Tips om warm te blijven

We schreven er laatst al over: besparende maatregelen die we hebben toegepast om te kunnen besparen op onze stookkosten. We hebben het hier nog regelmatig over. Eigenlijk vinden we het een vreemd fenomeen om een hele kamer warm te stoken, alleen maar om het zelf warm te krijgen. We gingen op onderzoek uit en delen vandaag wat tips waardoor je kunt besparen. Je hoeft namelijk minder te stoken door zelf warm te blijven!

1. Warm aankleden

Deze tip is het meest voor de hand liggend. Voordat je de verwarming hoog open draait kun je eerst zelf een extra trui aantrekken. Ik heb zelf echt een winter outfit voor thuis, die weer de kast uit komt zodra het buiten wat kouder wordt. Zodra ik thuis kom trek ik een lekkere pyjamabroek aan en warme sloffen. Het komt ook voor dat ik een trui en een vest over elkaar draag.

2. Een dekentje gebruiken

Bij ons ligt er standaard een dekentje op de bank. Als we op de bank een boek lezen of tv kijken krijgen we het al snel koud doordat we stil zitten. Een dekentje geeft vaak genoeg warmte, waardoor we de verwarming niet hoog hoeven te zetten.


3. Thee (of warme chocolademelk) drinken

Door warme dranken te drinken krijg je het zelf ook warmer. Zodra het herfst wordt komt de theepot bij ons al weer tevoorschijn en drinken we de hele dag door lekker warme thee. Een warm kopje chocolademelk is ook lekker. Dit zou ik alleen niet de hele dag door drinken, aangezien het niet erg gezond is.

4. Warme kruik of pittenzak gebruiken

Als het écht heel erg koud is warm ik mijn pittenzak op in de magnetron. Dit vind ik zelf een fijne manier om lekker warm te blijven. Een alternatief is om een warmwaterkruik te gebruiken.

Wat levert het op?

Volgens de Consumentenbond bespaar je gemiddeld € 80 per jaar door de verwarming 1 graad lager te zetten. Bovenstaande tips hebben ons geholpen om de verwarming standaard op 19 graden te zetten. Voorheen, toen we hier minder bewust van waren, draaiden we de verwarming standaard op 21 (en soms zelf 22) graden. De bovenstaande tips kosten ons niks extra en leveren ons dus gemiddeld € 160 per jaar op.

Aanvullende tips om te besparen

Er zijn nog een hoop aanvullende tips te bedenken waarmee je kunt besparen op de kosten van de verwarming. Een paar tips:

 • Ben minder thuis. Als je niet thuis bent hoeft je verwarming ook niet aan te staan. Maak een gezellige boswandeling of ga eens langs bij familie.
 • Maak gebruik van je gordijnen. Doe ’s avonds je gordijnen dicht, en doe ze ’s ochtends weer open. Overdag verwarmt de zon je huis en ’s avonds houden je gesloten gordijnen de warmte in huis vast.
 • Zet de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt.
 • Beweeg meer in huis. Als je het koud hebt kun je ook even gaan opruimen of stofzuigen. Wordt je huis netter van en jij krijgt het minder koud.

Hoe hoog staat de verwarming altijd bij jou in huis? Heb je nog aanvullende tips die jij gebruikt om warm te blijven?

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk


6 Replies to “Tips om warm te blijven”

 1. Het is nu 18 graden in huis en ik vind het wel een beetje koud. Maar als ik het echt koud krijg dan gaat de verwarming wel op 20 graden. nu zit ik bij de computer in het zonnetje dat is dan wel lekker.

  Jaren geleden zette ik de verwarming rustig op 21 a 22 graden in huis.

 2. Onze thermostaat staat op 17° en dan gaat de verwarming aan. Tot nu toe is de temperatuur in keuken en living nog niet onder de 18° gezakt dus heeft de centrale verwarming nog niet aangestaan.

 3. Hier 19-19,5, vroeger kouder maar met een kleine smurf van 6 mnd moet de kachel toch wat eerder aan 😉

  Het scheelt trouwens ook als je aan het begin van de dag sport, dan blijft je lichaam de hele dag warmer! En het is nog gezonder ook 😉

 4. Als het kouder wordt, “verhuis” ik van mijn woonkamer naar mijn werkkamer. In plaats van ca.50 m2 hoef ik dan maar ca. 16m2 direct te verwarmen. In de woonkamer en overige kamers/ruimtes staat de thermostaatkraan dan op 15 gr.

 5. De meeste van deze ( aanvullende ) tips doen wij al, echter hebben wij stadsverwarming en radiatoren met thermostaat knoppen. Dit is veel lastiger dan een algemene thermostaat om de temperatuur constant te houden…. Ik heb op internet nergens bespaar tips kunnen kunnen vinden voor thermostaat knoppen. Iemand nog een idee???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.