Update nettowaarde: 1 november 2018

Het eind van het jaar komt steeds meer in zicht. Oktober was een drukke maand waarin wij weer aan het werk gingen. Financieel gezien was deze maand vooral de daling van onze beleggingen spannend. We zijn het positieve resultaat van de afgelopen maanden kwijt. De waarde van onze beleggingen lag vorige maand nog ruim 300 euro boven de inleg. Deze maand is dat gedaald tot 100 euro onder onze totale inleg.

Update nettowaarde

We hebben de opbouw van onze nettowaarde iets herzien: de waarde van onze auto hebben we er helemaal uit gehaald. Dit betekent dat beide lijnen in totaliteit iets lager zijn komen te liggen. Dit betekent dat onze nettowaarde momenteel uit de volgende posten bestaat:

 • Aanschafwaarde eigen woning (lager dan WOZ-waarde)
 • Algemene buffer
 • Waarde spaarrekening ‘toekomstsparen’
 • Waarde beleggingen
 • Stand hypotheek
 • Stand studieschulden
 • Bij nettowaarde incl. reserveringen: de waardes van de verschillende spaarpotten voor grote uitgaven

Onze nettowaarde exclusief reserveringen is afgelopen maand met € 2.080 gestegen. Deze stijging is als volgt opgebouwd:


 • Toekomtsparen + € 1.000
 • Beleggingen inleg + € 800
 • Beleggingen daling -/- € 450
 • Aflossing hypotheek + € 600
 • Aflossing studieschulden + € 130

Savings rate

Deze maand hebben we precies dezelfde savings rate als vorige maand gerealiseerd, namelijk 39,1%. Onze gemiddelde savings rate voor 2018 komt hiermee op 35,34%. De savings rate is berekend door de inleg beleggingen, toekomstsparen en extra aflossing op onze hypotheek te delen door ons netto inkomen. Reserveringen zijn hier dus niet in meegenomen.

Verwachting

We verwachten de laatste twee maanden van het jaar dezelfde inleggingen te kunnen doen als de afgelopen twee maanden. Dit betekent dat onze nettowaarde per eind 2018 naar verwachting nog ongeveer € 4.000 zal stijgen. We zullen nog wel wat grote uitgaven hebben maar deze zijn voorzien en staan dus al klaar in onze reserveringen.

Hoe is het bij jou gegaan afgelopen maand?

Vorige updates:
Nettowaarde 1 oktober 2018
Nettowaarde 1 september 2018
Nettowaarde 1 augustus 2018
Nettowaarde 1 april 2018
Nettowaarde 1 februari 2018
Nettowaarde 1 december 2017
Nettowaarde 1 november 2017
Nettowaarde 1 oktober 2017

Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Update nettowaarde: 1 november 2018”

 1. Lekker bezig! Leuk om te lezen!

  Ik had afgelopen maand bedacht de nettowaarde van mij en mijn geliefde uit te rekenen. Maar wat stop je erin? Wat reken je wel en niet mee? Beetje rondgestruind op internet voor voorbeelden. En ik vraag me nog af: neem ik het pensioenpotje waar buiten de werkgever om wordt ingelegd wel/niet mee in berekening?

  Mijn vraag aan jou:
  – Is jouw ‘toekomstsparen’ potje een pensioenvoorziening?
  – Wat is de reden waarom jij aanschafwaarde van woning gebruikt in jouw berekening? Waarom geen WOZ/taxatiewaarde?

  1. Leuk dat je het ook bij gaat houden! Ik vind het bijhouden van een nettowaarde heel motiverend.

   Het is inderdaad wel lastig om te bepalen waar je mee rekent. Wij nemen onze pensioenvoorzieningen niet mee. Omdat het geld ‘vast staat’ tot onze pensioenleeftijd, en dit voor ons nog héél in de toekomst ligt, willen we hier nu niet mee rekenen.

   Ons potje ‘toekomstsparen’ is een aparte spaarrekening waar we nog niet echt een bestemming voor hebben. We leggen hier maandelijks toch een flink bedrag op in om in de toekomst keuzemogelijkheden te hebben. Het kan dus dat we dit ooit willen gebruiken als eigen geld bij aanschaf van een andere woning, maar het zou ook zomaar kunnen dat we dit ooit gaan gebruiken om een investeringsmogelijkheid die voorbij komt te benutten.

   Ik neem de aanschafwaarde van onze woning mee i.p.v. de WOZ-waarde omdat ik altijd vrij conservatief reken. Ik vind het fijn om voor mijn gevoel ‘safe’ te zitten. Mocht de WOZ-waarde in de toekomst dalen tot beneden onze aanschafwaarde zal ik de lagere WOZ-waarde meenemen.

   Ik ben benieuwd wat jullie uiteindelijk meenemen in jullie nettowaardeberekening! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.