Update nettowaarde: 1 december 2018

We zijn momenteel druk bezig met ons financiële plan voor 2019. De grote lijnen staan op papier, details zijn we nog verder aan het invullen. Ondertussen loopt 2018 nog gewoon door. Het handige van een strak plan is dat het ons maandelijks geen moeite kost om te bepalen waar ons geld naartoe gaat.

Update nettowaarde

De maandelijkse update wordt een beetje saai (wat in dit geval goed is): de lijn stijgt weer mooi verder. We deden onze inleggen volgens ons maandbudget en losten weer wat extra af op de hypotheek. De totale stijging van onze nettowaarde exclusief reserveringen bedroeg € 2.630. Dit is als volgt verdeeld:

  • Toekomstsparen + € 1.000
  • Beleggingen inleg + € 800
  • Beleggingen toename waarde + € 50
  • Aflossing hypotheek + € 650
  • Aflossing studieschulden + € 130

Mijlpalen

De afgelopen maand hebben we twee mijlpalen bereikt. We hebben op dit moment onze eerste € 10.000 in beleggingen zitten. Een groot deel van onze nettowaarde zit nu in beleggingen. Mocht de markt gaan dalen betekent dit dus ook veel voor onze totale nettowaarde. Gelukkig hebben we voldoende cash gereserveerd zodat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken.


De tweede mijlpaal is het bereiken van € 20.000 aan aflossingen op de hypotheek. Dit betekent dat we in bijna 2,5 jaar tijd iets meer dan 10% van onze hypotheek hebben afgelost. Zonder extra aflossingen zouden we op dit moment pas 5% hebben afgelost.

Savings rate

Afgelopen maand behaalden we een savings rate van 40,05%. Iets hoger dan vorige maand omdat er nog wat van vorige maand over was en we dat bij de extra aflossing op de hypotheek hebben geteld. Onze gemiddelde savings rate voor 2018 komt hiermee op 35,73%. De savings rate is berekend door de inleg beleggingen, toekomstsparen en extra aflossing op onze hypotheek te delen door ons netto inkomen. Reserveringen en reguliere aflossingen zijn hier dus niet in meegenomen.

Verwachting

We verwachten de laatste maand van het jaar niet veel bijzonderheden qua uitgaven. Twee grote geplande uitgaven, waaronder de zorgverzekering voor 2019, zullen in december of januari betaald worden. Dit staat nog steeds gereserveerd dus heeft geen invloed op onze savings rate of nettowaarde. Afgelopen week hebben we onze voorlopige aanslag 2018 aangepast. Deze was begin dit jaar automatisch opgelegd op basis van een te laag bedrag aan hypotheekrente. Dit betekent dat we hopelijk in december nog € 800 euro teruggestort krijgen wat we waarschijnlijk zullen gebruiken als extra aflossing op de hypotheek.

2019 belooft op basis van onze huidige verwachtingen weer een (financieel) mooi jaar te worden. Daarover binnenkort meer!

Heb jij ook een goede maand achter de rug?

Alle updates van onze nettowaarde lees je hier.

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Update nettowaarde: 1 december 2018”

  1. weer flink wat uitgaven waardoor er weer 0 is gespaard.. (apk auto + nieuwe banden 460, reparatie en onderhoud bakfiets 210) en dan nog wat kleine extra uitgaven enman iets minder inkomen omdat hij eenbol.com bon van zijn bruto salaris heeft gekocht 😉 (500 bruto voor een bon van dus 500 euro) dus erkwam iets minder binnen aan zijn kant. geen ramp. alles is te verklaren 😉 en noodzakelijk en al heel blij dat het van het inkomen kan en we dus niet interen op spaargeld!! onze nettowaarde is dus bijna gelijk gebleven op de normale aflossing op duo/hypotheek na. prima dus voor een dure maand! we hopen vanaf dec weer te kunnen sparen/extra aflossen 😀 de buffer zal eind dec ook vol zijn vanaf dan kunnen we echt gaan aflossen op duo/hypotheek. heerlijk! Ook zijn we sinds nov meer gaan inleggen bij binck, eerst 100 vanaf november 200 per maand 🙂 (niet de mega bedragen zoals bij jullie.. wauw! )

  2. Leuk om te lezen dat het zo goed gaat! Afgelopen maand was hier ook een topmaand wat sparen betreft! Dus ik ben er nog steeds helemaal blij mee dat ik zo ver gekomen ben. Nu heel benieuwd wat de laatste maand van dit jaar me nog gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.