We gaan het anders doen

Onze reis zit er al weer op. Zo leef je er 9 maanden naartoe en dan vliegt de tijd ineens voorbij. We hebben enorm genoten, maar vinden het nu ook weer heerlijk om thuis te zijn. Het mooie van vakantie vind ik dat het een periode is van reflectie is. Doordat je even buiten je dagelijkse gang van zaken stapt kom je tot bepaalde inzichten. Wij hebben hierdoor besloten een aantal dingen anders te gaan doen.

Nog minder tv

We hebben al een tijd geen tv-abonnement meer, maar kijken op andere manieren televisie. Ik las het boek Steeds leuker van Jelle Hermus (soChicken.nl) in het vliegtuig en dit heeft me geïnspireerd om nóg minder tv te gaan kijken, waardoor ik meer tijd overhoud voor andere leuke dingen.

We hebben hierdoor samen besloten om Netflix op te zeggen. B was al nooit zo van het tv kijken. Hij houdt er niet van om hele avonden op de bank door te brengen. Ik ben daarentegen heel goed in het bingewatchen van verschillende series (en het houden van filmmarathons – zes Star Wars films binnen één weekend? Geen probleem!). Stiekem kost me dit dagelijks best veel tijd. Door Netflix op te zeggen hoop ik dagelijks minimaal twee uur over te houden voor andere leuke dingen: het schrijven van blogs, lezen van boeken en meer tijd voor vrienden en familie.


Andere opzet budget

Ons meest recente artikel ging over methodes om te budgetteren. Hier kon je al lezen dat wij de zero-based budget methode hanteren. Elke euro die binnenkomt is toegewezen aan een bepaalde uitgave.

Tijdens onze vakantie hebben wij ook een budget gehanteerd. Hier hebben we onszelf een dagbudget toegewezen waarvan we boodschappen, benzine en leuke dingen moesten betalen. Dit is ons erg goed bevallen. Een dag een duurder uitje betekent ’s avonds wat goedkoper eten. De vrijheid om te schuiven binnen deze categorieën gaan we ook in ons maandbudget doorvoeren. We hadden al een boodschappenrekening, maar hier zullen we voortaan ook de uitgaven voor etentjes, cadeautjes en benzine van gaan betalen. Aan het eind van het jaar bekijken we samen hoe dat bevalt.

Het voordeel hiervan is dat er van onze vaste lasten rekening niks meer met de pin betaald hoeft te worden. Alle uitgaven waar we zelf invloed op hebben gaan van de boodschappenrekening af. Via de vaste laste rekening wordt alles betaald via automatische incasso of een automatische overboeking.

Minder afleidingen

Het laatste inzicht betreft iets waar we ook minder tijd aan willen gaan besteden; onze smartphones. Het schrappen van Netflix gaat hopelijk al tot gevolg hebben dat we meer tijd hebben om bewust aandacht te besteden aan leuke dingen. Het minder tijd besteden op onze telefoons gaat daar hopelijk ook aan bijdragen.

Ik heb een tijd geleden mijn Facebook account al verwijderd, omdat ik merkte dat ik te veel tijd besteedde aan nutteloos scrollen (en dan ook nog eens 90% uit reclame bestond). Er zijn nog meer apps waar ik, vooral uit verveling op momenten dat ik bijvoorbeeld even moet wachten, te veel tijd aan besteed. Alle apps die voor mijn gevoel nutteloos zijn heb ik van mijn telefoon gegooid. Daarnaast heb ik een halfuurtje besteed aan het minimalistisch inrichten van mijn telefoon. Als ik nu mijn telefoon open om te kijken hoe laat het is word ik niet meteen afgeleid door icoontjes van 10 apps. Hierdoor kom ik hopelijk minder snel in de verleiding om “even snel te kijken”.

Het is misschien al weer even geleden, maar ik ben benieuwd: ben jij tijdens je vakantie ook tot bepaalde inzichten gekomen?

Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk


8 Replies to “We gaan het anders doen”

  1. Ik mag graag tv kijken en netflixen vooral op een druilerige zondag bijvoorbeeld. Maar wij zijn vaak de hort op of hebben familie en vrienden over de vloeren en door het werken hebben wij vaak avond’s een uur of 1 a 2 nog over om tv te kijken, (bord) spelletjes spelen en andere activiteiten.

    Ik snap het wel dat tv kijken vee ”tijd’ kan kosten.

  2. Mooi streven! Wij hebben ook bewust geen Netflix en geen TV en daardoor lees ik veel meer dan voorheen. Valkuil voor mij is wel de laptop: ik zit ook rustig een avondje rond te surfen op verschillende blogs en websites. Dat vervangt dan stiekem een avondje TV kijken. Gaat ook veel tijd in zitten en het is het niet altijd waard. Veel op reflecteren de komende weken zou dus mijn tip zijn haha! 😉
    Ga vooral door met de leuke blogposts!

  3. Wat een mooie voornemens! Ik stond soms al eens op het punt om de tv de deur uit te doen: geen verleiding meer. Echter mocht dit niet van vriendlief, flauw 😉 Heerlijk om op vakantie die mogelijkheid dan niet te hebben en je tijd veel bewuster te besteden. Ben heel benieuwd naar jullie bevindingen over een paar weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.