Wat kost een verhuizing?

Twee dagen geleden kon je lezen hoe wij onze eerste woning kochten. Hier gaven we inzicht in het proces van kopen en hoe wij van onze dure particuliere huurwoning naar onze eerste koopwoning verhuisden. Bij het verhuizen komen ook veel kosten komen kijken. Wat kost een verhuizing nu eigenlijk?

Met welke kosten krijg je te maken bij een verhuizing?

Bij een verhuizing krijg je te maken met verschillende soorten kosten. De kosten zijn natuurlijk verschillend per situatie. Zo kan het zijn dat je zelf een woning moet verkopen waar je nog kosten aan hebt, maar je kunt ook vanuit je ouderlijk huis naar je eerste eigen woning verhuizen. Daarnaast hangen de kosten ook af van of je naar een huur- of een koopwoning gaat. De algemene kosten waar je aan moet denken zijn:

 • Kosten daadwerkelijke verhuizing. Denk aan verhuisdozen, huur verhuiswagen of inhuur verhuisbedrijf.
 • Aankleding nieuwe woning. Denk aan een vloer, gordijnen, verf.
 • Meubels en inventaris. Als je voor het eerst gaat verhuizen zal je alles moeten kopen. Misschien ga je, zoals wij, naar een veel groter huis en wil je daardoor grotere meubels aanschaffen.

Bij een huurwoning krijg je mogelijk te maken met de volgende kosten:


 • Bemiddelingskosten verhuurmakelaar.
 • Borg voor de woning. Als het goed is krijg je deze kosten wel weer terug aan het eind van de huurperiode. Dit is wel een uitgave die je doet op het moment van verhuizen, maar zijn dus feitelijk geen kosten.

Bij een koopwoning krijg mogelijk je te maken met de volgende kosten:

 • Kosten van een aankoopmakelaar.
 • Kosten bouwkundige keuring.
 • Taxatiekosten van je nieuwe woning.
 • Advies- en afsluitkosten voor de hypotheek en eventuele verzekeringen.
 • Overdrachtsbelasting.
 • Notariskosten, voor de overdracht en eventueel vestigen van de hypotheek.
 • Eventueel verbouwingskosten. Misschien moet de badkamer of keuken vervangen worden.

Hoeveel heeft onze verhuizing gekost?

Doordat de kosten van een verhuizing uit zoveel verschillende elementen bestaan is het moeilijk een algemeen beeld te geven van de kosten van een verhuizing. Naast de omstandigheden van je verhuizing kunnen ook de omvang van je woning, de hoeveelheid spullen en de prijs van je woning invloed hebben op de omvang van de kosten.

Wij verhuisden van een huurappartement naar een koopappartement. Helaas was er een spiegel gevallen in onze woning waardoor de vloer beschadigd was, dit heeft ons een deel van de borg gekost. Gelukkig hebben we dit deels terugontvangen vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. De kosten van onze verhuizing bestonden uit de volgende posten:

 • Reparatie schade vloer € 453,75 -/- vergoeding verzekering € 375,- = € 78,75.
 • Inhuur verhuisbedrijf € 400,-
 • Overname lampen, vloer, kast en tafel verkoper woning € 350,-
 • Eettafel en stoelen € 1.671,90
 • Kleine aankopen klusmaterialen, aankleding en kleine meubelstukken € 1.449,55
 • Aankoopmakelaar € 1.420,-. Deze heeft zichzelf wel terugverdiend met de onderhandeling voor de aankoopprijs.
 • Taxatiekosten € 450,-
 • Advies- en afsluitkosten hypotheekverstrekker € 1.350,-.
 • Kosten Nationale Hypotheek Garantie € 1.970,-
 • Afsluitkosten overlijdensrisicoverzekering € 110,-
 • Notaris € 1.432,27
 • Overdrachtsbelasting € 3.700,-

De kosten die samenhangen met de financiering van je eigen woning zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Hierboven heb ik geen rekening gehouden met het aftrekbare deel.

De totale kosten die wij hebben uitgegeven voor onze verhuizing bedragen dus € 14.382,47. Dit zijn enkel de kosten die we in de week van de verhuizing hebben gemaakt. Later hebben we bijvoorbeeld ook nog een grotere bank aangeschaft.

Wij hebben daarnaast niks gedaan aan de woning, behalve onze eigen meubels er in gezet. De vloer, gordijnen en schilderwerk hebben we gelaten zoals het was. Dit heeft ons flink wat uitgaven bespaard. Volgens deze bron heeft ons dit ongeveer € 3.750,- voor de vloer en € 800,- voor raambekleding bespaard. Als we er voor hadden gekozen de binnenmuren te laten schilderen zou dit ons ongeveer € 4.000,- hebben gekost.

Conclusie

Wij hebben erg veel geld uitgegeven aan onze verhuizing. Door alles eens op een rijtje te zetten realiseer ik me dat verhuizen veel kost, zeker als er de kosten van het kopen en financieren van een woning bij komen.

Ik denk dat dit inzicht me in de toekomst zal helpen bij beslissingen over eventuele verhuizingen. Volgens het PBL verhuizen mensen gemiddeld 7 keer in hun leven. Er van uitgaande dat je naar een grotere en duurdere woning verhuist, nemen de kosten van de verhuizing toe. Zelfs in gevallen waarbij huren per maand duurder is dan een hypotheek betalen is het dus soms beter om een tijdje te gaan huren, totdat je zeker weet dat je iets kunt kopen waar je een langere tijd kunt blijven zitten.

Ben jij je bewust geweest van de totale kosten van jouw verhuizing?


Dit vind je misschien ook leuk


3 Replies to “Wat kost een verhuizing?”

 1. Wij zijn begin dit jaar ook verhuisd, van huurwoning naar huurwoning. Ik schat dat dat zo’n 2500 heeft gekost. We hebben de vloeren gelaten zoals ze waren, maar wel de muren en de raambekleding nieuw gekocht. Daarnaast moest er een nieuwe koelkast en diepvries gekocht worden, wat nieuwe meubeltjes. Lampen, en natuurlijk heel veel van die irritante kleine dingen die best wel aantikken. Maar ik ben tevreden, het kon gelukkig uit.

  1. In 2010 verhuisd met nul nadenken over de kosten die dat meebracht. Gewoon verhuisd binnen de mogelijkheden die we destijds hadden. Tegenwoordig met de huidige hypotheekrente vind ik opnieuw verhuizen verleidelijk. Maar de kosten van verhuizen zou moeten worden geteld bij de totale kosten. Dan wordt het ineens veel minder interessant.
   Wanneer ik dan de kosten van nieuwe inventaris en klusuren (=deels niet gewerkte uren = minder inkomen) lopen kosten op. Dan blijf ik lekker zitten waar ik zit.

 2. Verhuizen kost inderdaad een hoop, zelfs als je relatief weinig doet. Onze generatie is veel meer gewend om te verhuizen en mijn ervaring is dat daarin een hoop geld verloren gaat. Onze insteek is dan ook om ons volgende huis meteen ons laatste huis te laten zijn. Precies de goede maat, mét slaapmogelijkheid beneden voor als we bejaard zijn en op een plekje dat voor ons niets te wensen overlaat. Misschien een zoektocht die nog wel even kan duren, maar we hoeven hier niet à la minute weg, dus het kan.

  Trouwens heel wat anders; ik zie dat jij ook actief bent op Pinterest. Zou je het leuk vinden om toegevoegd te worden aan mijn bord voor Nederlandse bloggers? Daar kun je dan ook pins op plaatsen, om zo je bereik te vergroten. Zo ja, laat maar even weten. Als je me volgt, kan ik je een uitnodiging sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.