Update nettowaarde: 1 februari 2018

De eerste volledige maand van 2018 zit er op, tijd voor een update van onze nettowaarde. Januari was voor ons een drukke en financieel ook rare maand. Er liep van alles door elkaar heen vanwege de overgang naar onze nieuwe werkgevers. Met ingang van 2018 zijn we de financiën anders bij gaan houden. Ons plan en de zaken die we gaan meten hebben we beschreven in ons financiële plan voor 2018.

Update maandbudget

Ons budget is inmiddels definitief geüpdate. De vaste en variabele lasten liggen in lijn met 2017. Onze eerste nieuwe salarissen zijn gestort, waardoor we nu ook weten waar we netto definitef vanuit kunnen gaan. B heeft ten opzichte van 2017 een maandelijkse netto stijging van 27%. Ikzelf een netto stijging van 39%. Hier zijn we enorm blij mee en deze stijgingen zetten we grotendeels in voor verhogingen van onze beleg-, aflos- en spaarbedragen. Maar ook gunnen we onszelf een wat hoger budget voor vakanties en leuke dingen.

Upate nettowaarde

Vanaf 1 januari houden we onze nettowaarde bij op twee verschillende manieren: inclusief en exclusief reserveringen. We willen voor onszelf gaan sturen op de nettowaarde exclusief reserveringen. Deze reserveringen zijn namelijk bedoeld voor grote uitgaven die we binnen een termijn van enkele maanden tot 2 jaar verwachten te doen.


Je ziet dat onze nettowaarde inclusief reserveringen is afgenomen. Dit komt door grote uitgaven in januari voor vliegtickets, een nieuwe fiets en een feest. Deze uitgaven verwachtten we vantevoren, vandaar dat hier al geld voor apart stond in de betreffende spaarpotjes.

De nettowaarde exclusief reserveringen is met ruim 4k toegenomen. Deze stijging is veroorzaakt door (extra) aflossingen op de hypotheek en studieschulden, inleg op de beleggingen en spaargeld in ons potje voor de toekomst. De verdeling van de stijging van onze nettowaarde ziet er als volgt uit:

Savings rate

In de savings rate nemen we tegenwoordig alleen nog de zaken mee die in onze ogen bijdragen aan het opbouwen van vermogen. Reserveringen vallen hier dus niet onder, de extra aflossingen, beleggingen en toekomstsparen wel.

Afgelopen maand haalden we een savings rate van 52,73%. Onze gebudgetteerde savings rate is 34%. De hoge savings rate is te verklaren door uitbetaling van vakantiegeld van mijn voormalige werkgever en vrijval van een reservering (te hoog bedrag apart gezet, deze reservering is na januari niet meer noodzakelijk dus het overschot hebben we besloten in de hypotheek te steken).

Conclusie

Al met al was januari financieel een goede maand. We hadden te maken met een aantal hele grote uitgaven. Gelukkig is gebleken dat ons spaarsysteem met verschillende potjes, waar we maandelijks voor reserveren, goed werkt. Hierdoor hebben we geen stress wanneer er een grote uitgave komt en kunnen we dit direct uit het betreffende potje betalen.

We zijn blij met onze nieuwe salarissen en met de extra’s die we deze maand hebben kunnen aflossen/beleggen/sparen.
De komende maanden verwachten we qua savings rate meer in de buurt te zitten bij de gebudgetteerde 34%.

Vorige updates:
Nettowaarde 1 december 2017
Nettowaarde 1 november 2017
Nettowaarde 1 oktober 2017

Dit vind je misschien ook leuk


2 Replies to “Update nettowaarde: 1 februari 2018”

    1. We hebben inderdaad allebei een mooie stijging gehad, super fijn! Als ik ons gezamenlijke maandinkomen nu vergelijk met onze ‘oude’ salarissen hebben we totaal een stijging van 36,5% (in plaats van 66%, dat zou wel héél mooi zijn!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.