegenover 0,15% op onze ‘bufferspaarrekening’). Mijn tip is dan ook: houd de rentes in de gaten en kijk bij welke spaarrekening jij het beste gevoel hebt om je geld te stallen.

Het maken van een spaarplan heeft ons enorm geholpen. Sparen is niet makkelijk, zeker niet als je graag geld uitgeeft en misschien zelfs een beetje een gat in je hand hebt (zoals ik had). Stapje voor stapje zijn wij hier steeds meer over na gaan denken en hebben wij steeds meer grip gekregen op onze geldzaken.

Gaan deze tips jou helpen om te beginnen met sparen? Of heb je misschien aanvullende tips die jou hebben geholpen bij het sparen?


Dit vind je misschien ook leuk


6 Replies to “Tips om te beginnen met sparen”

  1. Die budgetten zijn heel slim, dat doen wij eigenlijk nu nog te weinig. Alles wat niet gebudgetteerd is valt hier automatisch onder het huishoud-/boodschappenbudget en dat is misschien niet echt ideaal. Wij sparen ook voor we gaan uitgeven en dat werkt ideaal. Dan moet je soms wel eens terug boeken, maar de drempel is veel hoger en je doet er van alles aan om te voorkomen dat dit nodig is.

    1. Ja sinds wij eerst sparen en daarna pas gaan uitgeven sparen wij maandelijks zo veel meer! Komt voornamelijk omdat er voorheen zo veel ongemerkt uitgegeven werd, erg zonde.

  2. Geld dat je een jaar kunt missen zou je op een deposito kunnen zetten. Kun je 1.1% rente krijgen als je €1000 inlegt (Bigbank) of 2.1% als je €5000 inlegt (via Savedo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.